Kjøkkenvifter til besvær

Hvitevarer
Oslo (NW): Feil vifte på kjøkkenet kan føre matlukten på ville veier. – Mange kjøkkenvifter bråker også for mye, mener Byggforsk.En skikkelig kjøkkenvifte skal fjerne matlukt, fett og damp. Men den skal ikke gjøre luften på kjøkkenet dårligere. Den skal heller ikke blåse matlukt inn til naboen eller skape trekk.

– Folk er opptatt av at ventilatorene skal se fine ut, men mange trekker faktisk uhensiktsmessig mye luft ut av kjøkkenet, sier sivilingeniør Kari Thunshelle i Byggforsk til Newswire.

Hun mener vi er blitt så opptatt av design at det går på bekostning av funksjonaliteten.

– Lekre løsninger fungerer ikke alltid som tilsiktet. Leverandører av kjøkken og hvitevarer må gi skikkelige råd til kundene, sier Thunshelle.

Mange valgmuligheter

Verdens største leverandør av hvitevarer, Electrolux Group, har nå 100 ulike kjøkkenhetter og ventilatorer i sitt sortiment i Norge.

– Mange kunder er opptatt av å skaffe seg kraftige ventilatorer, men luftmengden som fjernes fra kjøkkenet skal kunne tilføres igjen. Derfor er det svært viktig å ha et opplegg for skikkelig tilførsel av frisk luft, sier produktansvarlig Terje Eriksen i Electrolux.

Kjøkkenet er blitt rommet der familien samles.

– Hvilken ventilator eller kjøkkenhette du bør velge, avhenger av størrelsen på kjøkkenet, sier Eriksen.

Han mener at for å bevare et godt inneklima skal ventilatoren kunne skifte ut luften fem til ti ganger i timen. Den største utskiftningen skal skje i små kjøkken.

Større kjøkken

Norske kjøkken er blitt større de siste årene.

– Til store rom anbefaler vi å kjøpe en ventilator med ekstern motor. Slike ventilatorer kan lufte ut kjøkken på opptil 50 kvadratmeter på en skikkelig måte. De kan også gå på lav hastighet når man oppholder seg i rommet over lengre tid, sier Eriksen.

Støyproblemet kan også reduseres når man velger korrekt ventilator med integrert motor.

Blåser matlukt til naboen

For beboere som deler avtrekkskanal med andre boliger kan det oppstå andre problemer.

– Folk som bor i leilighet må passe på. En typisk feil er å montere kjøkkenhette med vifte rett på fellessystemer med vifte på loftet. Da skapes det overtrykk, og matlukt ender opp på kjøkkenet hos naboen sier Kari Thunshelle i Byggforsk.

Hun mener vi må bli flinkere til å sjekke dette før vi installerer ny vifte.

Norske boliger er også bygd svært tette, det skaper ekstra utfordringer for ventileringen og tilførselen av frisk luft. Ikke alle boliger er ventilert godt nok.

– Det er viktig å sette opp riktig ventil på ytterveggen, og la den være åpen. Man kan også åpne et vindu i et naborom, men ikke på kjøkkenet, for det reduserer effekten, sier Terje Eriksen.
23 oktober 2008
Mer om Hvitevarer

Denne veien skal du sette inn bestikket

Hvitevarer Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet. 

Komfyrtips

Hvitevarer Her er Kari-Lises komfyrtips:

Fem feil i kjøleskapet

Hvitevarer Er du en av dem som må kaste mye mat fra kjøleskapet? – Mange tenker ikke over at varm luft stiger og plasserer kjøttet øverst i kjøleskapet, sier...

Slik avrimer du fryseren din

Hvitevarer Synes du avriming av fryseren høres ut som en krevende jobb? Få rådene som vil gjøre det enklelt for deg her!

Test av oppvaskmaskiner

Hvitevarer Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Smarte hvitevarer til kjøkkenet

Hvitevarer Med de nye, smarte hvitevarene blir det lettere å være en profesjonell hobbykokk.

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Hvitevarer Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

Frysere til høstens grøde

Hvitevarer Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Er bruk av gass farlig?

Hvitevarer På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

Bygg ditt eget kjølerom

Hvitevarer Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Siste nytt om kjøleteknologi

Hvitevarer Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Hvitevarer Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Unngå bråk fra kjøleskapet

Hvitevarer Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Kjølehjørne på kjøkkenet

Hvitevarer Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Slik blir kjøkkenventilatoren mer effektiv

Hvitevarer Når du skal velge kjøkkenventilator, må du ta hensyn til mer enn lekker design. Vi gir deg tips til hvordan kjøkkenvifta mest mulig effektivt fjerner...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no