Bilde: Getty Images

Slik skreller du hardkokte egg raskt og effektivt

Annet om kjøkken

Med denne enkle og smarte metoden skreller du hardkokte egg på sekunder!

Youtube-kokken Alavarez oppbevarer eggene sine i en bolle vann i kjøleskapet etter koking. Da holder eggene seg fuktige og blir enklere å skrelle.

Når eggene skal skrelles kakker han de først i fjølen, før han ruller det rundt med hånden. Deretter drar han enkelt av skallet. 

Hvorfor er noen egg vanskelige å skrelle?

I følge National Geographic ligger finnes svaret i eggets alder. Eggehviten i et nylagt egg har en tendens til å sitte godt fast på den indre skallhinnen fordi miljøet inne i egget har lavere surhetsgrad. For å kunne skrelle egg må pH-verdien være over 8,7. 

Nylagte egg har en pH-verdi på 7,6. Det tar omtrent to dager i romtemperatur før det når opp til pH 8,7. 

Etterhvert som tiden går skjer det endringer inne i egget. Blant annet krymper eggehviten litt, slik at det blir mer luft mellom eggeskall og skallhinne. Dette gjør at det hardkokte egget blir lettere å skrelle. 

Den perfekte "skrellealder" for et hardkokt egg er 7-10 dager. 

Kilde: Natgeo.no

 

04 november 2014
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...