Bilde: Getty Images

Unngå bråk fra kjøleskapet

Hvitevarer

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Alle kjøleskap, både nye og gamle, lager lyder. Disse lydene henger gjerne sammen med kjøleskapets egne vedlikeholds- og driftsfunksjoner. For eksempel vil automatisk avriming ofte gi en summelyd og mindre vibrasjoner. 

Hvis ditt kjøleskap derimot lager lager boblelyd eller små smell kommer dette ofte fra kjølemidlet som sirkulerer rundt i kjøleskapet, så dette er også vanlige lyder. 

1. Flatt underlag

Et ujevnt underlag kan påvirke sirkulasjonen av kjølemidlet i kjøleskapet. Det ujevne underlaget kan føre til at det blir ekstra press på sidene, noe som vil resultere i støy og bankelyder. Den beste måten for å forebygge dette er å sørge for at kjøleskapet står på et jevnt underlag.

2. Gjenstander bak kjøleskapet

På kjøkkenet er kjøleskapet ofte omgitt av hyller og skap som skjuler kjøleskapets bakside. Estetisk sett er dette genialt, men ikke alltid like praktisk.Du kan risikere at gjenstander havner bak eller på siden av  kjøleskapet. Hører du ukjente lyder bør du derfor sjekke om noe skjuler seg bak eller på siden av kjøleskapet. 

3. Husk luft mellom kjøleskap og vegg

Kjøleskapets kompressor sitter på baksiden av kjøleskapet og sørger for at dine matvarer holder seg kalde. Normalt vil komporessoren lage lyder og vibrere når den jobber med temperaturen. Hvis kompressoren står for nærme veggen, kan støyen øke markant. Du bør derfor sørge for at det er luft mellom baksiden av kjøleskapet og veggen.

4. Kjøleskapsdøren er utett

En utett kjøleskapdør vil få kompressoren til å jobbe ekstra hardt, og dette vil føre til ulyder. Problemet bør raskest mulig fikses, ellers vil det resultere i økt strømforbruk og at kompressoren blir overbelastet. Hvis du ikke kan lukke døren helt bør du ringe etter en tekniker. Men sjekk først at det har festet seg søl i dørlistene.

5. Luft i systemet

Hvis det er kommet luft i systemet kan det bråke mye. Den beste løsningen er å kontakte en tekniker. 

6. Sjekk avløpet

Et tilstoppet avløp kan føre til ulyder og banking fra kjøleskapet. Avløpet kan tettes av matrester som blokkerer vannavledningen. Vannet vil i stedet bli værende i kjøleskapet, og i verste fall havne i kompressoren. Vannet vil fordampe, men det kan føre til kraftige ulyder. Du kan heldigivis forebygge tilstopping av avløpet med en grundig rengjøring av kjøleskapet. Selve avløpet kan du rengjøre med piperenser eller vattpinne.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

11 februar 2016

Denne veien skal du sette inn bestikket

Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet.

Komfyrtips

Her er Kari-Lises komfyrtips:

Fem feil i kjøleskapet

Er du en av dem som må kaste mye mat fra kjøleskapet? – Mange tenker ikke over at varm luft stiger og plasserer kjøttet øverst i kjøleskapet, sier...

Slik avrimer du fryseren din

Synes du avriming av fryseren høres ut som en krevende jobb? Få rådene som vil gjøre det enklelt for deg her!

Test av oppvaskmaskiner

Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Smarte hvitevarer til kjøkkenet

Med de nye, smarte hvitevarene blir det lettere å være en profesjonell hobbykokk.

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Er bruk av gass farlig?

På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

Bygg ditt eget kjølerom

Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Siste nytt om kjøleteknologi

Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Kjølehjørne på kjøkkenet

Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Slik blir kjøkkenventilatoren mer effektiv

Når du skal velge kjøkkenventilator, må du ta hensyn til mer enn lekker design. Vi gir deg tips til hvordan kjøkkenvifta mest mulig effektivt fjerner...

Dette fryseskapet er best i test

De europeiske forbrukerorganisasjonene har testet fryseskap. Se hvilket som ble best i test her!