Stadig flere nordmenn vil lage saft og syltetøy selv.
Stadig flere nordmenn vil lage saft og syltetøy selv. Bilde: Colourbox

Tid for sylting og safting

Annet om kjøkken

Safte- og syltetradisjonen er tilbake for fullt, og de unge er ivrigst. Norske bærdyrkere øker produksjonen.

– De siste årene har vi hatt en dobling i salget av utstyr som kan brukes til safting og sylting, sier kategoriansvarlig Morten Tornøe i Jernia.

Ifølge Jernia er det er spesielt de yngre som er interessert i å koke saft og å sylte bær og frukt.

– Økningen kan skyldes at kortreiste og hjemmelagde matprodukter er i vinden som aldri før. Lager du eget syltetøy, har du kontroll på sukkermengden og tilsetningsstoffene. I tillegg til å være sunt, smaker det ofte bedre enn det du kjøper i butikken, sier Tornøe.

Friske bær blir stadig mer populære. Årlig spiser hver av oss 121 kilo friske frukter, bær og grønnsaker, viser tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Vi har opplevd en voldsom økning i salget av bær de seneste årene. Det fører til at bærdyrkerne må øke produksjonen, og nye kommer til, sier markedsansvarlig Bjørn Oppberget i Gartnerhallen.

Blåbær, jordbær og bringebær er de mest populære bærslagene.

– Mange småbarnsfamilier kjøper bær i stedet for godterier, sier bringebærprodusent Åse-Marit Thorbjørnsrud, som er medforfatter av boka ”Bringebærlandet – smaken av norsk sommer”.

Billig og gøy

På 1950- og 60-tallet var safting og sylting vanlig i de fleste norske hjem, for det var mye penger å spare på å gjøre dette selv. Også i dag er det økonomiske gevinster å hente.

– Å plukke bær i skogen er helt gratis, og sukker er billig. I tillegg synes mange dette er en trivelig aktivitet, og det er en glede å kunne hente friske bær fra fryseren midt på vinteren, sier Thorbjørnsrud.

Du kan lage saft og syltetøy av så godt som alle typer spiselig frukt og bær. Men noen smaker bedre enn andre.

– Bringebær er min favoritt, fordi de kan brukes til så mye. De passer i saft, syltetøy, kaker, desserter eller sammen med fisk og kjøtt, sier Thorbjørnsrud.

Slik gjør du det

Å sylte bær og frukt kan gjøres svært enkelt.

– Rør bærene sammen med sukker og eventuelt frysetøy i en bolle. Ha syltetøyet i passende emballasje og sett det i fryseren. Eller frys friske bær som kan brukes til saft, syltetøy eller desserter gjennom vinterhalvåret, sier Thorbjørnsrud.

Å lage saft er heller ikke vanskelig.

– Kok bærene med vann i en kjele. Bruk to til tre desiliter vann per kilo bær. Når de blir myke og gir fra seg saft, siler du dem gjennom et silkeklede uten å knuse bærene. Kok så opp saften, og smak til med sukker, sier Thorbjørnsrud.

Du trenger minimalt med utstyr for å starte med safting og sylting.

– Du kommer langt med det du allerede har på kjøkkenet, som bolle, sleiv og kasserolle. I tillegg kan du skaffe deg i en bærplukker og et stativ med et klede til å sile saften gjennom. Skal du lage saft ofte, kan du kjøpe en saftkoker, sier Morten Tornøe i Jernia.

Oppskrift: Syltetøy med bringebær og gulrot

Deilig bringebærsyltetøy! Foto: Colourbox

– Dette litt uvanlige syltetøyet får en flott farge. Man kan se at det strutter av sunnhet, og godt smaker det også, sier Åse-Marit Thorbjørnsrud.

500 g gulrøtter

500 g bringebær

400 g sukker

fruktpektin, ca. 35 g

  • Vask gulrøttene, skrell om nødvendig, og skjær dem opp i skiver. Kok dem møre, og ha dem i en blender sammen med 1 dl av kokevannet.
  • Ha gulrotpureen i en kjele sammen med bringebærene, pektin og sukker.
  • Kok opp på svak varme, rør til sukkeret er oppløst. La det stå og småkoke i ca. 20 minutter. Rør en gang iblant.
  • Ha syltetøyet på rene varme glass. Sett på lokk med en gang. Oppbevares mørkt og kjølig.


Oppskriften er fra boka ”Bringebærlandet” (Dinamo forlag).

31 juli 2014

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik finner du kantareller

Kantarellsesongen er like rundt hjørnet. Øk dine fangstsjanser med våre gode kantarelltips.

Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å...

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Smarte triks for å bli kvitt bananfluer

Her har vi samlet de beste tips for hvordan du én gang for alle kan bli kvitt bananfluene.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!