Bilde: Getty Images

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Annet om kjøkken

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.  

Du har funnet en kul oppskrift på nett som du gleder deg til å prøve, men i det du setter igang oppdager du at det er utrolig mye grønnsaker som skal kuttes opp. Du setter igang, men innser etterpå at skjæreteknikken kanskje ikke er på sitt aller beste.

Når grønnsakene er ferdigkutta etter aaaaltfor lang tid, ser det ut som om du har kuttet grønnsaker med bind for øynene.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med kjøkkenhagen

Vi har derfor funnet frem til de beste triksene for å skjære ulike type grønnsaker som en proff!

1. Løk

Det finnes flere måter å skjære en løk på. Hvilke metoder som er best, kommer helt an på hvilket resultat du ønsker.

Om du vil ha hele løkringer, som for eksempel passer utmerket som tilbehør på hamburgere, starter du med å skjære bort rotenden av løken. Så er det bare å skjære videre fra den ene enden til den andre.

Ønsker du derimot halve løkringer, starter du med å skjære løken i to, forså å legge den flate siden mot fjølen. Deretter kan du velge om du vil skjære fra den bredere siden eller den tynnere siden. Det kommer an på hvilken størrelse du ønsker. 

For å få perfekte, små løkbiter til for eksempel tacoen, skjærer du løken i to, forså å fjerne skallet. Skjær deretter løken i vanrette linjer inn mot rotenden, og deretter lodrette linjer.

Pass på så du ikke skjærer løken helt av ved rotenden. På denne måten vil bitene holde seg på plass, slik at det blir lettere å skjære.

2. Gulrot

Gulroten kan også skjæres på flere måter, avhengig av hva du ønsker å bruke den til.

Har du lyst på gulrot som snacks med litt dip ved siden av, skjærer du først gulroten i to, forså å dele de to bitene i to igjenl. Ønsker du enda tynnere deler, kan du dele de på nytt en gang til. 

For å dele gulroten i tynne skiver, som for eksempel passer godt til fiskeretter, tar du den ene delen av gulroten, skjærer den i to og legger den rette flaten mot fjølen, forså å skjære den i tynne, avlange skiver.

Halve gulrotringer som gjør seg godt i supper, får du ved å skjære gulroten i to, og kutte den fra rotenden og videre oppover. Ønsker du enda mindre biter, kan du kutte den halve delen i to, forså å skjære den i biter.

3. Paprika

Ønsker du avlange paprikastrimler, bør du starte med å kutte paprikaen i to. Legg deretter paprikaen med skallet ned mot fjølen. Hvis du ikke har en skarp nok kniv kan kniven nemlig skli på det glatte skallet. 

Skjær så paprikaen i den bredden du selv ønsker. Når du har gjort det, er det også lettere å skjære paprikaen i mindre biter. Da samler du bare de avlange delene, og skjærer de samlet i små biter.

Så lett har du paprikabiter, som er ypperlig til tacoen eller grønsaksfatet.

4. Sellerirot

Selleriroten er en ypperlig snacks grønnsak, som smaker utrolig godt til dip. Det eneste du trenger å gjøre er å skjære bort endene, forså å dele selleriroten i så mange deler som du selv ønsker. 

Ønsker du derimot å bruke selleriroten til supper elle andre matretter, kan du skjære den avlangs nedover, forså å kutte den videre i små biter.

Du kan også få enda mindre biter ved å dele de to delene du allerede har i to en gang til, før du kutter de opp i biter.

 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

10 februar 2016
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...