En skarp og ergonomisk god kjøkkenkniv kan gjøre matlagingen enklere og mer effektivt.
En skarp og ergonomisk god kjøkkenkniv kan gjøre matlagingen enklere og mer effektivt. Bilde: Colourbox

Velg rett kjøkkenkniv

Annet om kjøkken

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å gjøre livet på kjøkkenet litt enklere.

Godt redskap er halve jobben. En kvalitetskniv er en investering du har glede av i mange år.

Noen bruker brødkniven til «alt», og da er det kanskje på tide å få litt info om de mange gode mulighetene som finnes på markedet?

Her er en kjapp guide til deg som gjerne vil vite litt mer om kjøkkenkniver som er kjekke å ha.

  • Liten kokkekniv: Brukes til oppskjæring, kutting og hakking.
  • Kjøttkniv: En god kniv til å renskjære kjøtt, til skjæring av biffer m.m.
  • Liten rensekniv: Liten og hendig kniv til blant annet rensing av frukt og grønnsaker.
  • Den store kokkekniven (26 cm): Brukes til skjæring, kutting og hakking. Kanskje kjøkkenets viktigste kniv.
  • Utbeningskniv (15 cm) En hendig kniv med et spisst og smalt knivblad som gjør utbeningen lettere. Den er også fin til å skjære kjøtt i mindre biter. Det er viktig at knivbladet er stødig.
  • Kjøttøks: Vekten av det store, flate bladet gjør den tung nok til å kutte gjennom bein og ledd.
  • Knivstål/slipestål: Et nødvendig redskap for å holde gode kniver skarpe.

Sagaform EDGE brødkniv. Selges blant annet hos www.glassoginterior.no.

Godt knivstell

Oppbevar knivene i et eget knivstativ eller på en magnetlist på veggen. Ikke la dem ligge inntil hverandre i en skuff. Da blir de fort sløve og ubrukelige. Kniver skal vaskes hver for seg under rennende, varmt vann.

En god kniv har ingenting i en oppvaskmaskin å gjøre! Kjøp deg et knivstål, slik at du kan holde kniven jevnt skarp. Gjør det til en god vane å skjerpe kniven før arbeidet begynner. Den bør skjerpes 5-10 ganger på hver side.

Les også:

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.

Kai Shun universalkniv. Selges blant annet hos Tilbords.

Hva er en god kniv?

Knivskaftet skal være av solid materiale og formet slik at det ligger godt i hånden; formen må være slik at hånden ikke kan gli ut på selve knivbladet. Herdet tre er behagelig å holde i, mens plast og nylonskaft lett blir glatte og varme. Bladet bør gå inn i skaftet og være festet med gjennomgående nagler. Knivbladet skal være stødig og laget av rustfritt, herdet stål.

Ståltyper

Mange ulike typer stål benyttes til knivproduksjon. Det som skiller én kniv fra en annen er først og fremst hardheten på stålet. Hardheten bestemmes av selve stålkvaliteten, samt oppvarmings- og nekjølingsprosessen knivene gjennomgår under produksjon.

Les også:

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!

Kniver med keramisk blad

Keramiske kniver er laget av et hardt materiale som er kjemisk sammensatt. Dette kan være opp til åtte ganger hardere enn stål, og gjør at kniven holdes skarp lenge.

Hovedtyper av kniver

Utstansede kniver (platekniver) – er lette, og knivbladet har samme tykkelse hele veien gjennom. Knivene fremstilles på maskiner som stanser ut stålet, polerer, sliper og setter på skaftet. Om du bør velge skaft i tre eller plast er på mange måter er smakssak, men de beste knivskaftene er i polypropylen. Dette materialet er slagfast, kan steriliseres og er fargebestandig. Disse knivene er forholdsvis rimelige. 
 
Helsmidde kniver – har en kraftig klinge med ”bryst” som sikrer optimal balanse mellom blad og skaft. Dette er mer robuste kniver, som fremstilles for en stor del ved håndverk, og er derfor dyrere. Utgangspunktet er en rundt stålstang som smies til. Jernet varmes først til rundt 1200 grader og smies gjerne flere ganger. Etterpå herdes jernet, noe som sikrer den rette bløthet og smidighet i stålet.
 
Dette bør du legge vekt på når du kjøper kniver:

• Behov –Hva skal du bruke den til? Lager du mye mat?

• Kvalitet

• Vekt/balanse; –Hvordan ligger den i hånden?

Les også:

Slik får du trappen god som ny

Trappen er møbelet som knytter huset sammen, og derfor er den også mer utsatt for slitasje. Her er fem tips til hva du kan gjøre med den gamle tretrap...

• Design – Hvor viktig er utseendet for deg?

• Prisnivå – Pris i forhold til bruk.

Her får du mer info om kniver:

www.oyo.no

www.tilbords.no

www.jernia.no

Kilder: Til Bords, Jernia og Matprat.

27 november 2013
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...