Test av brødkniver

Vi har skåret i ferskt rugbrød og grovbrød, og ble positivt overrasket over alle de gode knivene som vi testet.


Nå finnes det spesialkniver til et hvert formål på kjøkkenet, og mange bruker gjerne en god sum penger for å anskaffe skarpe kokkekniver.

Men en kniv som ofte blir oversett er brødkniven. Vi er nok fortsatt mange som daglig bruker en gammel og ofte billig utgave av denne kniven, og det er synd.

For det gjør en stor forskjell med en god og effektiv brødkniv som ligger godt i hånden. Det fant i hvert fall vi ut da vi testet en rekke brødkniver hvor de fleste var en fornøyelse å skjære brød med.

Flott design gjør seg selvfølgelig godt på bordet når man har gjester, men ennå viktigere er at designet er tenkt i ergonomiske baner også, slik at designet ikke er i veien for brukeren.

Slik testet vi:

Vi prøvde knivene på hvitt brød med henholdsvis myk og sprø skorpe, noe de fleste knivene klarte tilfredsstillende.

Så ble de satt på en hardere prøve da de skulle skjære i ferskt, fortsatt lunkent rugbrød. Overraskende nok var det kun en kniv som ikke klarte denne utfordringen.

Ergonomisk har vi testet med Ilses lille kvinnehånd og Pers større mannshånd.

Vår ekspert Ilse Dige Bach driver et cateringfirma. Hun har utdannelse innen Ernæring og Sunnhet med cateringledelse som spesialområde.

Å arbeide med de riktige redskapene og råvarene er viktig for henne.  

 

Meget god til prisen

Ikea 365+ Gnistra

Pris: 98 kroner
Blad: Rustfritt molybden/ vanadiumstål
Håndtak: Polypropylenplast, syntetisk gummi

Har ganske små tenner, som kanskje risikerer å bli raskt slitt. Klarer skjæreoppgavene fint – også det ferske rugbrødet. Men de små tennene gjør at den ikke tar fatt i brødet med det samme, det skal «jobbes» litt. En rimelig, men god kniv.

Ilse: Kniven er behagelig å holde i, men det er som om grepet henger litt fast i hånden.
Per: Grepet er litt rart, ikke helt ideelt til min hånd   

Mer informasjon:
www.ikea.no
815 44 000

God å holde i

Fiskars Egde

Pris: 193 kroner
Blad: Rustfritt stål med «Easy care coating»
Skaft: Slagfast plast

Skjæret har noe av de minste tennene i testen og det betyr at den glir litt før den får fatt i skorpen. Det skal brukes litt krefter når man skjærer. Den klarer likevel alle oppgavene uten å smule opp brødet.

Ilse: Holder OK på den. Skaftet er greit, men det skal skjæres en del.
Per: Enig, ergonomisk er den fin.

Mer informasjon
www.fiskars.no
23 00 64 40

Smuler brødet

RIG-TIG by Stelton Multikniv, stor

Pris: 74,50 kroner
Blad: Rustfritt stål
Skaft: Plast

Den har brødskjær og alminnelig skjær på hver sin side slik at man får to kniver i en. Men her tester vi brødskjæret, og det er dessverre ikke godkjent sammenliknet med de andre knivene i testen. Den smuler loffen for mye og den makter ikke å skjære i det ferske rugbrødet.

Ilse: Det beste er at den er veldig lett.
Per: Har ikke noe godt grep.

Mer informasjon:
www.msolli.no
23 27 40 80

På neste side kan du se hvilken brødkniv som ble best i test!

#br

Flott men klossete

Stelton Pure Black

Pris: 549 kroner
Helstøpt kniv i rustfritt stål.

Testens mest spektakulære kniv. Rikitg macho, stor, sort og tung i et metallsstykke. Tar seg godt ut på bordet til en «mannefrokost». Men den tar ikke fatt i brødet med det samme. Den skjærer OK når det brukes litt krefter. Men den ser ut til å klare mer enn den gjør.

Ilse: Den er litt rar å holde og jeg spenner i hånden når jeg skjærer med den.
Per: Den er flott, men ergonomisk uegnet til min hånd.

Mer informasjon:
www.msolli.no
23 27 40 80

Dyr men god

Global G-9

Pris: 999 kroner
Blad: 22 cm blad og skaft støpt i ett.

Gode, store tenner som tar tak i brødet med det samme. Det er testens dyreste kniv, men den klarer også alle skjæreoppgavene riktig bra. Den har et utseende som har gjort globalknivene meget populære.

Ilse: Den ligger godt i hånden, det er en slik jeg bruker daglig.
Per: Den skjærer godt, men skaftet er for lite til min hånd.

Mer informasjon
www.rosendahldesigngroup.com
48 14 02 58

Delt mening

LION Sabatier Ideal

Pris: 989 kroner
Blad: 20 cm helstøpt blad
Skaft: Sort POM-C (plast) men gjennomgående messingnagler

En klassisk fransk kniv som oser av godt håndtverk. Men kniven høster litt delte meninger i testpanlet. Den klarer oppgavene tilfredsstillende, tar tak i brødet med det samme og skjærer fine skiver av rugbrødet.

Ilse: Jeg synes den er for smal i skaftet, og jeg måtte bruke litt krefter på rugbørdet, men den skjærer fint.
Per: Jeg liker grepet og den er blant mine favoritter.

Mer informasjon:
www.bastian.no
23 00 52 70

Klar favoritt – TESTVINNER

Zwilling Four Star

Pris: 899 kroner
Blad: Rustfritt stål
Skaft: Kunststoff

Vi er i den dyre enden av prisskalaen, men til gjengjeld er begeistringen stor. Skjærer seg skarpt gjennom alle brødene uten at vi må bruke nevneverdige krefter.

Ilse: Den ligger godt i hånden og er en fornøyelse å jobbe med.
Per: Ligger supergodt i hånden og har et riktig klassisk grep. 

Mer informasjon:
www.illumsbolighus.dk
22 01 55 10