Siste nytt om kjøleteknologi

Hvitevarer

Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En seriøs forhandler kan guide deg gjennom utvalget av produkter.


I et vanlig kjøleskap varierer temperaturen fra ca 3 til 9 grader. Den varmeste hyllen er øverst i skapet. Den kaldeste er nederst. Dette har betydning for hvor lenge du kan oppbevare ferskmat i skapet. På den nederste hyllen vil kjøttdeig kunne holde seg opptil tre dager lenger enn på den øverste. En vifte øverst i kjøleskapet som sirkulerer kald luft til hver hylle ved hjelp av utløpskanaler, vil imidlertid forbedre dette vesentlig. Resultatet er at vi får samme temperatur uavhengig av hvor i skapet hyllene er plassert.

Energiforbruk
Kjøle/fryseskap står på 24 timer i døgnet 365 dager i året. Når du skal kjøpe nytt skap, er det viktig å finne ut hvor stort energiforbruket er. Har du et 10–15 år gammelt kjøleskap, kan energiforbruket halveres ved valg av skap med en energiklasse som kalles A/A+. Ønsker du å spare ytterligere energi, finnes det i dag fryseskap med automatisk avriming. Det blir aldri isdannelse, og energiforbruket holder seg derfor på en konstant lavt nivå. For de som har brukt ”hakke og spade”-metoden for å få bort isen i kjøleskapet, er den nye teknologien mye bedre. Med uforutsigbare strømpriser er det en del kroner å spare.

Støynivå
Kjøkkenet er ikke lenger bare en matlagingsplass. Det er et oppholdssted for familie og venner. Kjøkkentrenden går i retning av mer åpne løsninger. Da er lyden fra kjøkkenprodukter som vifte, oppvaskmaskin og kjøleskap, sjenerende. Dette er viktig å tenke på ved valg av nytt kjøleskap. Selv en liten brummende lyd kan fort bli til stor sjenanse. Et akseptabelt lydnivå på en kjøl/frys er i dag vanligvis mellom 38 og 40 dB(A). Er man veldig var for lydnivået, er det kjøleprodukter helt ned til 34 dB(A). Da får man et tilnærmet lydløst produkt! Disse skapene har dessuten energiklasse A+ med ekstremt lavt strømforbruk.

Renhold
Hygiene er meget viktig for oppbevaring av mat. De fleste leverandører har skreddersydde løsninger for å lette rengjøringen av kjøleskapet. Derfor bør du se om produktet har glasshyller, uttakbare dørhyller og runde hjørner hvor skitten ikke fester seg. Flere leverandører har også bakteriehemmende belegg som hindrer bakteriene i å formere seg. I noen skap finnes det aktivt kullfilter som fjerner uønskede lukter og reduserer bakterienivået.

Miljøgifter
Myndighetene stiller strenge krav til bruk av miljøfarlige gasser i kjøleprodukter. Alle seriøse leverandører har i dag godkjente gasser som kjølemiddel og i isolasjon. I eldre skap finnes det skadelige klimagasser. Disse skapene må leveres inn til El-retur – returordningen for kasserte elektriske og elektroniske produkter.23 oktober 2008

Ikea tilbakekaller «Frostfri» kjøleskap og...

Ikea tilbakekaller nå et begrenset antall kjøleskap og frysere av typen «Frostfri».

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Komfyren er kjøkkenets hjerte

Glasskeramisk topp, induksjon, gass eller støpejernsplater. Frittstående eller innbyggingsmodell? Utvalget av kokesystemer har skutt i været.

Bygg ditt eget kjølerom

Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Komfyrtips

Her er Kari-Lises komfyrtips:

Kjølige fornøyelser

Å tappe iskaldt vann med isbiter i, rett fra kjøleskapet, er ikke lenger en science-fiction drøm, men en realitet for stadig flere. Her får du servert...

Før du velger kjøkkenvifte

Kjøkkenvifter har blitt et designelement i kjøkkenet, men det er viktig å tenke funksjon så vel som form.

Maten blir bedre og lages lettere med damp

Dampteknologien som brukes i profesjonelle kjøkken fås nå også til hjemmekokken. Whirlpools nye innbyggingsovn med damp gir saftigere mat og tilberednin...

Kalde skuffer

Skuffer er ikke lenger bare en oppbevaringsplass. Nå har de fått kjølefunksjon også.

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Er bruk av gass farlig?

På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

Slik blir du kvitt støvet

En effektiv støvsuger ”spiser” raskt vekk støvet ditt. Her får du dagens beste utvalg av støvsugere på markedet.

Kjøkkenvifter til besvær

Oslo (NW): Feil vifte på kjøkkenet kan føre matlukten på ville veier. – Mange kjøkkenvifter bråker også for mye, mener Byggforsk.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no