En skarp og ergonomisk god kjøkkenkniv kan gjøre matlagingen enklere og mer effektivt.
En skarp og ergonomisk god kjøkkenkniv kan gjøre matlagingen enklere og mer effektivt. Bilde: Colourbox

Velg rett kjøkkenkniv

Annet om kjøkken

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å gjøre livet på kjøkkenet litt enklere.

Godt redskap er halve jobben. En kvalitetskniv er en investering du har glede av i mange år.

Noen bruker brødkniven til «alt», og da er det kanskje på tide å få litt info om de mange gode mulighetene som finnes på markedet?

Her er en kjapp guide til deg som gjerne vil vite litt mer om kjøkkenkniver som er kjekke å ha.

  • Liten kokkekniv: Brukes til oppskjæring, kutting og hakking.
  • Kjøttkniv: En god kniv til å renskjære kjøtt, til skjæring av biffer m.m.
  • Liten rensekniv: Liten og hendig kniv til blant annet rensing av frukt og grønnsaker.
  • Den store kokkekniven (26 cm): Brukes til skjæring, kutting og hakking. Kanskje kjøkkenets viktigste kniv.
  • Utbeningskniv (15 cm) En hendig kniv med et spisst og smalt knivblad som gjør utbeningen lettere. Den er også fin til å skjære kjøtt i mindre biter. Det er viktig at knivbladet er stødig.
  • Kjøttøks: Vekten av det store, flate bladet gjør den tung nok til å kutte gjennom bein og ledd.
  • Knivstål/slipestål: Et nødvendig redskap for å holde gode kniver skarpe.

Sagaform EDGE brødkniv. Selges blant annet hos www.glassoginterior.no.

Godt knivstell

Oppbevar knivene i et eget knivstativ eller på en magnetlist på veggen. Ikke la dem ligge inntil hverandre i en skuff. Da blir de fort sløve og ubrukelige. Kniver skal vaskes hver for seg under rennende, varmt vann.

En god kniv har ingenting i en oppvaskmaskin å gjøre! Kjøp deg et knivstål, slik at du kan holde kniven jevnt skarp. Gjør det til en god vane å skjerpe kniven før arbeidet begynner. Den bør skjerpes 5-10 ganger på hver side.

Les også:

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og...

Kai Shun universalkniv. Selges blant annet hos Tilbords.

Hva er en god kniv?

Knivskaftet skal være av solid materiale og formet slik at det ligger godt i hånden; formen må være slik at hånden ikke kan gli ut på selve knivbladet. Herdet tre er behagelig å holde i, mens plast og nylonskaft lett blir glatte og varme. Bladet bør gå inn i skaftet og være festet med gjennomgående nagler. Knivbladet skal være stødig og laget av rustfritt, herdet stål.

Ståltyper

Mange ulike typer stål benyttes til knivproduksjon. Det som skiller én kniv fra en annen er først og fremst hardheten på stålet. Hardheten bestemmes av selve stålkvaliteten, samt oppvarmings- og nekjølingsprosessen knivene gjennomgår under produksjon.

Les også:

Åtte tips ved kjøp av hvitevarer

Skal du investere i nye hvitevarer? Få med deg denne artikkelen.

Kniver med keramisk blad

Keramiske kniver er laget av et hardt materiale som er kjemisk sammensatt. Dette kan være opp til åtte ganger hardere enn stål, og gjør at kniven holdes skarp lenge.

Hovedtyper av kniver

Utstansede kniver (platekniver) – er lette, og knivbladet har samme tykkelse hele veien gjennom. Knivene fremstilles på maskiner som stanser ut stålet, polerer, sliper og setter på skaftet. Om du bør velge skaft i tre eller plast er på mange måter er smakssak, men de beste knivskaftene er i polypropylen. Dette materialet er slagfast, kan steriliseres og er fargebestandig. Disse knivene er forholdsvis rimelige. 
 
Helsmidde kniver – har en kraftig klinge med ”bryst” som sikrer optimal balanse mellom blad og skaft. Dette er mer robuste kniver, som fremstilles for en stor del ved håndverk, og er derfor dyrere. Utgangspunktet er en rundt stålstang som smies til. Jernet varmes først til rundt 1200 grader og smies gjerne flere ganger. Etterpå herdes jernet, noe som sikrer den rette bløthet og smidighet i stålet.
 
Dette bør du legge vekt på når du kjøper kniver:

• Behov –Hva skal du bruke den til? Lager du mye mat?

• Kvalitet

• Vekt/balanse; –Hvordan ligger den i hånden?

Les også:

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

• Design – Hvor viktig er utseendet for deg?

• Prisnivå – Pris i forhold til bruk.

Her får du mer info om kniver:

www.oyo.no

www.tilbords.no

www.jernia.no

Kilder: Til Bords, Jernia og Matprat.

27. november 2013

Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Annet om kjøkken Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

Her bør maten stå i kjøleskapet

Annet om kjøkken Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

Annet om kjøkken I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Annet om kjøkken Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Annet om kjøkken Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du...

Rengjør komfyren raskt og enkelt

Annet om kjøkken Med natron og eddik kan du enkelt fjerne fastbrente flekker på koketoppen.

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen. 

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Slik blir langpannen ren på 1-2-3

Annet om kjøkken Har du irritert deg over at langpannen er nesten umulig å få ren? Her er trikset som kan hjelpe deg!

Spar plass: brett posene som trekanter

Annet om kjøkken Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Annet om kjøkken Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!