Pass på å pusse sølvbestikket riktig.
Pass på å pusse sølvbestikket riktig. Bilde: iStockphoto

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken

Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Ingenting pynter opp et festbord slik nypusset sølvtøy gjør. Det er vakkert og luksuriøst, har gjerne gått i arv, og bringer med seg en følelse av høytid og fest.

Det er ikke dermed sagt at sølvtøyet bør være forbeholdt de helt store høytidene.

– Hyppig bruk fører til penere glans og mindre stell, kan vi lese på hjemmesiden til Th. Martinsen Sølvvarefabrikk, som produserer noen av våre kjæreste bestikkmønstre, som Opphøite rose, Drage og Tele-sølv.

Men dessverre er ikke hyppig bruk nok.

– Innimellom kan bestikket legges noen minutter i lunkent såpevann for deretter å tørkes med en myk klut. Med jevne mellomrom må likevel sølvet pusses ordentlig.

Unngå avispapir og gummistrikk

For har du oppbevart sølvbestikket slik at det kommer i kontakt med luft, vil du sannsynligvis finne ei skuffe full av svarte gafler og kniver.

– Sølvet bør ligge på et tørt sted, og ikke åpent i bestikkskuffen e.l. slik at oksygen tilføres. Da vil sølvet anløpe. Bestikkposer av stoff er det beste, men syrefrie plastposer, som sølvet ofte blir solgt i , er også utmerket. Avispapir og pakkematerialer med høyt svovelinnhold vil skade sølvet. Gummistrikk må aldri brukes rundt et sølvprodukt, anbefaler Gullsmed A. Lohne. 

Men så var det dette med pussingen da, for mange en årlig irritasjon. Men trenger det egentlig være så vanskelig?

På nettet finnes det jo flere kjerringråd som skal lette pussingen av sølvtøyet. Kan vi ikke bruke dem?

Kjerringråd som kan koste dyrt

Vi har bedt gullsmed Hans Kristian Hagen fra Mestergull K. Hagen i Ålesund om å vurdere et par av kjerringrådene fra nettet.

For når én enkelt gaffel koster flere hundre kroner, kan det fort bli dyrt å følge feil råd.

Det første kjerringrådet er tipset om å bruke tannkrem og tannbørste for å få blankt sølv. Dette høres egentlig like slitsomt ut som den tradisjonelle metoden, men kan den brukes om vi en dag står der med svarte gafler og er tom for sølvpuss?

– Med denne metoden etser du vekk oksideringen på bestikkmønstre som f.eks. Telesølv. Tannbørsten kan dessuten gi stygge striper i sølvet, advarer Hagen.

Det andre kjerringrådet er et velkjent råd. Legg bestikket i varmt vann med aluminiumsfolio og salt eller soda. Dette virker jo veldig enkelt. Er det trygt?

– Igjen fjerner du all oksidering på bestikkmønsteret. Alt blir blankt, også de feltene hvor det skal være oksidering. Dermed mister du nyansene i mønsteret, sier Hagen.

Den gode, gamle sølvpussen fremdeles best

Det er altså dårlige nyheter for de som leter etter en kjapp løsning.

– Det beste rådet er fremdeles å bruke en myk klut og vanlig sølvpuss. I motsetning til det som brukes i kjerringrådene, vil vanlig sølvpuss legge igjen en hinne som forhindrer oksidering, slik at det tar lenger tid før sølvtøyet blir svart igjen, sier Hagen.

Det finnes likevel et par enklere løsninger som ikke vil skade sølvtøyet. Hvis sølvtøyet bare har hint til anløp her og der, er det gjerne nok å gni over med en egen pusseklut innsatt med antianløpningsstoffer. Det får frem glansen og hindrer bestikket å anløpe så raskt. Disse får du kjøpt hos din nærmeste gullsmed.

Du kan også kjøpe flytende sølvpuss der bestikket bare dyppes ned i væsken noen sekunder, før det skylles og tørkes. Vær oppmerksom på at dette er best egnet til enkle sølvbestikk uten mønstre med mørke felter.

Væsken kan nemlig fjerne også den oksideringen som er ment å være der. Har du bestikkmønstre som f.eks. Tele-sølv, bør du derfor kun dyppe den delen av gaffelen eller skjeen som ikke har mønster.

En siste gladnyhet er at når julemiddagen er over, kan du faktisk sette sølvtøyet i oppvaskmaskinen. Pass bare på at stål og sølvbestikk ikke kommer i kontakt med hverandre, så slipper du stygge striper og merker på sølvet.

Har du nedarvet sølvbestikk, skal du også være oppmerksom på at enkelte kniver som er laget før 1966 ikke tåler det varme vannet i oppvaskmaskinen.

Slik finner du kantareller

Kantarellsesongen er like rundt hjørnet. Øk dine fangstsjanser med våre gode kantarelltips.

Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å...

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Smarte triks for å bli kvitt bananfluer

Her har vi samlet de beste tips for hvordan du én gang for alle kan bli kvitt bananfluene.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no