Komfyren er kjøkkenets hjerte

Hvitevarer

Glasskeramisk topp, induksjon, gass eller støpejernsplater. Frittstående eller innbyggingsmodell? Utvalget av kokesystemer har skutt i været.


Kari-Lise Ebbesen har jobbet med salg og demonstrasjon av komfyrer det meste av sitt yrkesaktive liv, blant annet for Beha-fabrikken i Porsgrunn, der hun begynte i 1968.

Komfyrer med de tradisjonelle støpejernsplatene er på vei ut. I dag selges flest keramiske koketopper.

Induksjon tar over
- Induksjon er imidlertid på rask fremmarsj etter hvert som folk oppdager fordelene ved denne kokemetoden, forteller butikkmedarbeider Kari-Lise Ebbesen ved CBelektro i Tønsberg.

Induksjon er komfyrverdenens viktigste nyvinningen de siste årene, er dobbelt så rask som tradisjonelle kokemetoder og like fintfølende som gass. I tillegg svært økonomisk i bruk. Den ekstremt raske koketiden gir en strømbesparelse på rundt 45 prosent.



Hindrer forbrenning
På en koketopp med induksjon holder området rundt kokekaret seg kaldt. Sprut og søl brenner seg heller ikke fast. Renholdet er derfor enkelt.

Kun bunnen av kokekaret varmes opp, noe som fører til at det oppvarmede området raskt avkjøles når kjelen løftes bort. Derfor en sikker koketopp for alle med småbarn i huset.

LES OGSÅ:
KARI-LISES KOMFYRTIPS

Kombinasjoner

Koketopper og stekovner leveres i forskjellige størrelser. Standard er 60 centimeter, mens bredden varierer fra 30 og helt opp til 120 centimeter. Frittstående komfyrer fra 50 og opp til 150 centimeter. Maxikomfyrene har ofte to stekovner. Du kan også velge ulike kombinasjoner av koketopper, for eksempel gass eller wokbrenner sammen med induksjon eller keramisk topp.


Kjelebytte
Induksjon er fortsatt noe dyrere enn andre koketopper, men prisen er på vei ned. Samtidig er prisforskjellene store. De dyreste modellene har boost-funksjon og utvidede kokesoner.
Vær oppmerksom på at du kanskje blir nødt til å bytte ut mange av kjelene dine dersom du velger induksjon. Kokemetoden er basert på magnetisme og krever derfor at kjelene har magnetisk bunn.

I arbeidshøyde

Fordelen med separat koketopp og stekovn er at stekovnen kan plasseres i arbeidshøyde. Ved en eventuell utskiftning holder det å bytte enheten topp eller stekovn.

- Både de som bygger nytt og voksne som bytter kjøkken, velger helst en innbyggingsmodell, erfarer Kari-Lise Ebbesen.

Tilvenning viktig
Dagens stekovner er stort sett utstyrt med varmluft, grill og gratineringsfunksjoner i tillegg til over- og undervarme. Enkelte har også egen pizza- og tiningsfunksjon. Mange har en brukervennlig stekeautomatikk, der du kun taster inn ønsket program og vekt. Deretter sørger ovnen for resten, med godt stekeresultat.

Men vær oppmerksom på at tilvenning til ny stekovnen er viktig. Moderne komfyrer er mye mer nøyaktig på gradene enn de gamle.

Enkelt renhold

Pyrolyse er en nyhet som har revolusjonert rengjøring av mange stekovner.

- Pyrolyse er en forbrennsingsprosess hvor fett og smuss forbrennes ved cirka 500 grader og omdannes til støv som lett kan fjernes med klut eller støvsuger, forklarer Kari-Lise Ebbesen. Også stekebrettene kan rengjøres ved denne metoden.

23 oktober 2008
Mer om Hvitevarer

Når vasket du kjøkkenvifta sist?

Hvitevarer Å rengjøre kjøkkenvifta er viktig av flere årsaker. En fettete vifte virker dårligere, og kan føre til dårligere inneklima og i verste fall brann.

Kjølehjørne på kjøkkenet

Hvitevarer Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Hold komfyren i toppform!

Hvitevarer Kokeplater og stekeovn er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Derfor er det viktig at de blir vedlikeholdt.

Tips til deg som skal kjøpe komfyr

Hvitevarer Her er noen tips til deg som skal kjøpe komfyr

Test av oppvaskmaskiner

Hvitevarer Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Kjøleskapet skal vare lenge

Hvitevarer Kjøleskap og frysere er blant de tekniske innretningene i huset som varer lengst. De summer og går år ut og år inn, og skaper som regel små bekymringer....

Tips til deg som skal ha ny kjøkkenvifte

Hvitevarer Skal du ha ny kjøkkenvifte? Vi gir deg rådene om hva du bør tenke på ved kjøp og plassering av kjøkkenvifte.

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Hvitevarer Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

Åtte tips ved kjøp av hvitevarer

Hvitevarer Skal du investere i nye hvitevarer? Få med deg denne artikkelen.

Dette fryseskapet er best i test

Hvitevarer De europeiske forbrukerorganisasjonene har testet fryseskap. Se hvilket som ble best i test her!

3 tips når du velger stekeovn

Hvitevarer På jakt etter ny stekeovn til juleribba? Valget er enklere enn du tror.

Ny komfyr – gass, keramisk eller induksjon?

Hvitevarer Bør du velge gass, induksjon eller keramisk topp når du kjøper ny komfyr? Vi har spurt mesterkokk Geir Skeie om råd.

Hva koster hvitevarene deg?

Hvitevarer A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

Kjøkkenskriverens store glede

Hvitevarer Komfyren er kjøkkenets hjerte, og de beste varer livet ut.

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Hvitevarer Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no