Frysere til høstens grøde

Hvitevarer
Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.
Frukttrærne bugner og grønnsakene er innhøstningsklare. Noe av det rekker vi å spise, men mye går til spille om det ikke lagres riktig. Med en skikkelig fryser får du tatt vare på høstens grøde uten at det går ut over vitaminer eller smak.

Du får frysere i flere størrelser og ulike utførelser. Hvilken du bør velge, er både avhengig av hvilke behov du har og hvor mye plass du har til rådighet. Du bør også vurdere energieffektiviteten når du kjøper fryser. Dette gjelder selvsagt for alle elektriske apparater, men er spesielt viktig for hvitevarer som frysere og kjøleskap som står på hele døgnet.

Fryseskap
Fryseskap gjør det enkelt å ha oversikten over hva som befinner seg i fryseren, og de trenger ikke avriming like ofte som fryseboksene. Ulempen er at det kan være vanskelig å få plass til store ting, som for eksempel kalkun, men dette kan du omgå ved å velge fryseskap som har ekstra store hyller. Denne funksjonen går ofte under det engelske navnet Big Box.

Du får skap fra 150 cm, som passer under kjøkkenbenken, til skap i full mannshøyde. Enkelte, men ikke alle, kan også integreres i kjøkkeninteriøret med møbeldør. Det finnes også mini-fryseskap med kun to hyller. Disse passer godt på hybelen, men også om du ønsker et lite kjøleskap på kjøkkenet i tillegg til en større fryser i kjeller eller bod.

Fryseboks
Fryseboksene rommer gjerne mer enn fryseskapene og er enkle å fylle. Boksen har også god plass for store varer, og du kan fryse ned hele kransekaker uten problem. De minste fryseboksene rommer rundt 100 liter og passer for enslige og par, mens de største rommer opp til 500 liter. En fryseboks har alltid lokk som åpnes på toppen og kan dermed ikke plasseres under kjøkkenbenken.

Ulempen med fryseboksen er at det ikke er like lett å nå tak i det som ligger på bunnen. Det kan dessuten være uoversiktlig med matvarer som er stablet oppå hverandre. Frysebokser må vanligvis avrimes oftere enn fryseskap. Det er imidlertid mulig å få tak i frysere som ikke trenger avriming. Se etter NoFrost-funksjonen.

Kombiskap
Med kombiskap har du kjøleskap og fryseskap i ett, den ene plassert oppå den andre. Dette er spesielt praktisk for de som har liten gulvplass på kjøkkenet eller i leiligheter hvor man ikke har plass til fryseren andre steder i boligen.

I kombiskap får du frysere fra rundt 50 liter, som kanskje passer best for deg som bare trenger plass til Grandiosaen eller vil ha ispinnene lett tilgjengelig. De største frysedelene rommer rundt 90 liter. Ulempen med kombiskap er dermed at de gir begrensede frysemuligheter. Det tar ikke mange matvarene før fryseren er full. I tillegg er det svært vanskelig å fryse inn store matvarer.

Tvillingskap
Disse skapene kalles også amerikanske kjøleskap. Her står kjøleskap og fryseskap ved siden av hverandre i ett produkt. Ofte vil det også være isbitmaskin og vanndispenser i frysedelen. Tvillingskapet tar ganske stor plass, så det krever et romslig kjøkken.

Tvillingskapene har vært et populært valg, og i 2006 økte salget med over tjue prosent. Du bør imidlertid være klar over at kjøleskap med vanntilførsel har ført til flere lekkasjer, og flere rørlegger nekter nå å installere slike skap. Velger du å installere det selv, vil du sannsynligvis ikke være dekket av forsikringen om uhellet er ute.
23 oktober 2008

Ikea tilbakekaller «Frostfri» kjøleskap og frysere

Ikea tilbakekaller nå et begrenset antall kjøleskap og frysere av typen «Frostfri».

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Kjølehjørne på kjøkkenet

Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Tips til deg som skal kjøpe komfyr

Her er noen tips til deg som skal kjøpe komfyr

Test av oppvaskmaskiner

Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Kjøleskapet skal vare lenge

Kjøleskap og frysere er blant de tekniske innretningene i huset som varer lengst. De summer og går år ut og år inn, og skaper som regel små bekymringer....

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

3 tips når du velger stekeovn

På jakt etter ny stekeovn til juleribba? Valget er enklere enn du tror.

Ny komfyr – gass, keramisk eller induksjon?

Bør du velge gass, induksjon eller keramisk topp når du kjøper ny komfyr? Vi har spurt mesterkokk Geir Skeie om råd.

Hva koster hvitevarene deg?

A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!

Kalde skuffer

Skuffer er ikke lenger bare en oppbevaringsplass. Nå har de fått kjølefunksjon også.

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Er bruk av gass farlig?

På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no