Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Annet om kjøkken
Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å bruke makt og du unngår å skjære feil, sier kokk Omar Viset. - Mitt beste råd til sommerens mange ”grillkokker” er derfor: trim kjøkkenknivene, før grillsesongen starter!

Kokk Omar Viset bruker ”Skjerpestål” på kniven for å gjøre den skarp før bruk.           

 

De mest brukte sliperedskapene er knivstål, bryne og slipemaskin.

 

Knivstål: Kan brukes daglig.

Les også:

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkene...

Bryne: Brukes til jevnt vedlikehold. Bre gjerne en våt klut over brynen før bruk slik at den blir fuktig. Ikke spytt på brynen, noe som ofte ble gjort i gamle dager. Er brynen tørr kan du sette den inn med vegetabilsk olje. Arkansasbryne tåler olje. Har du en

diamantbryne tåler den vann. Bryner som er produsert i Norge er hogget ut fra norsk fjell.

Slipemaskin: Brukes når krommet er helt elendig.

 

Slik slipes knivene

Hold knivstålet (sliperedskapen) stødig. Trekk stålet helt nær kroppen, slik at du kan holde blikkontakt med knivens anleggsvinkel. Legg deretter kniven helt flatt, slik at kniven er i løse luften. Vri så kniven slik at ytterste del av kniven treffer stålet, da har du riktig vinkel mellom kniv og stål. La kniven gå i en bevegelse.

Les også:

Hage i en krukke

Lag deg en hage i en krukke.

 

bildetekst

For de mer avanserte kan en tradisjonell knivslipemaskin være aktuell å bruke.

 

 

bildetekst

Les også:

Er din bolig kledd for ekstremvær?

Går du for en luftet fasade når du skal renovere eller bygge nytt, vil du være godt sikret mot ekstremvær i mange ti-år framover. Og vedlikehold...

Knivsettet fra Øyo inneholder 9 ulike kniver,  pluss  knivstål.  Treverket på knivene består av rosentre, som ikke sveller. Knivbladet inneholder molybden og vanadium for å få kniven rustfri. Knivsettet leveres i flott skinnmappe og koster ca 3000 kroner. Øyo gir 10 års garanti på knivene.

 

 

Aktuelle kjøkkenkniver for de matglade:

 

  1. Brødkniv/Universalkniv. Kjent for de fleste.
  2. Kokkekniv. Solid kokkekniv for deg som liker å lage mat.
  3. Finskjæringskniv. God kniv til renskjæring av kjøtt og fisk.
  4. Kjøttkniv. Kraftig buet kniv for oppdeling av store og små kjøttstykker.
  5. Japansk kokkekniv. Solid kniv med hull og pålagt rand. Lett å skjære med lite vakuum.
  6. Liten kokkekniv. God flerbrukskniv som passer til de fleste oppgaver.
  7. Skinke og filetkniv. Kraftig, men myk kniv til både skinke og filetering av fisk.
  8. Liten filetkniv. Smidig og myk filetkniv som kommer til overalt.
  9. Laks og skinkekniv. Langt smidig blad med bølger for jevne og tynne skiver.
  10. Kjøkkenkniv. Liten og spiss kniv til småarbeid på kjøkkenet.
  11. Skrellekniv. Liten, hendig kniv til skrelling og renskjæring.
  12. Ostekniv. Til de fleste ostetyper, med bøler på eggen og en gaffelspiss.
  13. Grønnsakskniv. Finriflet blad for skjæring av løvtynne skiver.
  14. Kjøttøks. Solid og tung kjøttøks til tyngre oppgaver.
  15. Skjerpestål. Hjelper deg å holde knivene skarpe.

 

bildetekst

Med en smidig og myk ”Filetkniv” kommer du til over alt. Her skjæres sener enkelt vekk fra kjøttet med sylskarp knivegg.

 

 

bildetekst

”Filetkniven” er også effektiv for å dele opp lammekoteletter.

 

 

bildetekst

En liten og hendig ”Skrellekniv” brukes til skrelling og renskjæring av for eksempel grønnsaker.

 

 

bildetekst

”Kokkekniv” er en velbalansert kniv som gjør det enkelt å finsnitte blant annet skinke og skjære opp nystekt indrefilet.

 

 

bildetekst

“Japansk kokkekniv” er en solid kniv som gjør at det du skjærer slipper lettere ved at vakuum reduseres.

 

 

bildetekst

For å slipe en god egg på kniver er DMT diamant-bryner et godt valg. Med en slik får du raskt skarpe knivsegger.

 

 

Mer opplysninger finner du på:

www.helle.no , www.bruslette.no , www.oeyo.no

 

23. oktober 2008
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølv...

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen. 

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no