Det er ofte uvanlig mye liv i kjøleskapet i juletiden. Her har skinken fått en grønn hinne av mugg.
Det er ofte uvanlig mye liv i kjøleskapet i juletiden. Her har skinken fått en grønn hinne av mugg. Bilde: Mycoteam

Se opp for mugg på julematen!

Annet om kjøkken

Muggsoppen trives bedre i kjøleskapet i julen enn ellers i året. Særlig hvis du oppbevarer matrestene i plast.

– I julen blir matrester lett liggende for lenge i kjøleskapet. Godsaker tas ut og står lenge i romtemperatur før de settes tilbake igjen. Og kjøleskapet åpnes mye oftere enn vanlig, slik at temperaturen blir for høy, sier fagsjef Johan Mattsson i rådgivningsselskapet Mycoteam.

Penselmugg er den vanligste muggsopptypen på mat i kjøleskap. De liker seg best i temperaturer mellom 20 og 30 grader, men kan også vokse godt i kjøleskapstemperatur, særlig på næringsrik mat og matvarer med stort vanninnhold.

Muggens favorittmat er matrester, grønnsaker og surmelksprodukter. I tillegg er det vanlig å finne muggsopp på frukt, brød, nøtter, korn, syltetøy og kjøtt.

– I maten oppstår ofte en kamp mellom muggsopp, gjærsopp og bakterier om næringen. Man ser det ikke med det blotte øye, men i en annen størrelse ville denne intense kampen for tilværelsen vært et skremmende syn, sier Mattsson.

Kan gi diaré

Mat med en grønn hinne eller hvitt puss er ikke bare uappetittlig, den kan være direkte usunn.

– Selv om det som regel ikke er farlig å få i seg muggsopp, kan kombinasjonen av gjærsopp og bakterier føre til mageproblemer og diaré. Astmatikere og allergikere kan også få reaksjoner ved håndtering av maten.

Det hjelper ikke alltid å skjære bort muggen.

– Muggsopp vokser fra utsiden og innover, men i ulik hastighet i forskjellige matvarer. På en gulost kan man fint skjære bort muggen, og osten er ofte like fin inni. En saus eller syltetøy med mugg på kan man bare kaste, for der vil sopptrådene antagelig ha vokst langt inn, sier han.

Når kjøleskapdøren åpnes, virvles bakterier og muggsopp opp og sprer seg rundt i kjøleskapet.

– En grønnsaksskuff med litt vasne grønnsaker og gamle poteter kan fort ødelegge annen mat i kjøleskapet ved at muggsoppen sprer seg oppover i hyllene, sier Mattsson.

Unngå å fylle opp kjøleskapet for mye. Foto: Mycoteam

Ikke plastposer

Mange av oss pakker inn mat og rester i plastfolie og plastposer. Det er ikke alltid så smart, for da kan det danne seg kondensvann som gir så høy fuktighet at muggsoppen får gunstige vekstforhold.

– Salt på matvarer har en konserverende effekt. Ved stor fukttilgang svekkes denne effekten og da blomstrer muggsoppen fort opp. Og prosessen kan gå raskt. I løpet av én til to uker kan soppen ha gjort stor skade både på både fenalår og julepølse, sier Mattsson.

Han anbefaler å oppbevare tørre matvarer tørt, gjerne i en stoffpose. Annen mat bør legges i tett emballasje og ligge kaldt.

– Tidligere hang man saltet kjøtt i kalde kjellere eller pakket det inn i stoff. Det er en bedre måte å oppbevare salt kjøtt på enn å legge det i en plastpose i kjøleskapet, sier han.

Regelmessig rengjøring av kjøleskapet kan hindre at muggsoppen gror fritt.

– Et annet råd er å unngå å handle for mye, slik at du klarer å spise opp maten før den blir dårlig. Da slipper du et muggent kjøleskap i januar, sier Johan Mattsson i Mycoteam.

22 desember 2014

Slik finner du kantareller

Kantarellsesongen er like rundt hjørnet. Øk dine fangstsjanser med våre gode kantarelltips.

Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å...

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...