Slik blir du kvitt støvet

Hvitevarer

En effektiv støvsuger ”spiser” raskt vekk støvet ditt. Her får du dagens beste utvalg av støvsugere på markedet.


Kanskje du heller vil ligge på sofaen enn å
støvsuge? Da kan du skaffe deg en selvgående
støvsuger så kan du bruke tiden din på hyggeligere
ting.


Electrolux lanserte robotstøvsugeren Trilobite for 3 år, siden og siden har et par andre kommet og flere er på vei. Trilobite har en ultralydfunksjon som kartlegger rommet, deretter støvsuger den hele rommet og går tilbake til ladestasjonen. En smart liten sak, men nordmenn har imidlertid ikke gått mann av huse for å slippe å støvsuge selv. Årsaken ligger mulig i høy pris, samt at du må flytte støvsugeren fra rom til rom og mellom etasjene.
Støvsuger uten poser ble lansert som en revolusjon for et par år siden, men nå er det ikke mange forhandlere igjen som fortsatt mener den revolusjonerer. Støvsugeren er dyr, og forbrukerrapporten kommenterte i sin test at den hadde høyt støynivå og ikke var stort bedre enn ordinære støvsugere.
Ny er ”stone & wood” støvsugeren fra Siemens som både støvsuger og vasker gulvet ditt. Her har du alt i ett og kan kaste ut langkosten. En ulempe er imidlertid at du må gjøre det i to operasjoner - først støvsuge, deretter sette på kluten.
Sentralstøvsugeren er veldig god med hensyn til å fjerne støv og er godt likt av allergikere, men den er litt dyrere i innkjøp og krever mer av dine monteringsferdigheter. De fleste sverger fortsatt til den vanlige støvsugeren, og fokuserer på høy sugeeffekt og filter som fjerner støv. En trend ser ut til å være flere kompakte støvsugere i friske farger, med fokus på design og med lav vekt – til en overkommelig pris.


Kompaktstøvsugere i friske farger, Elkjøp har stort utvalg i alle prisklasser.
Støvfritt hjem
Filtreringsteknikk har utviklet seg mye og i en støvsuger finner du flere typer filter. Støvsugerposen er det første filteret støvet møter. Bak støvsugerposen sitter motorfilteret som har til hensikt å beskytte motoren for støvpartikler som kan skade motoren. På vei ut av støvsugeren møter resten av støvet et utblåsningsfilter – og her ligger mye av fokuset i dag. Torgeir Salvesen, produktsjef i Siemens, oppdaterer oss på utblåsningsfilter:

Tilbehøret praktisk plassert under lokket – så har du det i nærheten når du trenger det.

- Mikrofilter er det vanligste filteret i en støvsuger og dette filtrerer luften slik at den er like ren som luften i huset ditt. Et bedre filter er Hepafilter, som filtrerer små fiber og pollen slik at luften som kommer ut er renere enn inneluften. Vil du i tillegg ha bort lukten velger du Hepafilter med kullfilter, da lukter det ikke støv eller husdyr når du har gjort rent.
- For å opprettholde effekten av et Hepafilter bør det byttes etter omtrent ett år. Husk imidlertid at filtreringsevnen til et vaskbart Hepafilter kan forringes ned til mikrofilternivå etter en vask, og da er en vesentlig del av hensikten borte, poengterer Salvesen.

Rengjøringseffekt
Sugeeffekt er ikke synonymt med motorkraft. De fleste av oss har fokus på watt eller motorkraft ved valg av støvsuger, men sugeeffekt er viktigere. Motorkraft må til for å få sugeeffekt, men sugeeffekten reduseres fra motoren og ned til munnstykket gjennom flere hindre. Vinkel på slangen finnes kanskje i festet mellom støvsuger og slange, og dette reduserer sugeeffekten. Støvsugerpose og flere filter reduserer også sugeeffekten. Velger du en støvsuger med Hepafilter bør du gå opp i wattstyrke for å få samme sugeeffekt. Pass på at munnstykket ligger tett om underlaget slik at sugekraften treffer gulvet.Støvsugerpose tror de fleste skal byttes når den er breddfull, men du får best sugeeffekt om du bytter når den er halvfull, eller trekvartfull på en større støvsuger. Husk også at en vanlig støvsuger ikke skal benyttes etter oppussing, på fuktighet eller i peisen.

Egenskaper verdt å vurdere
Tilbehøret til støvsugeren har vel alle lett etter mang en gang. Noen støvsugere har tilbehøret festet til slangen, men enda smartere er de som har plassert delene under et lokk på selve støvsugeren. Da vet du alltid hvor sofamunnstykket er, samtidig som det ikke er til hinder for deg på selve slangen.

En lang strømledning fra støvsugeren setter mange pris på, det gjør at du slipper å avbryte støvsugingen så ofte for å flytte støpselet. Velger du en støvsuger med ledning på over 10 meter er det større sannsynlighet for at du rekker over hele etasjen uten å måtte bytte stikkontakt.
Lyd og vekt varierer på støvsugere, velg en som ikke overdøver musikken til arbeidet. Skal du flytte støvsugeren mellom etasjene kan en lettvekter være å foretrekke – og husk et håndtak du kan bære den i. Velg gjerne hjul av gummi som beveger seg lett, og vil du ta støvet under sengen eller oppunder taket, kan det være en fordel med et teleskoprør som på et øyeblikk er langt nok til å rekke frem.


Nordmenn flest har fortsatt den vanlige støvsugeren.
23 oktober 2008

Ikea tilbakekaller «Frostfri» kjøleskap og...

Ikea tilbakekaller nå et begrenset antall kjøleskap og frysere av typen «Frostfri».

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Komfyren er kjøkkenets hjerte

Glasskeramisk topp, induksjon, gass eller støpejernsplater. Frittstående eller innbyggingsmodell? Utvalget av kokesystemer har skutt i været.

Bygg ditt eget kjølerom

Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Komfyrtips

Her er Kari-Lises komfyrtips:

Kjølige fornøyelser

Å tappe iskaldt vann med isbiter i, rett fra kjøleskapet, er ikke lenger en science-fiction drøm, men en realitet for stadig flere. Her får du servert...

Før du velger kjøkkenvifte

Kjøkkenvifter har blitt et designelement i kjøkkenet, men det er viktig å tenke funksjon så vel som form.

Maten blir bedre og lages lettere med damp

Dampteknologien som brukes i profesjonelle kjøkken fås nå også til hjemmekokken. Whirlpools nye innbyggingsovn med damp gir saftigere mat og tilberednin...

Kalde skuffer

Skuffer er ikke lenger bare en oppbevaringsplass. Nå har de fått kjølefunksjon også.

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Er bruk av gass farlig?

På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

Kjøkkenvifter til besvær

Oslo (NW): Feil vifte på kjøkkenet kan føre matlukten på ville veier. – Mange kjøkkenvifter bråker også for mye, mener Byggforsk.

Siste nytt om kjøleteknologi

Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no