Slik pusser du sølvbestikket til jul

Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!


Ingenting pynter opp et festbord slik nypusset sølvtøy gjør. Det er vakkert og luksuriøst, har gjerne gått i arv, og bringer med seg en følelse av høytid og fest.

Det er ikke dermed sagt at sølvtøyet bør være forbeholdt de helt store høytidene.

– Hyppig bruk fører til penere glans og mindre stell, kan vi lese på hjemmesiden til Th. Martinsen Sølvvarefabrikk, som produserer noen av våre kjæreste bestikkmønstre, som Opphøite rose, Drage og Tele-sølv.

Men dessverre er ikke hyppig bruk nok.

– Innimellom kan bestikket legges noen minutter i lunkent såpevann for deretter å tørkes med en myk klut. Med jevne mellomrom må likevel sølvet pusses ordentlig.

Unngå avispapir og gummistrikk

For har du oppbevart sølvbestikket slik at det kommer i kontakt med luft, vil du sannsynligvis finne ei skuffe full av svarte gafler og kniver.

– Sølvet bør ligge på et tørt sted, og ikke åpent i bestikkskuffen e.l. slik at oksygen tilføres. Da vil sølvet anløpe. Bestikkposer av stoff er det beste, men syrefrie plastposer, som sølvet ofte blir solgt i , er også utmerket. Avispapir og pakkematerialer med høyt svovelinnhold vil skade sølvet. Gummistrikk må aldri brukes rundt et sølvprodukt, anbefaler Gullsmed A. Lohne. 

Gummistrikk rundt sølvtøyet anbefales ikke. (Foto: Pixabay)

 

Men så var det dette med pussingen da, for mange en årlig irritasjon. Men trenger det egentlig være så vanskelig?

På nettet finnes det jo flere kjerringråd som skal lette pussingen av sølvtøyet. Kan vi ikke bruke dem?

Kjerringråd som kan koste dyrt

Vi har bedt gullsmed Hans Kristian Hagen fra Mestergull K. Hagen i Ålesund om å vurdere et par av kjerringrådene fra nettet.

For når én enkelt gaffel koster flere hundre kroner, kan det fort bli dyrt å følge feil råd.

Det første kjerringrådet er tipset om å bruke tannkrem og tannbørste for å få blankt sølv. Dette høres egentlig like slitsomt ut som den tradisjonelle metoden, men kan den brukes om vi en dag står der med svarte gafler og er tom for sølvpuss?

– Med denne metoden etser du vekk oksideringen på bestikkmønstre som f.eks. Telesølv. Tannbørsten kan dessuten gi stygge striper i sølvet, advarer Hagen.

Det andre kjerringrådet er et velkjent råd. Legg bestikket i varmt vann med aluminiumsfolio og salt eller soda. Dette virker jo veldig enkelt. Er det trygt?

– Igjen fjerner du all oksidering på bestikkmønsteret. Alt blir blankt, også de feltene hvor det skal være oksidering. Dermed mister du nyansene i mønsteret, sier Hagen.

Den gode, gamle sølvpussen fremdeles best

Det er altså dårlige nyheter for de som leter etter en kjapp løsning.

– Det beste rådet er fremdeles å bruke en myk klut og vanlig sølvpuss. I motsetning til det som brukes i kjerringrådene, vil vanlig sølvpuss legge igjen en hinne som forhindrer oksidering, slik at det tar lenger tid før sølvtøyet blir svart igjen, sier Hagen.

Det finnes likevel et par enklere løsninger som ikke vil skade sølvtøyet. Hvis sølvtøyet bare har hint til anløp her og der, er det gjerne nok å gni over med en egen pusseklut innsatt med antianløpningsstoffer. Det får frem glansen og hindrer bestikket å anløpe så raskt. Disse får du kjøpt hos din nærmeste gullsmed.

Du kan også kjøpe flytende sølvpuss der bestikket bare dyppes ned i væsken noen sekunder, før det skylles og tørkes. Vær oppmerksom på at dette er best egnet til enkle sølvbestikk uten mønstre med mørke felter.

Væsken kan nemlig fjerne også den oksideringen som er ment å være der. Har du bestikkmønstre som f.eks. Tele-sølv, bør du derfor kun dyppe den delen av gaffelen eller skjeen som ikke har mønster.

En siste gladnyhet er at når julemiddagen er over, kan du faktisk sette sølvtøyet i oppvaskmaskinen. Pass bare på at stål og sølvbestikk ikke kommer i kontakt med hverandre, så slipper du stygge striper og merker på sølvet.

Har du nedarvet sølvbestikk, skal du også være oppmerksom på at enkelte kniver som er laget før 1966 ikke tåler det varme vannet i oppvaskmaskinen.