En skarp og ergonomisk god kjøkkenkniv kan gjøre matlagingen enklere og mer effektivt.
En skarp og ergonomisk god kjøkkenkniv kan gjøre matlagingen enklere og mer effektivt. Bilde: Colourbox

Velg rett kjøkkenkniv

Annet om kjøkken

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å gjøre livet på kjøkkenet litt enklere.

Godt redskap er halve jobben. En kvalitetskniv er en investering du har glede av i mange år.

Noen bruker brødkniven til «alt», og da er det kanskje på tide å få litt info om de mange gode mulighetene som finnes på markedet?

Her er en kjapp guide til deg som gjerne vil vite litt mer om kjøkkenkniver som er kjekke å ha.

  • Liten kokkekniv: Brukes til oppskjæring, kutting og hakking.
  • Kjøttkniv: En god kniv til å renskjære kjøtt, til skjæring av biffer m.m.
  • Liten rensekniv: Liten og hendig kniv til blant annet rensing av frukt og grønnsaker.
  • Den store kokkekniven (26 cm): Brukes til skjæring, kutting og hakking. Kanskje kjøkkenets viktigste kniv.
  • Utbeningskniv (15 cm) En hendig kniv med et spisst og smalt knivblad som gjør utbeningen lettere. Den er også fin til å skjære kjøtt i mindre biter. Det er viktig at knivbladet er stødig.
  • Kjøttøks: Vekten av det store, flate bladet gjør den tung nok til å kutte gjennom bein og ledd.
  • Knivstål/slipestål: Et nødvendig redskap for å holde gode kniver skarpe.

Sagaform EDGE brødkniv. Selges blant annet hos www.glassoginterior.no.

Godt knivstell

Oppbevar knivene i et eget knivstativ eller på en magnetlist på veggen. Ikke la dem ligge inntil hverandre i en skuff. Da blir de fort sløve og ubrukelige. Kniver skal vaskes hver for seg under rennende, varmt vann.

En god kniv har ingenting i en oppvaskmaskin å gjøre! Kjøp deg et knivstål, slik at du kan holde kniven jevnt skarp. Gjør det til en god vane å skjerpe kniven før arbeidet begynner. Den bør skjerpes 5-10 ganger på hver side.

Kai Shun universalkniv. Selges blant annet hos Tilbords.

Hva er en god kniv?

Knivskaftet skal være av solid materiale og formet slik at det ligger godt i hånden; formen må være slik at hånden ikke kan gli ut på selve knivbladet. Herdet tre er behagelig å holde i, mens plast og nylonskaft lett blir glatte og varme. Bladet bør gå inn i skaftet og være festet med gjennomgående nagler. Knivbladet skal være stødig og laget av rustfritt, herdet stål.

Ståltyper

Mange ulike typer stål benyttes til knivproduksjon. Det som skiller én kniv fra en annen er først og fremst hardheten på stålet. Hardheten bestemmes av selve stålkvaliteten, samt oppvarmings- og nekjølingsprosessen knivene gjennomgår under produksjon.

Kniver med keramisk blad

Keramiske kniver er laget av et hardt materiale som er kjemisk sammensatt. Dette kan være opp til åtte ganger hardere enn stål, og gjør at kniven holdes skarp lenge.

Hovedtyper av kniver

Utstansede kniver (platekniver) – er lette, og knivbladet har samme tykkelse hele veien gjennom. Knivene fremstilles på maskiner som stanser ut stålet, polerer, sliper og setter på skaftet. Om du bør velge skaft i tre eller plast er på mange måter er smakssak, men de beste knivskaftene er i polypropylen. Dette materialet er slagfast, kan steriliseres og er fargebestandig. Disse knivene er forholdsvis rimelige. 
 
Helsmidde kniver – har en kraftig klinge med ”bryst” som sikrer optimal balanse mellom blad og skaft. Dette er mer robuste kniver, som fremstilles for en stor del ved håndverk, og er derfor dyrere. Utgangspunktet er en rundt stålstang som smies til. Jernet varmes først til rundt 1200 grader og smies gjerne flere ganger. Etterpå herdes jernet, noe som sikrer den rette bløthet og smidighet i stålet.
 
Dette bør du legge vekt på når du kjøper kniver:

• Behov –Hva skal du bruke den til? Lager du mye mat?

• Kvalitet

• Vekt/balanse; –Hvordan ligger den i hånden?

• Design – Hvor viktig er utseendet for deg?

• Prisnivå – Pris i forhold til bruk.

Her får du mer info om kniver:

www.oyo.no

www.tilbords.no

www.jernia.no

Kilder: Til Bords, Jernia og Matprat.

27 november 2013
Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...

Kullsyreholdig vann direkte fra kjøkkenkranen

Hvor ofte har man ikke ønsket seg vann med kullsyre direkte fra kranen istedenfor å måtte bære hjem tunge flasker fra butikken?

Kokkens 5 kjøkkenfavoritter

Kjendiskokk Charlotte Mohn Gaustad har lang erfaring som profesjonell kokk. Smarte kjøkkenredskaper på kjøkkenet gjør kokkelivet enklere, sunnere og...