Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken

Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Pass på å pusse sølvbestikket riktig.
Pass på å pusse sølvbestikket riktig. Bilde: iStockphoto

Ingenting pynter opp et festbord slik nypusset sølvtøy gjør. Det er vakkert og luksuriøst, har gjerne gått i arv, og bringer med seg en følelse av høytid og fest.

Det er ikke dermed sagt at sølvtøyet bør være forbeholdt de helt store høytidene.

– Hyppig bruk fører til penere glans og mindre stell, kan vi lese på hjemmesiden til Th. Martinsen Sølvvarefabrikk, som produserer noen av våre kjæreste bestikkmønstre, som Opphøite rose, Drage og Tele-sølv.

Men dessverre er ikke hyppig bruk nok.

– Innimellom kan bestikket legges noen minutter i lunkent såpevann for deretter å tørkes med en myk klut. Med jevne mellomrom må likevel sølvet pusses ordentlig.

Unngå avispapir og gummistrikk

For har du oppbevart sølvbestikket slik at det kommer i kontakt med luft, vil du sannsynligvis finne ei skuffe full av svarte gafler og kniver.

– Sølvet bør ligge på et tørt sted, og ikke åpent i bestikkskuffen e.l. slik at oksygen tilføres. Da vil sølvet anløpe. Bestikkposer av stoff er det beste, men syrefrie plastposer, som sølvet ofte blir solgt i , er også utmerket. Avispapir og pakkematerialer med høyt svovelinnhold vil skade sølvet. Gummistrikk må aldri brukes rundt et sølvprodukt, anbefaler Gullsmed A. Lohne. 

Les også:

Slik rengjør du kjøkkenvifta

Husker du når du rengjorde kjøkkenvifta sist? Ikke det, nei! Her får du tips til hvordan du gjør det.


Gummistrikk rundt sølvtøyet anbefales ikke. (Foto: Pixabay)

 

Men så var det dette med pussingen da, for mange en årlig irritasjon. Men trenger det egentlig være så vanskelig?

På nettet finnes det jo flere kjerringråd som skal lette pussingen av sølvtøyet. Kan vi ikke bruke dem?

Kjerringråd som kan koste dyrt

Vi har bedt gullsmed Hans Kristian Hagen fra Mestergull K. Hagen i Ålesund om å vurdere et par av kjerringrådene fra nettet.

For når én enkelt gaffel koster flere hundre kroner, kan det fort bli dyrt å følge feil råd.

Det første kjerringrådet er tipset om å bruke tannkrem og tannbørste for å få blankt sølv. Dette høres egentlig like slitsomt ut som den tradisjonelle metoden, men kan den brukes om vi en dag står der med svarte gafler og er tom for sølvpuss?

Les også:

Nå våkner mauren til live

Vårsolen vekker mauren fra vinterdvale. Mauren er sulten og trekker innendørs for å finne mat.

– Med denne metoden etser du vekk oksideringen på bestikkmønstre som f.eks. Telesølv. Tannbørsten kan dessuten gi stygge striper i sølvet, advarer Hagen.

Det andre kjerringrådet er et velkjent råd. Legg bestikket i varmt vann med aluminiumsfolio og salt eller soda. Dette virker jo veldig enkelt. Er det trygt?

– Igjen fjerner du all oksidering på bestikkmønsteret. Alt blir blankt, også de feltene hvor det skal være oksidering. Dermed mister du nyansene i mønsteret, sier Hagen.

Den gode, gamle sølvpussen fremdeles best

Det er altså dårlige nyheter for de som leter etter en kjapp løsning.

– Det beste rådet er fremdeles å bruke en myk klut og vanlig sølvpuss. I motsetning til det som brukes i kjerringrådene, vil vanlig sølvpuss legge igjen en hinne som forhindrer oksidering, slik at det tar lenger tid før sølvtøyet blir svart igjen, sier Hagen.

Det finnes likevel et par enklere løsninger som ikke vil skade sølvtøyet. Hvis sølvtøyet bare har hint til anløp her og der, er det gjerne nok å gni over med en egen pusseklut innsatt med antianløpningsstoffer. Det får frem glansen og hindrer bestikket å anløpe så raskt. Disse får du kjøpt hos din nærmeste gullsmed.

Du kan også kjøpe flytende sølvpuss der bestikket bare dyppes ned i væsken noen sekunder, før det skylles og tørkes. Vær oppmerksom på at dette er best egnet til enkle sølvbestikk uten mønstre med mørke felter.

Væsken kan nemlig fjerne også den oksideringen som er ment å være der. Har du bestikkmønstre som f.eks. Tele-sølv, bør du derfor kun dyppe den delen av gaffelen eller skjeen som ikke har mønster.

En siste gladnyhet er at når julemiddagen er over, kan du faktisk sette sølvtøyet i oppvaskmaskinen. Pass bare på at stål og sølvbestikk ikke kommer i kontakt med hverandre, så slipper du stygge striper og merker på sølvet.

Har du nedarvet sølvbestikk, skal du også være oppmerksom på at enkelte kniver som er laget før 1966 ikke tåler det varme vannet i oppvaskmaskinen.

Les også:

Derfor bør du putte en sitron i oppvaskmaskinen

Har du lagd noe syrlig og sitter igjen med en halv sitron? Ikke kast restene i søpla! Oppvaskmaskinen din elsker nemlig sitron!

15. desember 2017
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen. 

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no