Dette trikset fjerner rust fra enhver jernpanne

Har din trofaste jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke fortvil! Her er trikset som gjør stekepannen fin igjen.

Mange sverger til jernpanne og jerngryter når de skal lage mat. Redskap i jern er svært fleksible og kan brukes til nesten alt. Men panner og gryter i jern krever også stell for at de ikke skal bli rustne og stygge. 

For at pannen skal fungere optimalt bør den være godt mettet med fett og ha den klassiske fettglansen. Fettlaget bidrar til at maten ikke setter seg fast i pannen.

Du bør altså med jevne mellomrom gi enhver jernpanne litt kjærlighet.

Slik tar du vare på en jernpanne

Det gjør du enkelt ved å smøre den inn med litt matolje, skylle pannen i vann og la den tørke litt på platen før du setter den bort.

Men hvis du har slurvet vedlikeholdet og jernpannen din har blitt rusten og fæl, kan du prøve denne metoden. Den fungerer selvsagt også på jerngryter.

Les her hvorfor det er utrolig viktig at du IKKE bruker såpe i en støpejernspanne! 

En rusten jernpanne kan reddes med litt matolje og kjærlighet. Foto: Getty Images

Slik redder du en rusten jernpanne

Vi kom over den via nettsidene til Lodge, en amerikansk produsent av panner og gryter i jern.  

Rens av jernpenne: Dette trenger du

  • En rusten jernpanne eller jerngryte
  • Stålull
  • Svamp
  • Mildt oppvaskmiddel
  • Oppvaskhåndkle eller papir
  • Aluminiumsfolie
  • Matolje

Fremgangsmåte:

1. Fjern rust fra jernpannen

Fjern all synlig rust med stålull. 

2. Vasking av jernpanne

Vask pannen grundig i varmt vann, tilsatt litt mildt oppvaskmiddel. Skrubb med børste eller svamp. Skyll deretter godt av med vann. (Mange mener at man aldri bør vaske jernpanner i såpevann, selv ikke i en prosess som dette. Så alternativt kan du rengjøre pannen ved å skure den med grovt salt). 

3. Tørk pannen

Tørk godt av pannen med et oppvaskhåndkle eller tørkepapir. 

4. Gni inn med olje

Hell litt matolje i stekepannen og gni inn hele pannen med oljen. Du skal også gni inn bunnen og håndtaket. 

5. Sett pannen i ovnen

Plasser pannen opp-ned i stekeovnen. For å unngå oljesøl i ovnen bør den legges på aluminiumsfolie. Stekepannen skal stå i ovnen i en time på 175 grader. La stekepannen stå til avkjøling i ovnen, så er den klar igjen til bruk!

NB!

Ifølge matportalen.no utgjør det ingen helsefare å lage mat i en rusten jernpanne, men det er ikke særlig delikat. Inntaket av jern skal være svært høyt før man kan observere negative helseeffekter. 

Kilde: thekitchn.com