De beste kjøkkentipsene

Kjøkkeninnredning

Tenk på dette når du skal planlegge ditt nye kjøkken - resultatet blir så mye bedre!

 

Å kjøpe nytt kjøkken er en viktig beslutning og en stor investering. Derfor er det smart, for ikke å si helt nødvendig, å ta seg god tid til å tenke seg om før man slår til.

I tillegg har man flere valg å gjøre enn noensinne når man skal planlegge det nye kjøkkenet. Stil, farge, materialer, finesser og funksjon – alt skal velges.

Vil du ha et åpent kjøkken der lørdagskokken kan underholde sine gjester? Eller vil du ha et arbeidskjøkken der sonene for matlaging og spising er atskilt?

Det første man bør gjøre er å skrive en kravspesifikasjon.

Enkelte kjøkkenleverandører har ferdige underlag til hjelp der man svarer på spørsmål og krysser av i ruter. Deretter må man vurdere hvor mye penger man har til disposisjon. Vet man hva man ønsker seg og hvor mye det skal koste, kan en profesjonell kjøkkenselger presentere smarte løsninger og forslag basert på dette.

Lekker og enkelt
Enkelt og elegant!

Sats på store flater
– Det vanligste problemet på et kjøkken er mangel på arbeidsplass, sier Helena Karlsdotter på Marbodalkjøkken i Stockholm.

Derfor er det viktig å planlegge kjøkkenet med hensyn til å lage så effektive flater som mulig. Flatene bør henge sammen, og helst være i samme materiale. Unngå brutte flater, det gjør at de føles langt mindre.

På siden av komfyr og kjøleskap er det viktig å ha frastillingsplass for kjeler og matvarer.

I enkelte kjøkken er nåløyet veggens lengde og ikke rommets størrelse, da kan man velge en dypere benkeplate for å vinne mer arbeidsplass, mener Helena Karlsdotter.

Generelt kan det sies at avstanden mellom arbeidssonene (kjøl/frys, komfyrtopp/stekeovn, oppvaskkum/oppvaskmaskin og stekeovn/ mikrobølgeovn) må være passe lang. Døren til oppvaskmaskinen og kjøleskapet må kunne åpnes samtidig uten at de kolliderer.

Oppvaskmaskinen og komfyren trenger ikke å være så nære hverandre. Derimot er det en stor fordel om oppvaskmaskinen er nær spiseplassen så den enkelt kan fylles med skittent servise.

Stein blir stadig vanligere som materiale til benkeplater. Det er flott, men framfor alt praktisk; man kan sette ned varme kjeler og panner direkte på benken uten at det blir merker. Men, stein er dyrt hvis man sammenligner med for eksempel laminat.

Er det behov for å skjære ut hull til oppvaskkum, kraner eller lignende, må dette gjøres av leverandøren. I en laminatplate kan man enkelt utføre denne jobben selv.

Benkeplater av tre gir et varmt inntrykk, men de må oljes, og tåler ikke altfor mye vann. Hvilken benkeplate du velger påvirker totalkostnaden en hel del, så tenk nøye gjennom det, og vei fordeler og ulemper opp mot hverandre.

Sats også på å få en jevn belysning over både benk og arbeidsplasser. Det spiller ingen rolle om lyset kommer fra halogenspotlights eller lysrør, men velg helst lysrør med en varm tone. Hovedsaken er at man ikke lar noen flater være mørke.

En god allmennbelysning er også uvurderlig, den beste får man med velplasserte spotlights i taket. Et godt tips i så måte er dimmere slik at du kan regulere lysstyrken etter behov, fra koselys til full styrke.

 

23. oktober 2008
Mer om Kjøkkeninnredning

Merethes Hus - kjøkkenet

Kjøkkeninnredning Slik ble kjøkkenet i Merethes hus.

Kokkens kjøkken

Kjøkkeninnredning I den gamle drengestuen på Røer gård på Nesodden har kokken Anna Røer skapt personlig atmosfære på kjøkkenet. Norske bondeantikviteter og fargerike...

Tidløst og trendy

Kjøkkeninnredning Kombinasjonen av moderne komfort og klassisk form preger det nye kjøkkenet til et ektepar på Nordstrand.

Storstue med åpent kjøkken

Kjøkkeninnredning Rett bak Frognerparken i Oslo har et par i 30-årene pusset opp en kjedet enebolig fra 1960. Annen etasje består nå kun av ett stort rom etter at to vegger er revet ned, og fungerer som husets storstue med åpen kjøkkenløsning.

Håndsnekret designkjøkken

Kjøkkeninnredning Etter mange år med trangt furukjøkken drømte familien om en mer praktisk og åpen kjøkkentilværelse. Ved hjelp av tømrermester Erik Aarsbog har eierne...

Herregårdskjøkken til minipris

Kjøkkeninnredning På smalt budsjett har tusenkunstneren Pia Dann skapt et herskapelig kjøkken med Ikea-moduler, noen liter med maling, enkle tekstildraperier og rikelig...

Smarte finesser

Kjøkkeninnredning Elegant kjøkken med smarte løsninger.

Italiensk kjøkkenglede

Kjøkkeninnredning Italiensk kjøkkenglede i 70-tallshus. Hvit høyglans og oljet mahogni, brede skuffer og lange arbeidsbenker. Mariann Wessel Fevang visste hva hun ville...

Flott i blått - kjøkken

Kjøkkeninnredning Det er ikke alltid like lett å sette farge på et kjøkken, men for denne familien gikk det greit. Fargen på de blå stolene fikk bestemme.

Hyttekjøkken på lavbudsjett

Kjøkkeninnredning Det er fullt mulig å skape god atmosfære på fritidseiendommens kjøkken til trossfor få kvadratmeter og stramt budsjett. Mobile skapløsninger med integrert benkeplate og åpne hyller er et smart valg.

Puss opp kjøkkenet - mellom

Kjøkkeninnredning Vil du satse litt til? Legg inn et nytt kjøkkengulv eller skap mere rom med åpne hyller. I mellomklassen mangler det heller ikke på nye, spreke kjøkken.

Proffens kjøkken

Kjøkkeninnredning Med fire barn og en brennende interesse for matlaging både profesjonelt og privat vet Helena Lidfeldt hvor viktig det er å ha et praktisk og lettstelt...

Kjøkken – bland nytt og gammelt

Kjøkkeninnredning I en villa nær Moss har et ungt par bygget på et gammelt hus. I nybygget er det blitt plass til nytt kjøkken som er utformet i harmoni til husets opprinnelige uttrykk. Spenstige detaljer i stål strammer opp interiøret uten at rommet mister sin landlige sjarm.

Kjøpeguide: Høstens nye kjøkken

Kjøkkeninnredning Kjøkkenet er den nye stua, og vi nordmenn elsker å pusse opp rommet hvor vi lager mat, spiser og sosialiserer. Drømmer du om nytt kjøkken? Vi gir deg...

Hvor høy bør kjøkkenbenken være?

Kjøkkeninnredning Kjøkkeninnredninger kommer ofte i faste høyder, men det er ikke gitt at de passer for alle og enhver.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no