Fjäråskupan er en svensk produsent som spesialtilpasser kjøkkenviften din etter behov og smak. Siste nytt er Imprint – metallfinish i f.eks kobber, messing og bronse på valgfri vifte.
Fjäråskupan er en svensk produsent som spesialtilpasser kjøkkenviften din etter behov og smak. Siste nytt er Imprint – metallfinish i f.eks kobber, messing og bronse på valgfri vifte. Bilde: Produsentene

Slik blir kjøkkenventilatoren mer effektiv

Hvitevarer

Når du skal velge kjøkkenventilator, må du ta hensyn til mer enn lekker design. Vi gir deg tips til hvordan kjøkkenvifta mest mulig effektivt fjerner damp og matlukt.

Du får nå kjøpt kjøkkenventilatorer i stadig råere design, men husk at kjøkkenviftas fremste funksjon ikke er å pynte opp kjøkkenet ditt – selv om det selvfølgelig er en bonus at vifta er visuelt pen. 

En god vifte er helt nødvendig for å fjerne fukt fra dampen som oppstår når du lager mat. Matos bør også suges vekk for å få et behagelig inneklima.

Det finnes hovedsaklig to typer kjøkkenvifter: med kullfilter eller med utluftningskanal. Det siste er helt klart å foretrekke, siden kullfilteret kun suger opp matlukt og lar dampen være igjen i kjøkkenet.


Den fritthengende Arkea Ambiente fra Røros Metall er rene kjøkkensmykket. Vifta har kullfilter og LED-lys, og kan heves og senkes med fjernkontroll. Kr 29 000. 

Den viktige plasseringen

Sintef Byggforsk anbefaler at kjøkkenvifta blir plassert så lavt over komfyren som mulig. For å fange opp mest mulig damp og matos, virker vifta aller best om den står i et hjørne.

Om den ikke gjør det, er det nest beste å sørge for at vifta har vanger eller overskap på sidene, slik at lufta som stiger opp fra komfyren går direkte inn i vifta.

En fritthengende vifte – særlig over en kjøkkenøy – er det som har dårligst effekt.  Det er også viktig at kjøkkenventilatoren dekker over hele dybden og bredden av koketoppen din. 

Stillegående og veggmontert vifte fra Siemens. Modellen heter LC 91BD552 og kan skilte med automatisk tilpassing av styrken på avtrekket. Den skrur seg også av når luften er renset. Kr 12 990.

Dette bør du unngå

En bråkete kjøkkenvifte er plagsomt og ikke særlig sosialt. Sjekk at vifta er dokumentert støysvak (må være under 40 decibel for å kvalifiseres som dette) før du kjøper.

Om du skal kjøpe ny vifte og har utluftningskanal fra før, bør du sjekke omkretsen på kanalen før du monterer en ny og sterkere vifte. Om vifta har kraftigere effekt enn kanalen er dimensjonert for, kan resultatet nemlig bli ekstra mye støy. 

Uansett hvilken type kjøkkenvifte du velger, bør du sørge for å rense viftefilteret jevnlig. Her samler det seg mye fett, noe som også kan være brannfarlig.  

Tips! Skru vifta på lav effekt ti minutter før du starter matlagingen, og la den stå like lenge etterpå. Da unngår du at matosen sprer seg i huset. 

Kilde: Sintef Byggforsk

14 oktober 2014

Ikea tilbakekaller «Frostfri» kjøleskap og...

Ikea tilbakekaller nå et begrenset antall kjøleskap og frysere av typen «Frostfri».

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Komfyren er kjøkkenets hjerte

Glasskeramisk topp, induksjon, gass eller støpejernsplater. Frittstående eller innbyggingsmodell? Utvalget av kokesystemer har skutt i været.

Bygg ditt eget kjølerom

Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Komfyrtips

Her er Kari-Lises komfyrtips:

Kjølige fornøyelser

Å tappe iskaldt vann med isbiter i, rett fra kjøleskapet, er ikke lenger en science-fiction drøm, men en realitet for stadig flere. Her får du servert...

Før du velger kjøkkenvifte

Kjøkkenvifter har blitt et designelement i kjøkkenet, men det er viktig å tenke funksjon så vel som form.

Maten blir bedre og lages lettere med damp

Dampteknologien som brukes i profesjonelle kjøkken fås nå også til hjemmekokken. Whirlpools nye innbyggingsovn med damp gir saftigere mat og tilberednin...

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Er bruk av gass farlig?

På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

Slik blir du kvitt støvet

En effektiv støvsuger ”spiser” raskt vekk støvet ditt. Her får du dagens beste utvalg av støvsugere på markedet.

Kjøkkenvifter til besvær

Oslo (NW): Feil vifte på kjøkkenet kan føre matlukten på ville veier. – Mange kjøkkenvifter bråker også for mye, mener Byggforsk.

Siste nytt om kjøleteknologi

Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...