Stadig flere nordmenn vil lage saft og syltetøy selv.
Stadig flere nordmenn vil lage saft og syltetøy selv. Bilde: Colourbox

Tid for sylting og safting

Annet om kjøkken

Safte- og syltetradisjonen er tilbake for fullt, og de unge er ivrigst. Norske bærdyrkere øker produksjonen.

– De siste årene har vi hatt en dobling i salget av utstyr som kan brukes til safting og sylting, sier kategoriansvarlig Morten Tornøe i Jernia.

Ifølge Jernia er det er spesielt de yngre som er interessert i å koke saft og å sylte bær og frukt.

– Økningen kan skyldes at kortreiste og hjemmelagde matprodukter er i vinden som aldri før. Lager du eget syltetøy, har du kontroll på sukkermengden og tilsetningsstoffene. I tillegg til å være sunt, smaker det ofte bedre enn det du kjøper i butikken, sier Tornøe.

Friske bær blir stadig mer populære. Årlig spiser hver av oss 121 kilo friske frukter, bær og grønnsaker, viser tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Vi har opplevd en voldsom økning i salget av bær de seneste årene. Det fører til at bærdyrkerne må øke produksjonen, og nye kommer til, sier markedsansvarlig Bjørn Oppberget i Gartnerhallen.

Blåbær, jordbær og bringebær er de mest populære bærslagene.

– Mange småbarnsfamilier kjøper bær i stedet for godterier, sier bringebærprodusent Åse-Marit Thorbjørnsrud, som er medforfatter av boka ”Bringebærlandet – smaken av norsk sommer”.

Billig og gøy

På 1950- og 60-tallet var safting og sylting vanlig i de fleste norske hjem, for det var mye penger å spare på å gjøre dette selv. Også i dag er det økonomiske gevinster å hente.

– Å plukke bær i skogen er helt gratis, og sukker er billig. I tillegg synes mange dette er en trivelig aktivitet, og det er en glede å kunne hente friske bær fra fryseren midt på vinteren, sier Thorbjørnsrud.

Du kan lage saft og syltetøy av så godt som alle typer spiselig frukt og bær. Men noen smaker bedre enn andre.

– Bringebær er min favoritt, fordi de kan brukes til så mye. De passer i saft, syltetøy, kaker, desserter eller sammen med fisk og kjøtt, sier Thorbjørnsrud.

Slik gjør du det

Å sylte bær og frukt kan gjøres svært enkelt.

– Rør bærene sammen med sukker og eventuelt frysetøy i en bolle. Ha syltetøyet i passende emballasje og sett det i fryseren. Eller frys friske bær som kan brukes til saft, syltetøy eller desserter gjennom vinterhalvåret, sier Thorbjørnsrud.

Å lage saft er heller ikke vanskelig.

– Kok bærene med vann i en kjele. Bruk to til tre desiliter vann per kilo bær. Når de blir myke og gir fra seg saft, siler du dem gjennom et silkeklede uten å knuse bærene. Kok så opp saften, og smak til med sukker, sier Thorbjørnsrud.

Du trenger minimalt med utstyr for å starte med safting og sylting.

– Du kommer langt med det du allerede har på kjøkkenet, som bolle, sleiv og kasserolle. I tillegg kan du skaffe deg i en bærplukker og et stativ med et klede til å sile saften gjennom. Skal du lage saft ofte, kan du kjøpe en saftkoker, sier Morten Tornøe i Jernia.

Les også:

Slik planlegger du badet

Med noen gode råd i bakhodet unngår du dyre feil og får det nytelsesrommet du fortjener.

Oppskrift: Syltetøy med bringebær og gulrot

Deilig bringebærsyltetøy! Foto: Colourbox

– Dette litt uvanlige syltetøyet får en flott farge. Man kan se at det strutter av sunnhet, og godt smaker det også, sier Åse-Marit Thorbjørnsrud.

500 g gulrøtter

500 g bringebær

400 g sukker

fruktpektin, ca. 35 g

  • Vask gulrøttene, skrell om nødvendig, og skjær dem opp i skiver. Kok dem møre, og ha dem i en blender sammen med 1 dl av kokevannet.
  • Ha gulrotpureen i en kjele sammen med bringebærene, pektin og sukker.
  • Kok opp på svak varme, rør til sukkeret er oppløst. La det stå og småkoke i ca. 20 minutter. Rør en gang iblant.
  • Ha syltetøyet på rene varme glass. Sett på lokk med en gang. Oppbevares mørkt og kjølig.


Oppskriften er fra boka ”Bringebærlandet” (Dinamo forlag).

Les også:

Hvordan velge vinglass?

Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

31 juli 2014
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...