Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken

Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

For mange er jernpanner og jerngryter det foretrukne verktøyet når de skal lage mat. De er svært fleksible og kan brukes til nesten alt. 

Men, det kreves også stell for å unngå at de blir rustne og stygge. 

For at pannen skal fungere optimalt bør den være godt mettet med fett og ha den klassiske fettglansen. Fettlaget bidrar til at maten ikke setter seg fast i pannen.

Du bør altså med jevne mellomrom gi jernpannen din litt kjærlighet.

Det gjør du enkelt ved å smøre den inn med litt matolje, skyllde den i vann og la den tørke litt på platen før du setter den bort.

Men hvis du allere har slurvet vedlikeholdet og jernpannen din har blitt skikkelig rusten og fæl, kan du prøve denne metoden. Den fungerer selvsagt også på jerngryter.

Les også:

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Om jernpannen din ruster finnes det håp. Foto: Getty Images

Vi kom over den via nettsidene til Lodge, en amerikansk produsent av panner og gryter i jern.  

Dette trenger du: En rusten jernpanne eller jerngryte, stålull, svamp, mildt oppvaskmiddel, oppvaskhåndkle eller papir, aluminiumsfolie og matolje

Slik gjør du:

1. Fjern rust

Fjern all synlig rust med stålull. 

Les også:

Pusse opp spisestuen

Slik pusser du opp en gammel spisestue.

2. Vask pannen

Vask pannen grundig i varmt vann, tilsatt litt mildt oppvaskmiddel. Skrubb med børste eller svamp. Skyll deretter godt av med vann. 

(Mange mener at man ikke bør vaske jernpanner i såpevann, så alternativt kan du rengjøre den ved å skure den med grovt salt). 

3. Tørk pannen

Tørk godt av pannen med et oppvaskhåndkle eller tørkepapir. 

4. Gni inn med olje

Hell litt matolje i stekepannen og gni inn hele pannen med oljen. Du skal også gni inn bunnen og håndtaket. 

Les også:

Dette bør du tenke på når du bygger bad

Det koster med nytt bad. Derfor er det ekstra viktig å velge riktig. Ta med deg disse tipsene på veien!

5. Sett pannen i ovnen

Plasser pannen opp-ned i stekeovnen. For å unngå oljesøl i ovnen bør den legges på aluminiumsfolie. 

Stekepannen skal stå i ovnen i en time på 175 grader. 

La stekepannen stå til avkjøling i ovnen, så er den klar igjen til bruk!

NB! Ifølge matportalen.no utgjør det ingen helsefare å lage mat i en rusten jernpanne, men det er ikke særlig delikat. Inntaket av jern skal være svært høyt før man kan observere negative helseeffekter. 

Kilde: thekitchn.com

Hvordan får du jernstekepannen ren og pen? Del dine tips og metoder i kommentarfeltet under. 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

1. september 2015
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Annet om kjøkken Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

Her bør maten stå i kjøleskapet

Annet om kjøkken Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

Annet om kjøkken I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Annet om kjøkken Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Annet om kjøkken Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du...

Rengjør komfyren raskt og enkelt

Annet om kjøkken Med natron og eddik kan du enkelt fjerne fastbrente flekker på koketoppen.

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen. 

Spar plass: brett posene som trekanter

Annet om kjøkken Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Annet om kjøkken Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

Annet om kjøkken En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Annet om kjøkken Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!