Bilde: iStock

Denne veien skal du sette inn bestikket

Hvitevarer

Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet. 

Hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen - altså om spissen skal vende opp eller ned - er et spørsmål (det moderne) mennesket har diskutert og undret seg over siden (oppvaskmaskin)tidenes morgen.

Diskusjonen står gjerne mellom disse meningsmotstanderne:

 

1. Bestikk med spissen opp rengjøres best, fordi det er høyere vanntrykk midt i maskinen enn nedi bestikkbakken.

2. Bestikk med spissen ned er enklere og tryggere å ta inn og ut. Man vil jo ikke skjære seg på en knivspiss der man roter rundt i maskindypet.

 

Temaet kan forårsake alt fra morsomme samtaler til opprivende krangler. Men uansett hvilken grad du er berørt av saken, har vi her funnet en konklusjon du kan ta med deg neste gang du rydder inn i maskinen.

Unngå skader

Ifølge en undersøkelse utført av den amerikanske tv-kanalen NBC, anbefaler de aller fleste oppvaskmaskinprodusenter, -brukermanualer, -nettsider og -talspersoner at man setter inn kniver med knivbladet pekende nedover, for å unngå skader.

Undersøkelsen er ikke like bombastisk når det gjelder skjeer og gafler, men en talsmann for den amerikanske forbrukerorganisasjonen Consumer Report anbefaler å sette skjeer og gafler med spissen opp, da de blir bedre rengjort i denne posisjonen.

Som et avsluttende tips anbefales det å forhindre at bestikk blir liggende klint inntil hverandre, siden vann og vaskemiddel da ikke kommer til. (For eksempel hvis en skje ligger oppi en annen)

Dette kan løses ved å bruke bestikkurvens lokk eller sprinkler til separere bestikket, eller legge forskjellige typer bestikk sammen, så bestikktypenes forskjellige former forhindrer forkludring.

Så konklusjonen er:

  • Kniver bør peke ned
  • Gafler bør peke opp
  • Skjeer bør peke opp
  • Spre bestikket jevnt i oppvaskkurven
  • (Og bruk sunn fornuft) 
2 august 2017

Komfyrtips

Her er Kari-Lises komfyrtips:

Fem feil i kjøleskapet

Er du en av dem som må kaste mye mat fra kjøleskapet? – Mange tenker ikke over at varm luft stiger og plasserer kjøttet øverst i kjøleskapet, sier...

Slik avrimer du fryseren din

Synes du avriming av fryseren høres ut som en krevende jobb? Få rådene som vil gjøre det enklelt for deg her!

Test av oppvaskmaskiner

Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Smarte hvitevarer til kjøkkenet

Med de nye, smarte hvitevarene blir det lettere å være en profesjonell hobbykokk.

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Er bruk av gass farlig?

På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

Bygg ditt eget kjølerom

Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Siste nytt om kjøleteknologi

Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Kjølehjørne på kjøkkenet

Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Slik blir kjøkkenventilatoren mer effektiv

Når du skal velge kjøkkenventilator, må du ta hensyn til mer enn lekker design. Vi gir deg tips til hvordan kjøkkenvifta mest mulig effektivt fjerner...

Dette fryseskapet er best i test

De europeiske forbrukerorganisasjonene har testet fryseskap. Se hvilket som ble best i test her!