Smarte hvitevarer

Hvitevarer

Møt neste generasjons hvitevarer – de er smarte, gjerrige på strøm, men generøse med hjelpen.

Første generasjon hvitevarer ble skapt for å gjøre hverdagen enklere for oss. Vaskemaskinen har spart oss for det tunge arbeidet med å vaske og koke klær. Oppvaskmaskinen gjør at vi slipper å se skitne panner og tallerkner. Med kjøleskap og fryser kan vi spise omtrent hva vi ønsker uten tanke på årstid.

Neste generasjon hvitevarer
Men alt dette har vi for lengst tatt for gitt. Nå vil vi at hvitevarene skal bli enda mer tidsbesparende. Og for å møte dette ønsket, har produsentene begynt å utvikle en ny generasjon hvitevarer.

Du er kjent med smarttelefon og kanskje med smart-TV. Nå kommer smarte hvitevarer. Dette er hvitevarer som "tenker" for deg, som analyserer situasjonen, og som lar deg gjøre husarbeid uten at du behøver være til stede i huset.

Hvitevarene  spiller på lag
En av de som har utviklet denne nye generasjonen av hvitevarer er LG Electronics. De tegner opp dette scenarioet for hvordan smarte hvitevarer kan gjøre hverdagen enklere for deg:

Du skal snart gå hjem fra jobben og leter etter middagsoppskrifter på mobilen. Når du er på vei til butikken starter du oppvaskmaskinen gjennom en app på mobilen slik at oppvasken er ren til du er hjemme. Vel fremme i butikken lurer du på hvilke matvarer du trenger til middagen og titter på mobilen for å finne ut når melken går ut og om du har flere egg igjen. Når du kommer hjem ser du at vaskemaskinen har oppdatert seg og at bomullsprogrammet bruker nå enda mindre energi. Du lader maskinen, men i steden for å vaske med en gang, lar du maskinen selv kjenne etter når strømprisen er lavest og starter vasken da.

Kjente produkter, ny teknologi
Hvordan er dette mulig? Ved å kombinere velkjente produkter med nye teknologier, har produsentene gjort det mulig å få hvitevarer som kan holde kontakten med deg når du er ute av huset. LG Electronics kaller teknikken Smart ThinQ.

– Ved hjelp av en pekeskjerm på kjøleskapet kan du enkelt surfe, finne oppskrifter, kontrollere temperaturen og holde orden på maten din. Når du setter varene i kjøleskapet kan du enkelt registrere varene som finnes i skapet, forteller Sebastian Bengtsson, som er produktspesialist for hvitevarer hos LG Electronics.

Som på en smarttelefon bruker du fingeren for å kontrollere skjermen. Du drar enkelt og greit en melkekartong fra menyen som finnes på kjøleskapsskjermen. Smart Manager vet når varene går ut på dato, hva du har i skapet, og kan enkelt gi deg beskjed hvis noen matvarer snart går ut på dato.

Strømgjerrige
Dette er bare én av løsningene. En annen løsning, Smart Grid, lar deg utnytte variasjonene i strømprisen gjennom døgnet.

– At LGs produkter er Smart Grid-ready innebærer at så snart lokale strømselskaper innfører neste generasjons el-nett, kan maskinene ta imot signaler som sørger for at strømnettet brukes kun når det er billigst og mest ressurseffektivt, forteller Bengtsson.

 Stadig nye muligheter
Utviklingen går raskt i teknologiens verden, og det vi ikke en gang har forestilt oss i dag, kan bli morgendagens virkelighet. LG har forsøkt å ta høyde for dette.

– Smart Adapt fungerer slik at den kobler seg opp mot nettet og leter etter de nyeste oppdateringene og oppdaterer seg senere automatisk. Det kan være så enkelt som at du vil ha tilgang til den nyeste appen til ditt smarte kjøleskap, eller at vaskemaskinen din kan få et nytt program med lavere energiforbruk. Hvitevarene henger rett og slett med i den tekniske utviklingen, forklarer Bengtsson.

Selskapet har også utviklet et feilsøkverktøy, som lar deg finne ut hva som er feil med hvitevaren uten å måtte tilkalle reperatør. Hvitevaren overfører informasjon til telefonen din, og gir deg svar på om det er en enkel feil du selv kan ordne opp i, eller om du bør kontakte servicesenteret.

Denne veien skal du sette inn bestikket

Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet.

Komfyrtips

Her er Kari-Lises komfyrtips:

Fem feil i kjøleskapet

Er du en av dem som må kaste mye mat fra kjøleskapet? – Mange tenker ikke over at varm luft stiger og plasserer kjøttet øverst i kjøleskapet, sier...

Slik avrimer du fryseren din

Synes du avriming av fryseren høres ut som en krevende jobb? Få rådene som vil gjøre det enklelt for deg her!

Test av oppvaskmaskiner

Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Smarte hvitevarer til kjøkkenet

Med de nye, smarte hvitevarene blir det lettere å være en profesjonell hobbykokk.

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Er bruk av gass farlig?

På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

Bygg ditt eget kjølerom

Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Siste nytt om kjøleteknologi

Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Kjølehjørne på kjøkkenet

Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Slik blir kjøkkenventilatoren mer effektiv

Når du skal velge kjøkkenventilator, må du ta hensyn til mer enn lekker design. Vi gir deg tips til hvordan kjøkkenvifta mest mulig effektivt fjerner...