Komfyren er kjøkkenets hjerte

Hvitevarer

Glasskeramisk topp, induksjon, gass eller støpejernsplater. Frittstående eller innbyggingsmodell? Utvalget av kokesystemer har skutt i været.


Kari-Lise Ebbesen har jobbet med salg og demonstrasjon av komfyrer det meste av sitt yrkesaktive liv, blant annet for Beha-fabrikken i Porsgrunn, der hun begynte i 1968.

Komfyrer med de tradisjonelle støpejernsplatene er på vei ut. I dag selges flest keramiske koketopper.

Induksjon tar over
- Induksjon er imidlertid på rask fremmarsj etter hvert som folk oppdager fordelene ved denne kokemetoden, forteller butikkmedarbeider Kari-Lise Ebbesen ved CBelektro i Tønsberg.

Induksjon er komfyrverdenens viktigste nyvinningen de siste årene, er dobbelt så rask som tradisjonelle kokemetoder og like fintfølende som gass. I tillegg svært økonomisk i bruk. Den ekstremt raske koketiden gir en strømbesparelse på rundt 45 prosent.Hindrer forbrenning
På en koketopp med induksjon holder området rundt kokekaret seg kaldt. Sprut og søl brenner seg heller ikke fast. Renholdet er derfor enkelt.

Kun bunnen av kokekaret varmes opp, noe som fører til at det oppvarmede området raskt avkjøles når kjelen løftes bort. Derfor en sikker koketopp for alle med småbarn i huset.

LES OGSÅ:
KARI-LISES KOMFYRTIPS

Kombinasjoner

Koketopper og stekovner leveres i forskjellige størrelser. Standard er 60 centimeter, mens bredden varierer fra 30 og helt opp til 120 centimeter. Frittstående komfyrer fra 50 og opp til 150 centimeter. Maxikomfyrene har ofte to stekovner. Du kan også velge ulike kombinasjoner av koketopper, for eksempel gass eller wokbrenner sammen med induksjon eller keramisk topp.


Kjelebytte
Induksjon er fortsatt noe dyrere enn andre koketopper, men prisen er på vei ned. Samtidig er prisforskjellene store. De dyreste modellene har boost-funksjon og utvidede kokesoner.
Vær oppmerksom på at du kanskje blir nødt til å bytte ut mange av kjelene dine dersom du velger induksjon. Kokemetoden er basert på magnetisme og krever derfor at kjelene har magnetisk bunn.

I arbeidshøyde

Fordelen med separat koketopp og stekovn er at stekovnen kan plasseres i arbeidshøyde. Ved en eventuell utskiftning holder det å bytte enheten topp eller stekovn.

- Både de som bygger nytt og voksne som bytter kjøkken, velger helst en innbyggingsmodell, erfarer Kari-Lise Ebbesen.

Tilvenning viktig
Dagens stekovner er stort sett utstyrt med varmluft, grill og gratineringsfunksjoner i tillegg til over- og undervarme. Enkelte har også egen pizza- og tiningsfunksjon. Mange har en brukervennlig stekeautomatikk, der du kun taster inn ønsket program og vekt. Deretter sørger ovnen for resten, med godt stekeresultat.

Men vær oppmerksom på at tilvenning til ny stekovnen er viktig. Moderne komfyrer er mye mer nøyaktig på gradene enn de gamle.

Enkelt renhold

Pyrolyse er en nyhet som har revolusjonert rengjøring av mange stekovner.

- Pyrolyse er en forbrennsingsprosess hvor fett og smuss forbrennes ved cirka 500 grader og omdannes til støv som lett kan fjernes med klut eller støvsuger, forklarer Kari-Lise Ebbesen. Også stekebrettene kan rengjøres ved denne metoden.

23 oktober 2008

Ikea tilbakekaller «Frostfri» kjøleskap og frysere

Ikea tilbakekaller nå et begrenset antall kjøleskap og frysere av typen «Frostfri».

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Kjølehjørne på kjøkkenet

Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Tips til deg som skal kjøpe komfyr

Her er noen tips til deg som skal kjøpe komfyr

Test av oppvaskmaskiner

Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Kjøleskapet skal vare lenge

Kjøleskap og frysere er blant de tekniske innretningene i huset som varer lengst. De summer og går år ut og år inn, og skaper som regel små bekymringer....

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

3 tips når du velger stekeovn

På jakt etter ny stekeovn til juleribba? Valget er enklere enn du tror.

Ny komfyr – gass, keramisk eller induksjon?

Bør du velge gass, induksjon eller keramisk topp når du kjøper ny komfyr? Vi har spurt mesterkokk Geir Skeie om råd.

Hva koster hvitevarene deg?

A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!

Kalde skuffer

Skuffer er ikke lenger bare en oppbevaringsplass. Nå har de fått kjølefunksjon også.

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Er bruk av gass farlig?

På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no