Mesterkokk Edgar Ludl stortrives på sitt velutstyrte hjemmekjøkken der gasskomfyren fra franske Lacanche har en sentral rolle.
Mesterkokk Edgar Ludl stortrives på sitt velutstyrte hjemmekjøkken der gasskomfyren fra franske Lacanche har en sentral rolle.

Gasskomfyr gir effektiv matlaging

Hvitevarer

- Du både ser og føler de varme strålene fra gassen, sier gourmetkokk Edgar Ludl. Elektrisk varme kan vi ikke se. Derfor er det lettere å glemme å slå av en varm plate på komfyren enn å gå fra en gassbluss.

  

Å lage mat over åpen ild gir deg større mulighet til å regulere varmen. Du får full fres på  stekingen eller du kan la sausen småputre på svak varme ved raskt å regulere styrken på gassflammene. Mesterkokk Edgar Ludl, som bor og arbeider i Sandefjord, lovpriser gasskomfyrens kvaliteter og  er forundret over at vi som gassproduserende land ikke er flinkere til å ta  i bruk gass til matlaging. Selv har Edgar Ludl, som opprinnelig er fra  Østerriket, lenge vært fortrolig med matlaging over åpen ild. I sine yngre dager gikk han i kokke-lære i sin fødeby Semmering, på  stedets største hotell. Der lærte han å lage mat på  gass-komfyr. Tilfeldigheter brakte deretter den unge kokken til Norge og Sandefjord, der han nå har bodd i over 30 år .

 

bildetekst

Fascinerende  flammer fra gassblussen skaper trolsk atmosfære på kjøkkenet. I ovnen bakes det også brød med oppvarming fra gass.

I 1972 deltok Ludl, som privatperson i kokke-olympiaden og stakk av med førsteprisen. Mesterkokken har dessuten vært "far" for det norske kokkelandslaget. I 1982 åpent han dørene inn til sin egen gourmetrestaurant i Sandefjord, som  er viden kjent for sine smakfulle retter. Ludls Gourmet er fremdeles et begrep langt utenfor Sandefjords grenser selv om restauranten nå er tatt over av en av Ludls tidligere lærlinger.

 

Les også:

Ny komfyr – gass, keramisk eller induksjon?

Bør du velge gass, induksjon eller keramisk topp når du kjøper ny komfyr? Vi har spurt mesterkokk Geir Skeie om råd.

I dag bruker Ludl mest tid hjemme i eget kjøkken, der han komponerer stadig nye retter som enten kommer ut mellom stive bokpermer eller som fryder lesere i en rekke blader og tidsskrifter. Gasskomfyren fra Frankrike, er et blikkfang i kjøkkeninteriøret og svikter aldri når det gjelder. Franskmenn kaller komfyren for "Les pianos gastronomes". Det er lett å få assosiasjoner til symfonier  når gourmetmat skal komponeres. Nyansene og detaljene gjør susen og får deg løftet et hakk opp fra det hverdagslige, sier gastronomen, som elsker å trylle frem lekre retter over sterk eller svak gassflamme. 

 

 

Edgar Ludl anbefaler gasskomfyr fordi:

 

1. Gass er en rimelig naturressurs som vi har lett tilgang på  i Norge.

Les også:

Dette bør du tenke på når du bygger bad

Det koster med nytt bad. Derfor er det ekstra viktig å velge riktig. Ta med deg disse tipsene på veien!

2. Effektiv i bruk. Gass gir deg full kontroll over varmen.

3. I det øyeblikket gassen skrus av er komfyren kald.

4. Enkelte matretter laget på gasskomfyr smaker bedre.

 

6 praktiske punkter:

 

Les også:

Nå vil vi ha superkjøkken

Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber,...

1. Gasskomfyren som vises her heter Lacanche "Cluny" og koster litt over 40.000 kroner. Det er også mulig å få rimeligere varianter fra Lacanche til rundt 30.000 kroner. Andre gasskomfyr-leverandører kan operere med pris ned til 4.000 kroner.

 

2. Lacanche leveres i ni forskjellige farger. Tre lag farge og en herding i 850 grader gir den spesielle fargegløden når metall og emalje smelter sammen.

 

3. Importør av Lacanche-komfyrer i Norge er Vera Gasskomfort AS.

 

4. Det er tillatt å oppbevare to 11 kilos gassflasker i bolig. Ved oppbevaring av større flasker med gass kreves eget gasskap utenfor huset.

 

5. En 11 kilos gassflaske koster i underkant av 900 kroner, og om lag 300 kroner ved bytte.

 

6. Gass er rimelig og drøyt i bruk. En 11 kilos gassflaske kan vare i et halvt år, ved daglig bruk.

 

23 oktober 2008
Mer om Hvitevarer

Denne veien skal du sette inn bestikket

Hvitevarer Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet. 

Komfyrtips

Hvitevarer Her er Kari-Lises komfyrtips:

Fem feil i kjøleskapet

Hvitevarer Er du en av dem som må kaste mye mat fra kjøleskapet? – Mange tenker ikke over at varm luft stiger og plasserer kjøttet øverst i kjøleskapet, sier...

Slik avrimer du fryseren din

Hvitevarer Synes du avriming av fryseren høres ut som en krevende jobb? Få rådene som vil gjøre det enklelt for deg her!

Test av oppvaskmaskiner

Hvitevarer Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Smarte hvitevarer til kjøkkenet

Hvitevarer Med de nye, smarte hvitevarene blir det lettere å være en profesjonell hobbykokk.

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Hvitevarer Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

Frysere til høstens grøde

Hvitevarer Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Er bruk av gass farlig?

Hvitevarer På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

Bygg ditt eget kjølerom

Hvitevarer Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Siste nytt om kjøleteknologi

Hvitevarer Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Hvitevarer Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Unngå bråk fra kjøleskapet

Hvitevarer Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Kjølehjørne på kjøkkenet

Hvitevarer Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Slik blir kjøkkenventilatoren mer effektiv

Hvitevarer Når du skal velge kjøkkenventilator, må du ta hensyn til mer enn lekker design. Vi gir deg tips til hvordan kjøkkenvifta mest mulig effektivt fjerner...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no