Bilde: Getty Images

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Annet om kjøkken

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.  

Du har funnet en kul oppskrift på nett som du gleder deg til å prøve, men i det du setter igang oppdager du at det er utrolig mye grønnsaker som skal kuttes opp. Du setter igang, men innser etterpå at skjæreteknikken kanskje ikke er på sitt aller beste.

Når grønnsakene er ferdigkutta etter aaaaltfor lang tid, ser det ut som om du har kuttet grønnsaker med bind for øynene.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med kjøkkenhagen

Vi har derfor funnet frem til de beste triksene for å skjære ulike type grønnsaker som en proff!

1. Løk

Det finnes flere måter å skjære en løk på. Hvilke metoder som er best, kommer helt an på hvilket resultat du ønsker.

Om du vil ha hele løkringer, som for eksempel passer utmerket som tilbehør på hamburgere, starter du med å skjære bort rotenden av løken. Så er det bare å skjære videre fra den ene enden til den andre.

Ønsker du derimot halve løkringer, starter du med å skjære løken i to, forså å legge den flate siden mot fjølen. Deretter kan du velge om du vil skjære fra den bredere siden eller den tynnere siden. Det kommer an på hvilken størrelse du ønsker. 

For å få perfekte, små løkbiter til for eksempel tacoen, skjærer du løken i to, forså å fjerne skallet. Skjær deretter løken i vanrette linjer inn mot rotenden, og deretter lodrette linjer.

Pass på så du ikke skjærer løken helt av ved rotenden. På denne måten vil bitene holde seg på plass, slik at det blir lettere å skjære.

2. Gulrot

Gulroten kan også skjæres på flere måter, avhengig av hva du ønsker å bruke den til.

Har du lyst på gulrot som snacks med litt dip ved siden av, skjærer du først gulroten i to, forså å dele de to bitene i to igjenl. Ønsker du enda tynnere deler, kan du dele de på nytt en gang til. 

For å dele gulroten i tynne skiver, som for eksempel passer godt til fiskeretter, tar du den ene delen av gulroten, skjærer den i to og legger den rette flaten mot fjølen, forså å skjære den i tynne, avlange skiver.

Halve gulrotringer som gjør seg godt i supper, får du ved å skjære gulroten i to, og kutte den fra rotenden og videre oppover. Ønsker du enda mindre biter, kan du kutte den halve delen i to, forså å skjære den i biter.

3. Paprika

Ønsker du avlange paprikastrimler, bør du starte med å kutte paprikaen i to. Legg deretter paprikaen med skallet ned mot fjølen. Hvis du ikke har en skarp nok kniv kan kniven nemlig skli på det glatte skallet. 

Skjær så paprikaen i den bredden du selv ønsker. Når du har gjort det, er det også lettere å skjære paprikaen i mindre biter. Da samler du bare de avlange delene, og skjærer de samlet i små biter.

Så lett har du paprikabiter, som er ypperlig til tacoen eller grønsaksfatet.

4. Sellerirot

Selleriroten er en ypperlig snacks grønnsak, som smaker utrolig godt til dip. Det eneste du trenger å gjøre er å skjære bort endene, forså å dele selleriroten i så mange deler som du selv ønsker. 

Ønsker du derimot å bruke selleriroten til supper elle andre matretter, kan du skjære den avlangs nedover, forså å kutte den videre i små biter.

Du kan også få enda mindre biter ved å dele de to delene du allerede har i to en gang til, før du kutter de opp i biter.

 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

10 februar 2016

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik finner du kantareller

Kantarellsesongen er like rundt hjørnet. Øk dine fangstsjanser med våre gode kantarelltips.

Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å...

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Smarte triks for å bli kvitt bananfluer

Her har vi samlet de beste tips for hvordan du én gang for alle kan bli kvitt bananfluene.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!