Energiforbruk
Kjøle/fryseskap står på 24 timer i døgnet 365 dager i året. Når du skal kjøpe nytt skap, er det viktig å finne ut hvor stort energiforbruket er. Har du et 10–15 år gammelt kjøleskap, kan energiforbruket halveres ved valg av skap med en energiklasse som kalles A/A+. Ønsker du å spare ytterligere energi, finnes det i dag fryseskap med automatisk avriming. Det blir aldri isdannelse, og energiforbruket holder seg derfor på en konstant lavt nivå. For de som har brukt ”hakke og spade”-metoden for å få bort isen i kjøleskapet, er den nye teknologien mye bedre. Med uforutsigbare strømpriser er det en del kroner å spare.
Støynivå
Kjøkkenet er ikke lenger bare en matlagingsplass. Det er et oppholdssted for familie og venner. Kjøkkentrenden går i retning av mer åpne løsninger. Da er lyden fra kjøkkenprodukter som vifte, oppvaskmaskin og kjøleskap, sjenerende. Dette er viktig å tenke på ved valg av nytt kjøleskap. Selv en liten brummende lyd kan fort bli til stor sjenanse. Et akseptabelt lydnivå på en kjøl/frys er i dag vanligvis mellom 38 og 40 dB(A). Er man veldig var for lydnivået, er det kjøleprodukter helt ned til 34 dB(A). Da får man et tilnærmet lydløst produkt! Disse skapene har dessuten energiklasse A+ med ekstremt lavt strømforbruk.
Renhold
Hygiene er meget viktig for oppbevaring av mat. De fleste leverandører har skreddersydde løsninger for å lette rengjøringen av kjøleskapet. Derfor bør du se om produktet har glasshyller, uttakbare dørhyller og runde hjørner hvor skitten ikke fester seg. Flere leverandører har også bakteriehemmende belegg som hindrer bakteriene i å formere seg. I noen skap finnes det aktivt kullfilter som fjerner uønskede lukter og reduserer bakterienivået.
Miljøgifter
Myndighetene stiller strenge krav til bruk av miljøfarlige gasser i kjøleprodukter. Alle seriøse leverandører har i dag godkjente gasser som kjølemiddel og i isolasjon. I eldre skap finnes det skadelige klimagasser. Disse skapene må leveres inn til El-retur – returordningen for kasserte elektriske og elektroniske produkter.