Bilde: Colourbox

Hold komfyren i toppform!

Hvitevarer

Kokeplater og stekeovn er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Derfor er det viktig at de blir vedlikeholdt.

Det finnes i hovedsak fire forskjellige komfyroverflater: Masseplater av støpejern, glasskeramiske overflater, emaljeredeoverflater og ståloverflater. Selve innsidne av stekeovnen kan være belagt med emalje eller være selvrensende.

Masseplater:
Masseplater er laget av støpejern som kan ruste, for eksempel om en gryte koker over. Om skaden først er skjedd kan du først rense platen med en skuresvamp eller stålbørste. Varm opp platene etter rengjøring slik at de tørker.

Vår danske søstersite, idenyt.dk, tipser om at en kan smøre inn platene med syrefri olje (symaskinolje): Vent til platene er kalde, smør deretter et tynt lag olje på platene. Skru på platene på høyeste trinn og i ca 3 minutter. Tørk deretter av den resterende oljen.

Er kokeplatene dine (masseplater) er blitt lyse og blanke etter mange års slitasje? Da kan du få tilbake den opprinnelige fargen ved å behandle dem med kokeplaterens. Rengjør og tørk dem grundig først. Det er lurt å varme opp platene når du har rengjort dem. Ellers kan fukten fra rengjøringen få platene til å ruste.


  Rene og velholdte kokeplater gjør det langt hyggeligere å jobbe på kjøkkenet.

 

 

Glasskeramiske overflater
Et godt utgangspunkt er å tørke godt av ovnen hver gang du bruker den. Slå av kokeplatene og la dem bli kalde. For å rengjøre platene kan du bruke en fuktig klut med litt oppvaskmiddel. Tørk deretter av platene med en ren og fuktig klut for å sikre at alle rester av oppvaskmidler blir fjernet fra platene.

En eller flere ganger i uken bør glasskokeplaten rengjøres med glasskeramisk rensemiddel. Dette dekker overflaten med en beskyttende film som er vann- og smussavvisende. Etter rengjøring tørker du over platene med en tørr klut.

Du bør ikke bruke sterke rengjøringsmidler som ovnsrens, stålull eller den grove siden på rengjøringssvampen på platene. For å fjerne fastbrente bør du bruke en glass-skraper som du får kjøpt i hvitevareforetninger.

Emaljerte overflater
Mange komfyrrister og bakeplater er emaljerte. Vær oppmerksom på at emaljen tåler dårlig syre da den etser på emaljen – for eksempel sitronsaft, edikk og salt. Du bør heller ikke bruke skurekrem eller pulver. Legg heller platene/ristene i såpevann noen timer. Er det plass i oppvaskmaskinen, kan de også vaskes der.

Ståloverflater
Komfyrer i stål er flotte, men blir ofte ripete etter lang tids bruk. Vær derfor nøye med hvordan du rengjør dem. Du bør for eksempel ikke bruke stål ull eller slipende svamper. Bruk heller et rensemiddel for rustfrie ståloverflater og en fuktet klut. Husk å følge produsentens anvisninger!


  Stekeovner kan renses ved å bruke feks. ovnsrens.

 

 

Selve ovnen
Du kan bruke et spesialrensemiddel, for eksempel ovnsspray. Pass på at du ikke sprayer på flater som ikke er emaljerte, for eksempel på varluftsviften.

Identy.dk foreslår at du bruker brun såpe (grønnsåpe) i ovnen. Det er mer miljøvennlig. Still termostaten på 90-100 grader, så snart såpen bobler opp skal du skru av ovnen. Når ovnen er kald kan du vaske av såpen med rent vann.

Hvis ovnen din er svært skitten kan du smøre brun såpe (grønnsåpe) i ovnen og sette en kopp med salmiakksprit i ovnen. Ovnen skal ikke varmes opp. La det stå i ovnen natten over. Husk å sjekke med produsenten av ovnen om den tåler salmiakksprit.

Selvrensende ovner
Du bør ikke bruke ovnsspray i selvrensende ovner.

Det finnes to typer selvrensende ovner, katalytisk og pyrolytisk. Katalytisk er en spesiell emalje som bryter ned matrester og fett ved tempraturer over 200 grader. Pyrolytisk forbrenner fett til aske ved tempraturer over 500 grader.

Selvrensende ovner har et eget renseprogram som kan brukes når ovnen er skitten. Blir ikke ovnen ren ved selvrensing, bør du kontakte produsenten for videre instrukser. Du bør ikke bruke ovnsspray i selvrensende ovner.

Husk også at du bør rense fettfilteret i ventilatoren jevnlig. Jo mer fett det er på filteret, desto mer brannfarlig er den! Mange av disse filterne kan du vaske i oppvaskmaskinen.

1 september 2011

Ikea tilbakekaller «Frostfri» kjøleskap og frysere

Ikea tilbakekaller nå et begrenset antall kjøleskap og frysere av typen «Frostfri».

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Kjølehjørne på kjøkkenet

Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Tips til deg som skal kjøpe komfyr

Her er noen tips til deg som skal kjøpe komfyr

Test av oppvaskmaskiner

Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Kjøleskapet skal vare lenge

Kjøleskap og frysere er blant de tekniske innretningene i huset som varer lengst. De summer og går år ut og år inn, og skaper som regel små bekymringer....

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

3 tips når du velger stekeovn

På jakt etter ny stekeovn til juleribba? Valget er enklere enn du tror.

Ny komfyr – gass, keramisk eller induksjon?

Bør du velge gass, induksjon eller keramisk topp når du kjøper ny komfyr? Vi har spurt mesterkokk Geir Skeie om råd.

Hva koster hvitevarene deg?

A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!

Kalde skuffer

Skuffer er ikke lenger bare en oppbevaringsplass. Nå har de fått kjølefunksjon også.

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Er bruk av gass farlig?

På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no