Bilde: Colourbox

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Hvitevarer

Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!

Hvitevarer er ikke lenger bare hvite. Rustfritt stål har tatt kjøkkenet med storm, og dukker nå opp både som benkeplater, på hvitevarer og små elektronikk.

Det er lekkert og elegant når det er skinnende rent, men tar seg kanskje ikke like bra ut når det er fullt av fingermerker og matfett. Problemet er bare at det ikke alltid er like lett å rengjøre.

Er du en av dem som har begynt på julevasken og ergrer deg over at du ikke får det rustfrie stålet til å skinne som det burde? Du er ikke alene. Mange av Vi i villas lesere er levende opptatt av design og har investert i lekre ting i rustfritt stål.


Matolje: Det beste middelet?

Flekker til fortvilelse
- Jeg begynner å bli mektig lei min rustfrie stålplate som er over kjøkkenbenken min. Den blir stadig full av matfett og stygge flekker fra både hender og annet søl. Når jeg skal vaske den, ender det alltid opp med skjolder, og plata blir langt ifra ren, sukker en av leserne.

I Vi i villas diskusjonsforum har de diskutert hva som fungerer best. De har prøvd, feilet og lykkes med ulike metoder for å holde stålet rent. Noen gjør det enkelt, og unngår å bruke noen form for rengjøringsprodukter.

- Jeg er også lei av rustfrie stålprodukter. Jeg har så å si hele inventaret på kjøkken i rustfritt stål, og angrer investeringen da det er daglig polering av fingermerker, søl, fett og annet. Jeg har begynt å bruke kun meget varmt, rent vann, bomullsklut som ikke loer og glasshåndkle å tørke med. Det er bra for miljøet og lommeboken, sier en.

Håndkraft og kjøpeprodukter
Mens en annen leser sverger til kjerringråd og manuell håndkraft.
- Rustfritt stål generelt har jeg ingen erfaring med, men om en ønsker at oppvaskkummen skal skinne, som for de fleste av oss er i rustfritt stål, er det avispapir som er tingen. Fukt avispapiret og poller. Jeg kan love deg et flott resultat.

Andre foretrekker å bruke sprayer og kremer av ulike slag. En leser bruker Stainless Steel Cleaner & Polish fra 3M, en annen har prøvd Strahldur med hell.

- Et annet tips er å bruke en vanlig vindusrensspray. Spray på og tørk av med et godt tørkepapir. Det fungerer veldig bra på vår komfyr i stål.

Rengjøringsmiddel fra kjøkkenskapet
Av de mer uvanlige ideene, er kanskje forslaget om å vaske med matolje. Og det kommer fra Vi i villas egne lokaler, nemlig salgsansvarlig for interaktive media, Tor Helge Mattland. Han hevder å ha brukt olivenolje med hell på alt fra komfyr og kjøleskap til benkeplater.

- Jeg var butikksjef i Jernia før, så jeg har fått en del kjerringråd opp igjennom tiden. Bruk olivenolje eller matolje på rustfritt stål, så forsvinner fingermerker så lett som bare det. Det er hvertfall min erfaring.

Og skal vi tro responsen på forumet, er dette en løsning som fungerer for flere.
- Takker for tipset om olje. Makan til "vidundermedisin" skal du lete lenge etter! Nå skinner det så vakkert, så vakkert fra vårt kjøkken.

Hva er dine best tips for rengjøring av rustfritt stål? Del dine erfaringer på forumet.

Anbefalt av redaksjonen

30 oktober 2009

Ikea tilbakekaller «Frostfri» kjøleskap og...

Ikea tilbakekaller nå et begrenset antall kjøleskap og frysere av typen «Frostfri».

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Komfyren er kjøkkenets hjerte

Glasskeramisk topp, induksjon, gass eller støpejernsplater. Frittstående eller innbyggingsmodell? Utvalget av kokesystemer har skutt i været.

Bygg ditt eget kjølerom

Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Komfyrtips

Her er Kari-Lises komfyrtips:

Kjølige fornøyelser

Å tappe iskaldt vann med isbiter i, rett fra kjøleskapet, er ikke lenger en science-fiction drøm, men en realitet for stadig flere. Her får du servert...

Før du velger kjøkkenvifte

Kjøkkenvifter har blitt et designelement i kjøkkenet, men det er viktig å tenke funksjon så vel som form.

Maten blir bedre og lages lettere med damp

Dampteknologien som brukes i profesjonelle kjøkken fås nå også til hjemmekokken. Whirlpools nye innbyggingsovn med damp gir saftigere mat og tilberednin...

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Er bruk av gass farlig?

På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

Slik blir du kvitt støvet

En effektiv støvsuger ”spiser” raskt vekk støvet ditt. Her får du dagens beste utvalg av støvsugere på markedet.

Kjøkkenvifter til besvær

Oslo (NW): Feil vifte på kjøkkenet kan føre matlukten på ville veier. – Mange kjøkkenvifter bråker også for mye, mener Byggforsk.

Siste nytt om kjøleteknologi

Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no