kjøkkenvift Bilde: Colourbox

Tips til deg som skal ha ny kjøkkenvifte

Hvitevarer

Skal du ha ny kjøkkenvifte? Vi gir deg rådene om hva du bør tenke på ved kjøp og plassering av kjøkkenvifte.

Det finnes i dag mange lekre kjøkkenvifter på markedet, men vel så viktig som design er det at kjøkkenviften fyller den funksjonen den er tiltenkt.

Kjøkkenviften er en del av ventilasjonssystemet i boligen, men skal først og fremst ha en tilleggsfunksjon i forbindelse med matlaging. Viften skal trekke fukt og matos ut av boligen.

– Tilleggsavtrekket fører til ekstra energiforbruk. Det bør derfor være regulerbart og ikke stå på lenger enn nødvendig, sier Sintef Byggforsk i anvisningen Ventilasjon av boliger. Prinsipper og behov.

Plasseringen er avgjørende

Når du skal velge kjøkkenhette, bør du tenke på funksjon og effektivitet vel så mye som design og stil.

– Man bør kun benytte hetter som har dokumentert oppsamlingseffektivitet. Volumhetter med gode sidekanter og senkbar frontskjerm er de mest effektive.

Les også:

Når varmekablene streiker

Hva gjør du når varmekablene streiker?

For å få best mulig effekt av kjøkkenviften bør avstanden mellom hetten og komfyren ikke være for stor. Samtidig må den ikke være så liten av det gjør matlagingen vanskelig.

– For å få gode arbeidsforhold settes underkanten av hetten vanligvis ikke lavere enn 50 cm over komfyren. Hetten bør helst være like stor som komfyren i så vel bredde som dybde, sier Sintef Byggforsk.

Tenk renhold

Søl fra matlaging og fettholdig matos gjør det nødvendig med enkelt renhold av kjøkkenhetten. Fettfilter og glatte flater er to ting du bør se etter når du skal velge kjøkkenhette.

– Fettfilteret må være både effektivt og enkelt å ta ut for vask i varmt såpevann. Både innvendige og utvendige sider av kjøkkenhetten bør dessuten være jevne og glatte for å lette renholdet, sier Sintef Byggforsk. 

Kjøkkenhetter i rustfritt stål tar seg lekkert ut i butikken, men husk å ta med i betraktningen hvordan den vil se ut etter daglig bruk. Fingermerker og matfett viser nemlig godt på slike overflater. Hvis du likevel ønsker kjøkkenhette i rustfritt stål, anbefaler vi artikkelen Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål.

Les også:

6 råd for god ventilasjon

Få bedre inneklima ved å følge disse seks rådene for god ventilasjon.

Stillegående er best

Et annet viktig moment å ta med i betraktningen når du velger vifte, er støynivået. Ettersom kjøkkenhetter med egen vifte kan skape en del støy, er det viktig å velge en støysvak type.

– Man bør bare benytte hetter som har dokumenterte støydata, maksimalt 40 dB(A) ved normal luftmengde. Uttrykk som støysvak o.l. bør ikke godtas uten dokumentasjon, anbefaler Sintef Byggforsk.

Kilde: Sintef Byggforsks anvisning 552.301 Ventilasjon av boliger. Prinsipper og behov

07 mars 2011
Mer om Hvitevarer

Denne veien skal du sette inn bestikket

Hvitevarer Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet. 

Komfyrtips

Hvitevarer Her er Kari-Lises komfyrtips:

Fem feil i kjøleskapet

Hvitevarer Er du en av dem som må kaste mye mat fra kjøleskapet? – Mange tenker ikke over at varm luft stiger og plasserer kjøttet øverst i kjøleskapet, sier...

Slik avrimer du fryseren din

Hvitevarer Synes du avriming av fryseren høres ut som en krevende jobb? Få rådene som vil gjøre det enklelt for deg her!

Test av oppvaskmaskiner

Hvitevarer Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Smarte hvitevarer til kjøkkenet

Hvitevarer Med de nye, smarte hvitevarene blir det lettere å være en profesjonell hobbykokk.

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Hvitevarer Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

Frysere til høstens grøde

Hvitevarer Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Er bruk av gass farlig?

Hvitevarer På film eksploderer hus på grunn av gasslekkasjer både titt og ofte. Heldigvis er ikke det tilfelle i virkeligheten. Gass er faktisk veldig trygt!

Bygg ditt eget kjølerom

Hvitevarer Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Siste nytt om kjøleteknologi

Hvitevarer Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...

Siste nytt om oppvaskmaskiner

Hvitevarer Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i...

Unngå bråk fra kjøleskapet

Hvitevarer Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Kjølehjørne på kjøkkenet

Hvitevarer Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Slik blir kjøkkenventilatoren mer effektiv

Hvitevarer Når du skal velge kjøkkenventilator, må du ta hensyn til mer enn lekker design. Vi gir deg tips til hvordan kjøkkenvifta mest mulig effektivt fjerner...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no