Bilde: Getty Images

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Annet om kjøkken

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.  

Du har funnet en kul oppskrift på nett som du gleder deg til å prøve, men i det du setter igang oppdager du at det er utrolig mye grønnsaker som skal kuttes opp. Du setter igang, men innser etterpå at skjæreteknikken kanskje ikke er på sitt aller beste.

Når grønnsakene er ferdigkutta etter aaaaltfor lang tid, ser det ut som om du har kuttet grønnsaker med bind for øynene.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med kjøkkenhagen

Vi har derfor funnet frem til de beste triksene for å skjære ulike type grønnsaker som en proff!

1. Løk

Det finnes flere måter å skjære en løk på. Hvilke metoder som er best, kommer helt an på hvilket resultat du ønsker.

Om du vil ha hele løkringer, som for eksempel passer utmerket som tilbehør på hamburgere, starter du med å skjære bort rotenden av løken. Så er det bare å skjære videre fra den ene enden til den andre.

Ønsker du derimot halve løkringer, starter du med å skjære løken i to, forså å legge den flate siden mot fjølen. Deretter kan du velge om du vil skjære fra den bredere siden eller den tynnere siden. Det kommer an på hvilken størrelse du ønsker. 

For å få perfekte, små løkbiter til for eksempel tacoen, skjærer du løken i to, forså å fjerne skallet. Skjær deretter løken i vanrette linjer inn mot rotenden, og deretter lodrette linjer.

Pass på så du ikke skjærer løken helt av ved rotenden. På denne måten vil bitene holde seg på plass, slik at det blir lettere å skjære.

2. Gulrot

Gulroten kan også skjæres på flere måter, avhengig av hva du ønsker å bruke den til.

Har du lyst på gulrot som snacks med litt dip ved siden av, skjærer du først gulroten i to, forså å dele de to bitene i to igjenl. Ønsker du enda tynnere deler, kan du dele de på nytt en gang til. 

For å dele gulroten i tynne skiver, som for eksempel passer godt til fiskeretter, tar du den ene delen av gulroten, skjærer den i to og legger den rette flaten mot fjølen, forså å skjære den i tynne, avlange skiver.

Halve gulrotringer som gjør seg godt i supper, får du ved å skjære gulroten i to, og kutte den fra rotenden og videre oppover. Ønsker du enda mindre biter, kan du kutte den halve delen i to, forså å skjære den i biter.

3. Paprika

Ønsker du avlange paprikastrimler, bør du starte med å kutte paprikaen i to. Legg deretter paprikaen med skallet ned mot fjølen. Hvis du ikke har en skarp nok kniv kan kniven nemlig skli på det glatte skallet. 

Skjær så paprikaen i den bredden du selv ønsker. Når du har gjort det, er det også lettere å skjære paprikaen i mindre biter. Da samler du bare de avlange delene, og skjærer de samlet i små biter.

Så lett har du paprikabiter, som er ypperlig til tacoen eller grønsaksfatet.

4. Sellerirot

Selleriroten er en ypperlig snacks grønnsak, som smaker utrolig godt til dip. Det eneste du trenger å gjøre er å skjære bort endene, forså å dele selleriroten i så mange deler som du selv ønsker. 

Ønsker du derimot å bruke selleriroten til supper elle andre matretter, kan du skjære den avlangs nedover, forså å kutte den videre i små biter.

Du kan også få enda mindre biter ved å dele de to delene du allerede har i to en gang til, før du kutter de opp i biter.

 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

10 februar 2016

6 smarte ting du kan bruke sugerør til

Her er 6 små triks som gjør hverdagen litt enklere - og det eneste du trenger er sugerør.

20 smarte ting du kan bruke kaffefilter til

Et kaffefilter er genialt! Bruk det til å pusse sko, som skål til snacks eller fjerne kork fra vin.

Her er hvordan du koker det perfekte egget

Det finnes et titalls meninger om hvor lenge et egg skal koke. Vi spurte heller hva manageren for kokkelandslaget pleier å gjøre.

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Lag iskrem med blenderen din - raskt og enkelt

Med én basisoppskrift kan du lage 12 forskjellige iskremvarianter. Alt du trenger, er en blender.

Kildesortering: Håndter søpla smart

Vi kaster i gjennomsnitt 429 kg husavfall per år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Halvparten av avfallet blir kildesortert. Målet er å få enda...

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...

Test av pepperkverner

Vi har testet 7 pepperkverner og fant to perfekte.

Tips mot vanskelig skitt

En forfettet ovnsdør, svarte merker på tregulvet eller et toalett med rustfargede kanter, kan ta motet fra de fleste. Men det trenger ikke være tidkreve...

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Nye kjøkkengardiner

Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Sjekk drikkevannet ditt

Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Renser drikke-vannet med kullfilter

Med rensesystemet CW42® montert under kjøkkenbenken, får familien Aasen på Grefsen renere og klarere drikkevann. De fem familie- medlemmene er dermed...