Fjäråskupan er en svensk produsent som spesialtilpasser kjøkkenviften din etter behov og smak. Siste nytt er Imprint – metallfinish i f.eks kobber, messing og bronse på valgfri vifte.
Fjäråskupan er en svensk produsent som spesialtilpasser kjøkkenviften din etter behov og smak. Siste nytt er Imprint – metallfinish i f.eks kobber, messing og bronse på valgfri vifte. Bilde: Produsentene

Slik blir kjøkkenventilatoren mer effektiv

Hvitevarer

Når du skal velge kjøkkenventilator, må du ta hensyn til mer enn lekker design. Vi gir deg tips til hvordan kjøkkenvifta mest mulig effektivt fjerner damp og matlukt.

Du får nå kjøpt kjøkkenventilatorer i stadig råere design, men husk at kjøkkenviftas fremste funksjon ikke er å pynte opp kjøkkenet ditt – selv om det selvfølgelig er en bonus at vifta er visuelt pen. 

En god vifte er helt nødvendig for å fjerne fukt fra dampen som oppstår når du lager mat. Matos bør også suges vekk for å få et behagelig inneklima.

Det finnes hovedsaklig to typer kjøkkenvifter: med kullfilter eller med utluftningskanal. Det siste er helt klart å foretrekke, siden kullfilteret kun suger opp matlukt og lar dampen være igjen i kjøkkenet.


Den fritthengende Arkea Ambiente fra Røros Metall er rene kjøkkensmykket. Vifta har kullfilter og LED-lys, og kan heves og senkes med fjernkontroll. Kr 29 000. 

Den viktige plasseringen

Sintef Byggforsk anbefaler at kjøkkenvifta blir plassert så lavt over komfyren som mulig. For å fange opp mest mulig damp og matos, virker vifta aller best om den står i et hjørne.

Om den ikke gjør det, er det nest beste å sørge for at vifta har vanger eller overskap på sidene, slik at lufta som stiger opp fra komfyren går direkte inn i vifta.

Les også:

Vi koster på hagen

Hagen er blitt det nye oppussingsprosjektet, og hageplanleggerne er fullbooket.

En fritthengende vifte – særlig over en kjøkkenøy – er det som har dårligst effekt.  Det er også viktig at kjøkkenventilatoren dekker over hele dybden og bredden av koketoppen din. 

Stillegående og veggmontert vifte fra Siemens. Modellen heter LC 91BD552 og kan skilte med automatisk tilpassing av styrken på avtrekket. Den skrur seg også av når luften er renset. Kr 12 990.

Dette bør du unngå

En bråkete kjøkkenvifte er plagsomt og ikke særlig sosialt. Sjekk at vifta er dokumentert støysvak (må være under 40 decibel for å kvalifiseres som dette) før du kjøper.

Om du skal kjøpe ny vifte og har utluftningskanal fra før, bør du sjekke omkretsen på kanalen før du monterer en ny og sterkere vifte. Om vifta har kraftigere effekt enn kanalen er dimensjonert for, kan resultatet nemlig bli ekstra mye støy. 

Les også:

Før du velger kjøkkenvifte

Kjøkkenvifter har blitt et designelement i kjøkkenet, men det er viktig å tenke funksjon så vel som form.

Uansett hvilken type kjøkkenvifte du velger, bør du sørge for å rense viftefilteret jevnlig. Her samler det seg mye fett, noe som også kan være brannfarlig.  

Tips! Skru vifta på lav effekt ti minutter før du starter matlagingen, og la den stå like lenge etterpå. Da unngår du at matosen sprer seg i huset. 

Kilde: Sintef Byggforsk

14. oktober 2014
Mer om Hvitevarer

Når vasket du kjøkkenvifta sist?

Hvitevarer Å rengjøre kjøkkenvifta er viktig av flere årsaker. En fettete vifte virker dårligere, og kan føre til dårligere inneklima og i verste fall brann.

Kjølehjørne på kjøkkenet

Hvitevarer Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Hold komfyren i toppform!

Hvitevarer Kokeplater og stekeovn er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Derfor er det viktig at de blir vedlikeholdt.

Tips til deg som skal kjøpe komfyr

Hvitevarer Her er noen tips til deg som skal kjøpe komfyr

Test av oppvaskmaskiner

Hvitevarer Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Kjøleskapet skal vare lenge

Hvitevarer Kjøleskap og frysere er blant de tekniske innretningene i huset som varer lengst. De summer og går år ut og år inn, og skaper som regel små bekymringer....

Tips til deg som skal ha ny kjøkkenvifte

Hvitevarer Skal du ha ny kjøkkenvifte? Vi gir deg rådene om hva du bør tenke på ved kjøp og plassering av kjøkkenvifte.

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Hvitevarer Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

Åtte tips ved kjøp av hvitevarer

Hvitevarer Skal du investere i nye hvitevarer? Få med deg denne artikkelen.

Dette fryseskapet er best i test

Hvitevarer De europeiske forbrukerorganisasjonene har testet fryseskap. Se hvilket som ble best i test her!

3 tips når du velger stekeovn

Hvitevarer På jakt etter ny stekeovn til juleribba? Valget er enklere enn du tror.

Ny komfyr – gass, keramisk eller induksjon?

Hvitevarer Bør du velge gass, induksjon eller keramisk topp når du kjøper ny komfyr? Vi har spurt mesterkokk Geir Skeie om råd.

Hva koster hvitevarene deg?

Hvitevarer A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

Kjøkkenskriverens store glede

Hvitevarer Komfyren er kjøkkenets hjerte, og de beste varer livet ut.

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Hvitevarer Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!