Bilde: Colourbox og Electrolux

Hva koster hvitevarene deg?

Hvitevarer

A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

A-merkede hvitevarer bruker mindre strøm enn tilsvarende produkter med lavere energieffektivitet. Men samtidig kan energieffektive hvitevarer være dyrere i innkjøp enn de andre. Hvor mye er det da egentlig å spare på å velge A-merkede hvitevarer?

For å se nærmere på det, har vi sammenlignet frysebokser i ulike energiklasser. Det er ikke tilfeldig at vi har valgt nettopp frysere. Frysere og kjøleskap er i bruk 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Å velge energieffektive alternativer her virker derfor fornuftig.

Men er det like fornuftig for lommeboka når innkjøpsprisen for den energieffektive koster mer enn tilsvarende produkt i en laverer energiklasse?


Strømsuger: Har du tenkt over at fryseren er i bruk hele døgnet, hele året?

Når A er dyrere enn C
Elkjøp selger to typer Electrolux frysebokser med 400 liter volum. Dette er en stor fryser, passende for en familie med behov for å kunne fryse inn kjøtt og andre matvarer i større mengder.

Den ene fryseboksen er C-merket og koster 3 995 kroner. Den andre er A+-merket og koster 5 495 kroner. Det er med andre ord 1500 kroner i prisforskjell på de to. Fryseren i C-klassen gir et beregnet forbruk på 505 kWh per år, mens lavenergifryseren gir et forbruk på 321 kWh per år. Det er med andre ord 184 kWh å spare per år på en energieffektiv fryser.

Hvis vi antar at prisen du betaler for strøm og nettleie ligger rundt en krone per kWh, vil det med andre ord ta åtte år før den energieffektive fryseren har spart inn de 1500 ekstra kronene du måtte gi for den sammenlignet med fryseren som var C-merket. Er strømmen billigere, vil det gå lengre tid før A+fryseren tjener inn de ekstra investeringskostnadene. Er strømmen dyrere, vil det derimot gå raskere. Deretter vil du spare 184 kroner hvert år på å ha valgt A+modellen.

Samme pris, ulike energimerker
Når det ikke foreligger prisforskjeller mellom energiklassene i to ellers sammenlignbare alternativer, vil det alltid lønne seg allerede fra dag én å velge lavenergi.

Elkjøp selger for eksempel to typer Electrolux frysebokser med 260 liter volum, hvor den ene er A+-merket og den andre er C-merket. Frysere med 260 liter volum er passende for et par med behov for å fryse ned store mengder matvarer eller for en vanlig familie med moderat behov for fryser.

Begge fryseboksene koster 3 495 kroner i nettbutikken. A+-modellene har et beregnet forbruk på 250 kWh, mens fryseren som er C-merket har et beregnet forbruk på 385 kWh. Det utgjør en forskjell på 135 kWh per år. Hvis vi fremdeles antar at totalprisen for kWh ligger på rundt én krone, vil det si at du hvert eneste år sparer rundt 135 kroner på å ha valgt den mest energieffektive modellen.

Mange bekker små
135 kroner er kanskje ikke en avgjørende sum i det store husholdningsbudsjettet, men så er også fryseren kun et av de mange hvitevareproduktene du sannsynligvis har i hus. Hvis du kan spare tilsvarende på å velge energieffektive kjøleskap, oppvaskmaskin, komfyr, mikrobølgeovn, vaskemaskin, og tørketrommel, begynner det raskt å løpe hundrelapper. Da kan det være lønt å bruke fem minutter ekstra på å sørge for at du får det mest energieffektive produktet neste gang du er i butikken.

Hvitevarer og brunevarer er merket fra A til G, hvor G er det dårligste alternativet. Noen produkter har også to ekstra energiklasser over den vanlige klasse A. Det gjelder blant annet på frysere, hvor A+ og A++ er de beste valgene. Energiklassen skal alltid være tydelig merket på varene når du er i butikken. Hvis du ikke finner den, spør betjeningen.

Vil du redusere forbruket ditt? Her er tre tips fra Enova:
* Velg A-merkede hvitevarer. For kjøle- og fryseskap er A+ eller A++ best.
* Vurder hvilket behov du har før du kjøper. Ikke overdimensjoner – jo større kjøle- eller fryseskap, desto større forbruk.
* Hvis du kjøper nytt, bør du ikke bruke det gamle apparatet som f.eks. ekstrakjøleskap – da øker strømforbruket. Forhandlere av hvitevarer har plikt til å motta kasserte hvitevarer gratis fra forbruker dersom de selger samme type produkt.

15 februar 2010

Test av oppvaskmaskiner

Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Smarte hvitevarer til kjøkkenet

Med de nye, smarte hvitevarene blir det lettere å være en profesjonell hobbykokk.

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

Er bruk av gass farlig?

På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Kjølehjørne på kjøkkenet

Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Dette fryseskapet er best i test

De europeiske forbrukerorganisasjonene har testet fryseskap. Se hvilket som ble best i test her!

Vakre kjøkkenvifter

Kjøkkenvifter har for lengst blitt designelementer på kjøkkenet. La deg inspirere av disse ti kule kjøkkenviftene vi har funnet.

Det kan bli trangt i norske kjøleskap fremover

Kjølehjørner har vært populære innslag på norske kjøkken i mange år, men en ny forskrift ser ut til å sette en stopper for dette.

Tips til deg som skal kjøpe komfyr

Her er noen tips til deg som skal kjøpe komfyr

Tips til deg som skal ha ny kjøkkenvifte

Skal du ha ny kjøkkenvifte? Vi gir deg rådene om hva du bør tenke på ved kjøp og plassering av kjøkkenvifte.

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!

Gasskomfyr gir effektiv matlaging

- Du både ser og føler de varme strålene fra gassen, sier gourmetkokk Edgar Ludl. Elektrisk varme kan vi ikke se. Derfor er det lettere å glemme å slå...

Kjøleskapet skal vare lenge

Kjøleskap og frysere er blant de tekniske innretningene i huset som varer lengst. De summer og går år ut og år inn, og skaper som regel små bekymringer....

Velg rett komfyr

Det har skjedd mye på komfyrfronten de senere årene. I dag kan den rense seg selv, bake perfekt pizzabunn, og programmeres for å steke biffen akkurat...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no