Det er ofte uvanlig mye liv i kjøleskapet i juletiden. Her har skinken fått en grønn hinne av mugg.
Det er ofte uvanlig mye liv i kjøleskapet i juletiden. Her har skinken fått en grønn hinne av mugg. Bilde: Mycoteam

Se opp for mugg på julematen!

Annet om kjøkken

Muggsoppen trives bedre i kjøleskapet i julen enn ellers i året. Særlig hvis du oppbevarer matrestene i plast.

– I julen blir matrester lett liggende for lenge i kjøleskapet. Godsaker tas ut og står lenge i romtemperatur før de settes tilbake igjen. Og kjøleskapet åpnes mye oftere enn vanlig, slik at temperaturen blir for høy, sier fagsjef Johan Mattsson i rådgivningsselskapet Mycoteam.

Penselmugg er den vanligste muggsopptypen på mat i kjøleskap. De liker seg best i temperaturer mellom 20 og 30 grader, men kan også vokse godt i kjøleskapstemperatur, særlig på næringsrik mat og matvarer med stort vanninnhold.

Muggens favorittmat er matrester, grønnsaker og surmelksprodukter. I tillegg er det vanlig å finne muggsopp på frukt, brød, nøtter, korn, syltetøy og kjøtt.

– I maten oppstår ofte en kamp mellom muggsopp, gjærsopp og bakterier om næringen. Man ser det ikke med det blotte øye, men i en annen størrelse ville denne intense kampen for tilværelsen vært et skremmende syn, sier Mattsson.

Kan gi diaré

Mat med en grønn hinne eller hvitt puss er ikke bare uappetittlig, den kan være direkte usunn.

– Selv om det som regel ikke er farlig å få i seg muggsopp, kan kombinasjonen av gjærsopp og bakterier føre til mageproblemer og diaré. Astmatikere og allergikere kan også få reaksjoner ved håndtering av maten.

Det hjelper ikke alltid å skjære bort muggen.

– Muggsopp vokser fra utsiden og innover, men i ulik hastighet i forskjellige matvarer. På en gulost kan man fint skjære bort muggen, og osten er ofte like fin inni. En saus eller syltetøy med mugg på kan man bare kaste, for der vil sopptrådene antagelig ha vokst langt inn, sier han.

Når kjøleskapdøren åpnes, virvles bakterier og muggsopp opp og sprer seg rundt i kjøleskapet.

– En grønnsaksskuff med litt vasne grønnsaker og gamle poteter kan fort ødelegge annen mat i kjøleskapet ved at muggsoppen sprer seg oppover i hyllene, sier Mattsson.

Unngå å fylle opp kjøleskapet for mye. Foto: Mycoteam

Ikke plastposer

Mange av oss pakker inn mat og rester i plastfolie og plastposer. Det er ikke alltid så smart, for da kan det danne seg kondensvann som gir så høy fuktighet at muggsoppen får gunstige vekstforhold.

– Salt på matvarer har en konserverende effekt. Ved stor fukttilgang svekkes denne effekten og da blomstrer muggsoppen fort opp. Og prosessen kan gå raskt. I løpet av én til to uker kan soppen ha gjort stor skade både på både fenalår og julepølse, sier Mattsson.

Han anbefaler å oppbevare tørre matvarer tørt, gjerne i en stoffpose. Annen mat bør legges i tett emballasje og ligge kaldt.

– Tidligere hang man saltet kjøtt i kalde kjellere eller pakket det inn i stoff. Det er en bedre måte å oppbevare salt kjøtt på enn å legge det i en plastpose i kjøleskapet, sier han.

Regelmessig rengjøring av kjøleskapet kan hindre at muggsoppen gror fritt.

– Et annet råd er å unngå å handle for mye, slik at du klarer å spise opp maten før den blir dårlig. Da slipper du et muggent kjøleskap i januar, sier Johan Mattsson i Mycoteam.

22 desember 2014

Her er hvordan du koker det perfekte egget

Det finnes et titalls meninger om hvor lenge et egg skal koke. Vi spurte heller hva manageren for kokkelandslaget pleier å gjøre.

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Lag iskrem med blenderen din - raskt og enkelt

Med én basisoppskrift kan du lage 12 forskjellige iskremvarianter. Alt du trenger, er en blender.

Kildesortering: Håndter søpla smart

Vi kaster i gjennomsnitt 429 kg husavfall per år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Halvparten av avfallet blir kildesortert. Målet er å få enda...

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...

Test av pepperkverner

Vi har testet 7 pepperkverner og fant to perfekte.

Tips mot vanskelig skitt

En forfettet ovnsdør, svarte merker på tregulvet eller et toalett med rustfargede kanter, kan ta motet fra de fleste. Men det trenger ikke være tidkreve...

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Nye kjøkkengardiner

Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Sjekk drikkevannet ditt

Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Kullsyreholdig vann direkte fra kjøkkenkranen

Hvor ofte har man ikke ønsket seg vann med kullsyre direkte fra kranen istedenfor å måtte bære hjem tunge flasker fra butikken?

Renser drikke-vannet med kullfilter

Med rensesystemet CW42® montert under kjøkkenbenken, får familien Aasen på Grefsen renere og klarere drikkevann. De fem familie- medlemmene er dermed...