Getty Images
Getty Images

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Annet om kjøkken

Visste du at de kan leve mye lenger med bare litt stell?

Har du noen gang plukket med deg basilikum hjem fra butikken, brukt tre eller fire blader og deretter se den dø rett foran øynene dine to dager etterpå?

Det er fryktelig frustrerende å kaste potten med det visne i når man hadde forestilt seg en minihage på kjøkkenet.

Start i butikken

Urtene i potter som man får kjøpt på butikken er ofte drevet frem hardt, slik at de skal bli spiseklare fortest mulig.

Informasjonssjef i opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen, forteller at årsaken til at urtene dør så fort kan være på grunn av mangel på lys, spesielt nå i vinterhalvåret.

– På butikken bør man se etter urter som ser friske og sunne ut. Basilikum, som er en av de krydderurtene vi kjøper aller mest av, er svært ømfintlig for kulde. Temperaturen må ikke være under 12 grader, selv under transporten hjem fra butikken. Den tåler heller ikke trekk fra vinduet.

Foto: Getty Images

Mye lys og luft

For at urtene skal leve lengst mulig, anbefaler Byermoen å få den ut av plasten så fort du kommer hjem fra butikken.

– Plant den gjerne om i en større potte, men man kan også sette planten på en skål og vanne den der. La den stå i vannet i 10-15 minutter før du løfter den av og lar den puste.

En grei huskeregel er at jo varmere du har det på kjøkkenet, jo mer lys trenger planten.

For restene

Hvis du er så heldig at du holder den i livet i mer enn en måned, bør du finne frem gjødselen.

– Har du kjøpt mer urter enn du får brukt friskt, kan de fleste fryses. Du kan også lage bunter og henge opp med bladene ned på et tørt og luftig sted. Når bladene er helt tørre, kan du rispe dem av stilen og oppbevare dem i et tett glass eller boks. Deretter kan du lage en deilig te av for eksempel timian, avslutter Byermoen.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

5 januar 2016
Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å...

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...

Kullsyreholdig vann direkte fra kjøkkenkranen

Hvor ofte har man ikke ønsket seg vann med kullsyre direkte fra kranen istedenfor å måtte bære hjem tunge flasker fra butikken?