Det er ofte uvanlig mye liv i kjøleskapet i juletiden. Her har skinken fått en grønn hinne av mugg.
Det er ofte uvanlig mye liv i kjøleskapet i juletiden. Her har skinken fått en grønn hinne av mugg. Bilde: Mycoteam

Se opp for mugg på julematen!

Annet om kjøkken

Muggsoppen trives bedre i kjøleskapet i julen enn ellers i året. Særlig hvis du oppbevarer matrestene i plast.

– I julen blir matrester lett liggende for lenge i kjøleskapet. Godsaker tas ut og står lenge i romtemperatur før de settes tilbake igjen. Og kjøleskapet åpnes mye oftere enn vanlig, slik at temperaturen blir for høy, sier fagsjef Johan Mattsson i rådgivningsselskapet Mycoteam.

Penselmugg er den vanligste muggsopptypen på mat i kjøleskap. De liker seg best i temperaturer mellom 20 og 30 grader, men kan også vokse godt i kjøleskapstemperatur, særlig på næringsrik mat og matvarer med stort vanninnhold.

Muggens favorittmat er matrester, grønnsaker og surmelksprodukter. I tillegg er det vanlig å finne muggsopp på frukt, brød, nøtter, korn, syltetøy og kjøtt.

– I maten oppstår ofte en kamp mellom muggsopp, gjærsopp og bakterier om næringen. Man ser det ikke med det blotte øye, men i en annen størrelse ville denne intense kampen for tilværelsen vært et skremmende syn, sier Mattsson.

Kan gi diaré

Mat med en grønn hinne eller hvitt puss er ikke bare uappetittlig, den kan være direkte usunn.

– Selv om det som regel ikke er farlig å få i seg muggsopp, kan kombinasjonen av gjærsopp og bakterier føre til mageproblemer og diaré. Astmatikere og allergikere kan også få reaksjoner ved håndtering av maten.

Det hjelper ikke alltid å skjære bort muggen.

– Muggsopp vokser fra utsiden og innover, men i ulik hastighet i forskjellige matvarer. På en gulost kan man fint skjære bort muggen, og osten er ofte like fin inni. En saus eller syltetøy med mugg på kan man bare kaste, for der vil sopptrådene antagelig ha vokst langt inn, sier han.

Når kjøleskapdøren åpnes, virvles bakterier og muggsopp opp og sprer seg rundt i kjøleskapet.

– En grønnsaksskuff med litt vasne grønnsaker og gamle poteter kan fort ødelegge annen mat i kjøleskapet ved at muggsoppen sprer seg oppover i hyllene, sier Mattsson.

Unngå å fylle opp kjøleskapet for mye. Foto: Mycoteam

Ikke plastposer

Mange av oss pakker inn mat og rester i plastfolie og plastposer. Det er ikke alltid så smart, for da kan det danne seg kondensvann som gir så høy fuktighet at muggsoppen får gunstige vekstforhold.

– Salt på matvarer har en konserverende effekt. Ved stor fukttilgang svekkes denne effekten og da blomstrer muggsoppen fort opp. Og prosessen kan gå raskt. I løpet av én til to uker kan soppen ha gjort stor skade både på både fenalår og julepølse, sier Mattsson.

Han anbefaler å oppbevare tørre matvarer tørt, gjerne i en stoffpose. Annen mat bør legges i tett emballasje og ligge kaldt.

– Tidligere hang man saltet kjøtt i kalde kjellere eller pakket det inn i stoff. Det er en bedre måte å oppbevare salt kjøtt på enn å legge det i en plastpose i kjøleskapet, sier han.

Regelmessig rengjøring av kjøleskapet kan hindre at muggsoppen gror fritt.

– Et annet råd er å unngå å handle for mye, slik at du klarer å spise opp maten før den blir dårlig. Da slipper du et muggent kjøleskap i januar, sier Johan Mattsson i Mycoteam.

22 desember 2014
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...