Fjäråskupan er en svensk produsent som spesialtilpasser kjøkkenviften din etter behov og smak. Siste nytt er Imprint – metallfinish i f.eks kobber, messing og bronse på valgfri vifte.
Fjäråskupan er en svensk produsent som spesialtilpasser kjøkkenviften din etter behov og smak. Siste nytt er Imprint – metallfinish i f.eks kobber, messing og bronse på valgfri vifte. Bilde: Produsentene

Slik blir kjøkkenventilatoren mer effektiv

Hvitevarer

Når du skal velge kjøkkenventilator, må du ta hensyn til mer enn lekker design. Vi gir deg tips til hvordan kjøkkenvifta mest mulig effektivt fjerner damp og matlukt.

Du får nå kjøpt kjøkkenventilatorer i stadig råere design, men husk at kjøkkenviftas fremste funksjon ikke er å pynte opp kjøkkenet ditt – selv om det selvfølgelig er en bonus at vifta er visuelt pen. 

En god vifte er helt nødvendig for å fjerne fukt fra dampen som oppstår når du lager mat. Matos bør også suges vekk for å få et behagelig inneklima.

Det finnes hovedsaklig to typer kjøkkenvifter: med kullfilter eller med utluftningskanal. Det siste er helt klart å foretrekke, siden kullfilteret kun suger opp matlukt og lar dampen være igjen i kjøkkenet.


Den fritthengende Arkea Ambiente fra Røros Metall er rene kjøkkensmykket. Vifta har kullfilter og LED-lys, og kan heves og senkes med fjernkontroll. Kr 29 000. 

Den viktige plasseringen

Sintef Byggforsk anbefaler at kjøkkenvifta blir plassert så lavt over komfyren som mulig. For å fange opp mest mulig damp og matos, virker vifta aller best om den står i et hjørne.

Om den ikke gjør det, er det nest beste å sørge for at vifta har vanger eller overskap på sidene, slik at lufta som stiger opp fra komfyren går direkte inn i vifta.

Les også:

3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer...

En fritthengende vifte – særlig over en kjøkkenøy – er det som har dårligst effekt.  Det er også viktig at kjøkkenventilatoren dekker over hele dybden og bredden av koketoppen din. 

Stillegående og veggmontert vifte fra Siemens. Modellen heter LC 91BD552 og kan skilte med automatisk tilpassing av styrken på avtrekket. Den skrur seg også av når luften er renset. Kr 12 990.

Dette bør du unngå

En bråkete kjøkkenvifte er plagsomt og ikke særlig sosialt. Sjekk at vifta er dokumentert støysvak (må være under 40 decibel for å kvalifiseres som dette) før du kjøper.

Om du skal kjøpe ny vifte og har utluftningskanal fra før, bør du sjekke omkretsen på kanalen før du monterer en ny og sterkere vifte. Om vifta har kraftigere effekt enn kanalen er dimensjonert for, kan resultatet nemlig bli ekstra mye støy. 

Les også:

Husk å stille klokka på søndag

Vintertid is coming. Husk å stille klokka én time tilbake på søndag.

Uansett hvilken type kjøkkenvifte du velger, bør du sørge for å rense viftefilteret jevnlig. Her samler det seg mye fett, noe som også kan være brannfarlig.  

Tips! Skru vifta på lav effekt ti minutter før du starter matlagingen, og la den stå like lenge etterpå. Da unngår du at matosen sprer seg i huset. 

Kilde: Sintef Byggforsk

14 oktober 2014
Mer om Hvitevarer

Denne veien skal du sette inn bestikket

Hvitevarer Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet. 

Komfyrtips

Hvitevarer Her er Kari-Lises komfyrtips:

Fem feil i kjøleskapet

Hvitevarer Er du en av dem som må kaste mye mat fra kjøleskapet? – Mange tenker ikke over at varm luft stiger og plasserer kjøttet øverst i kjøleskapet, sier...

Slik avrimer du fryseren din

Hvitevarer Synes du avriming av fryseren høres ut som en krevende jobb? Få rådene som vil gjøre det enklelt for deg her!

Test av oppvaskmaskiner

Hvitevarer Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Smarte hvitevarer til kjøkkenet

Hvitevarer Med de nye, smarte hvitevarene blir det lettere å være en profesjonell hobbykokk.

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Hvitevarer Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

Frysere til høstens grøde

Hvitevarer Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Er bruk av gass farlig?

Hvitevarer På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

Bygg ditt eget kjølerom

Hvitevarer Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Siste nytt om kjøleteknologi

Hvitevarer Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Hvitevarer Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Unngå bråk fra kjøleskapet

Hvitevarer Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Kjølehjørne på kjøkkenet

Hvitevarer Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Dette fryseskapet er best i test

Hvitevarer De europeiske forbrukerorganisasjonene har testet fryseskap. Se hvilket som ble best i test her!