Ved å justere kjøleskaptemperaturen kan du unngå matsvinn.
Ved å justere kjøleskaptemperaturen kan du unngå matsvinn. Bilde: Colourbox

Unngå matsvinn med rett kjøleskaptemperatur

Hvitevarer

Matsvinn er et økende problem i den vestlige verden i dag og nordmenn er blant verstingene når det kommer til kasting av mat. Ved å justere på kjøleskaptemperaturen kan du utgjøre en vesentlig forskjell. 

Ifølge FN havner en tredjedel av all mat som produseres rett i søpla, enten i løpet av produksjon eller som husholdningsavfall.

Matavfall er en enorm sløsing av ressurser og legger stort press på miljøet.

Som partner i FAO Initiative Save Food har Siemens Husholdningsprodukter kartlagt atferd og holdninger til matavfall i Norden.

Over 4000 forbrukere i alderen 20-70 år fra Norge, Sverige, Danmark og Finland har blitt bedt om å svare på hvor ofte de kaster mat, hvorfor de gjør det og om det skaper skyldfølelse og dårlig samvittighet.


For å øke fokuset på et voksende problem har Siemens Husholdningsprodukter invitert Klaus Pichler og hans internasjonalt anerkjente fotoutstilling «One Third» til Norge.

Juster kjøleskapsteperaturen for å unngå matsvinn

– Som forbruker kan du utgjøre en stor forskjell. Et av de enkleste tiltakene du kan gjøre for å påvirke i riktig retning er å oppbevare maten på korrekt måte under riktig temperatur. Vi ser et kontinuerlig behov for å opplyse forbrukerne om matsvinn og hvordan man kan påvirke i det daglige liv, sier Katrin Ohlander, PR Manager for Siemens Husholdningsprodukter i Norge.

Les også:

Slik blir kjøkkenventilatoren mer effektiv

Når du skal velge kjøkkenventilator, må du ta hensyn til mer enn lekker design. Vi gir deg tips til hvordan kjøkkenvifta mest mulig effektivt fjerner...

Nordmenn blant verstingene

Utfra undersøkelsen er det ingen tvil om at det kastes mye mat i norske husstander. Det vanligste i Norge er å kaste mat 1-3 ganger per måned, men det er mange som kaster mat mye hyppigere.

Nesten en fjerdedel (22 prosent) svarte at de kaster mat så ofte som 4-6 ganger per uke eller mer. Sammenlignet med resten av Norden ligger nordmenn på andreplass, rett etter Sverige (23 prosent).

Danskene ligger på tredjeplass (17 prosent), mens bare 6,5 prosent av finnene oppgir at de kaster mat så ofte.

Foto fra utstillingen «One Third» - i regi av fotografen Klaus Pichler fokuserer på matsvinn. Foto: Siemens

Les også:

Når vasket du kjøkkenvifta sist?

Å rengjøre kjøkkenvifta er viktig av flere årsaker. En fettete vifte virker dårligere, og kan føre til dårligere inneklima og i verste fall brann.

2 av 10 bommer på kjøleskaptemperatur

Undersøkelsen viser at mange har feil temperatur i kjøleskapet. Hele 20 prosent tror den optimale kjøleskaptemperaturen er på 5º eller høyere, men ifølge Matvett er den ideelle temperaturen i kjøleskapet 4º-2º, kjøtt og fisk skal ha det kjøligere enn grønnsaker.

Hedmark og Oppland kaster mest

Nordmenns matsvinn varierer i henhold til demografi og bosted. Blant nordmenn er det folk mellom 30-39 år som kaster hyppigst (31 prosent).

De mest fornuftige er mellom 56-70 år hvor mindre enn 1 av 10 oppgir å kaste 4-6 ganger i uken eller mer. Kvinner kaster mer mat enn menn med hele 24 prosent sammenlignet med 20 prosent.

Fra et geografisk perspektiv er det hedmarkinger og folk fra Oppland som lar maten oftest havne i søppelbøtta istedenfor at den havner på tallerkenen. 3 av 10 fra disse regionene sier at de kaster 4-6 ganger per uke eller oftere.

Trønderne derimot er flinkest til å ikke kaste maten deres med en andel på16 prosent.

Les også:

Ferdigbadene kommer

Nordmenn er på verdenstoppen i å pusse opp badet. Nå kommer alt-i-ett-badene, som gjør jobben både enklere og tryggere.

Yngre mest opptatt av datomerking

7 av 10 nordmenn oppgir at vissheten om at matvaren har ligget for lenge i kjøleskapet er avgjørende når vi velger å kaste mat. Andre grunner for at vi velger å hive maten er at den lukter vondt (49 prosent) eller smaker vondt (34 prosent).

Holdbarhetsdatoens viktighet varerier mellom alderstrinnene, men er viktigst for de yngre (40 prosent). De mellom 56-70 år bryr seg minst om best-før-datoen.

Sammenlignet med de øvrige landene er svenskene minst opptatt av holdbarhetsdatoen mens danskene er mest opptatt av denne (29 prosent vs. 43 prosent).

Nordmenn får minst skyldfølelse

For de fleste nordmenn og skandinaver er matavfall forbundet med skyldfølelse. 7 av 10 nordmenn (67,5 prosent) forteller at de får dårlig samvittighet ved å kaste mat.

I en Nordisk sammenheng har danskene dårligs samvittighet ved matkasting (75 prosent), etterfulgt av finnerne (72,5 prosent) og svenskene (71 prosent).

Kvinner kjenner seg mer skyldig enn menn (75 vs. 60 prosent). De yngste, som også kaster hyppigst, føler seg mest skyldig (76 prosent). 5 av 10 sier at den vanligste årsaken til dårlig samvittighet er at det oppleves som sløsing med penger.

Den nest vanligste årsaken er at det føles feil vel vitende om at andre mennesker sulter og på tredjeplass kommer miljøhensyn.

Online undersøkelsen ble gjennomført i perioden juni/juli 2013 av det uavhengige analyseselskapet Snabba Svar/Cint.

Den omfatter 1005 respondenter i alder 20-70 år fra Norge, Sverige (4067 stk.), Danmark (1019 stk.) og Finland (1023 stk.).

27. oktober 2013

Mer om Hvitevarer

Når vasket du kjøkkenvifta sist?

Hvitevarer Å rengjøre kjøkkenvifta er viktig av flere årsaker. En fettete vifte virker dårligere, og kan føre til dårligere inneklima og i verste fall brann.

Kjølehjørne på kjøkkenet

Hvitevarer Med et kjølehjørne kan du få et enormt kjøleskap som knapt synes.

Hold komfyren i toppform!

Hvitevarer Kokeplater og stekeovn er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Derfor er det viktig at de blir vedlikeholdt.

Tips til deg som skal kjøpe komfyr

Hvitevarer Her er noen tips til deg som skal kjøpe komfyr

Test av oppvaskmaskiner

Hvitevarer Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Kjøleskapet skal vare lenge

Hvitevarer Kjøleskap og frysere er blant de tekniske innretningene i huset som varer lengst. De summer og går år ut og år inn, og skaper som regel små bekymringer....

Tips til deg som skal ha ny kjøkkenvifte

Hvitevarer Skal du ha ny kjøkkenvifte? Vi gir deg rådene om hva du bør tenke på ved kjøp og plassering av kjøkkenvifte.

Vårnyheter til kjøkkenet fra AEG

Hvitevarer Vi har sett på noen av vårnyhetene til kjøkkenet fra AEG.

Åtte tips ved kjøp av hvitevarer

Hvitevarer Skal du investere i nye hvitevarer? Få med deg denne artikkelen.

Dette fryseskapet er best i test

Hvitevarer De europeiske forbrukerorganisasjonene har testet fryseskap. Se hvilket som ble best i test her!

3 tips når du velger stekeovn

Hvitevarer På jakt etter ny stekeovn til juleribba? Valget er enklere enn du tror.

Ny komfyr – gass, keramisk eller induksjon?

Hvitevarer Bør du velge gass, induksjon eller keramisk topp når du kjøper ny komfyr? Vi har spurt mesterkokk Geir Skeie om råd.

Hva koster hvitevarene deg?

Hvitevarer A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

Kjøkkenskriverens store glede

Hvitevarer Komfyren er kjøkkenets hjerte, og de beste varer livet ut.

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Hvitevarer Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!