Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken

Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

For mange er jernpanner og jerngryter det foretrukne verktøyet når de skal lage mat. De er svært fleksible og kan brukes til nesten alt. 

Men, det kreves også stell for å unngå at de blir rustne og stygge. 

For at pannen skal fungere optimalt bør den være godt mettet med fett og ha den klassiske fettglansen. Fettlaget bidrar til at maten ikke setter seg fast i pannen.

Du bør altså med jevne mellomrom gi jernpannen din litt kjærlighet.

Det gjør du enkelt ved å smøre den inn med litt matolje, skyllde den i vann og la den tørke litt på platen før du setter den bort.

Men hvis du allere har slurvet vedlikeholdet og jernpannen din har blitt skikkelig rusten og fæl, kan du prøve denne metoden. Den fungerer selvsagt også på jerngryter.

Les også:

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Om jernpannen din ruster finnes det håp. Foto: Getty Images

Vi kom over den via nettsidene til Lodge, en amerikansk produsent av panner og gryter i jern.  

Dette trenger du: En rusten jernpanne eller jerngryte, stålull, svamp, mildt oppvaskmiddel, oppvaskhåndkle eller papir, aluminiumsfolie og matolje

Slik gjør du:

1. Fjern rust

Fjern all synlig rust med stålull. 

Les også:

Lyst på nytt gulv?

Er du lei av den slitte parketten? Fortvil ikke, de finnes et hav av muligheter for fornyelse av det gamle gulvet.

2. Vask pannen

Vask pannen grundig i varmt vann, tilsatt litt mildt oppvaskmiddel. Skrubb med børste eller svamp. Skyll deretter godt av med vann. 

(Mange mener at man ikke bør vaske jernpanner i såpevann, så alternativt kan du rengjøre den ved å skure den med grovt salt). 

3. Tørk pannen

Tørk godt av pannen med et oppvaskhåndkle eller tørkepapir. 

4. Gni inn med olje

Hell litt matolje i stekepannen og gni inn hele pannen med oljen. Du skal også gni inn bunnen og håndtaket. 

Les også:

Sjekk drikkevannet ditt

Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

5. Sett pannen i ovnen

Plasser pannen opp-ned i stekeovnen. For å unngå oljesøl i ovnen bør den legges på aluminiumsfolie. 

Stekepannen skal stå i ovnen i en time på 175 grader. 

La stekepannen stå til avkjøling i ovnen, så er den klar igjen til bruk!

NB! Ifølge matportalen.no utgjør det ingen helsefare å lage mat i en rusten jernpanne, men det er ikke særlig delikat. Inntaket av jern skal være svært høyt før man kan observere negative helseeffekter. 

Kilde: thekitchn.com

Hvordan får du jernstekepannen ren og pen? Del dine tips og metoder i kommentarfeltet under. 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

1. september 2015
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølv...

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...