Bilde: Colourbox

Hva er beste utforming av kjøkkenet?

Kjøkkeninnredning

En effektiv arbeidsplass på kjøkkenet gjør hverdagen lettere. Men hva er den beste utforming?

Arbeidsplassen på kjøkkenet har fire soner. Vi snakker da om oppbevaringsplass, arbeidsbenk, kokeplass og oppvaskplass. Alle fire skal være lett tilgjengelig under matlaging, men hvordan får man den optimale utformingen?

Sintef Byggforsk har utviklet en anvisning som omhandler planløsning og innredning av kjøkken i boliger, inkludert de ulike utformingene av arbeidsplassen.


U-formet kjøkken: Gir en konsentrert arbeidsplass.

L-formet
Det L-formede kjøkkenet har korte avstander mellom hver av sonen, og regnes derfor som den mest gunstige utformingen. Utformingen egner seg greit om du ønsker en spiseplass i tillegg til arbeidssonene, så sant arealet er stort nok. Sintef Byggforsk anbefaler at et L-formet kjøkken med spiseplass bør være minst 11 kvm.

U-formet
Det U-formede kjøkkenet gir en mer lukket løsning. Fordelen er at arbeidsplassen er konsentrert og at du lett når de enkelte arbeidssonene uten å måtte løpe frem og tilbake. Ulempen er at en slik løsning kan gjøre det trangt om plassen dersom dere skal være flere på kjøkkenet.

I et U-formet kjøkken må en eventuell spiseplass ligge i en egen del av rommet. Eventuelt kan den ene siden være frittstående og slik være en kombinert arbeidsbenk og spiseplass, med spisestoler på motsatt side av arbeidsplassen.

Ensidig
I det ensidige kjøkkenet er alle arbeidssonene samlet langs én vegg. Det gir deg god tilgang til alle sonene, men krever også god planlegging av plasseringen av de ulike sonene. I motsatt fall kan det oppleves som om du løper frem og tilbake langs benken, spesielt om kjøkkenet er av en viss lengde.

Det positive med det ensidige kjøkkenet er at det gir god gulvplass. Det kan derfor være godt egnet til hybler hvor plassen av begrenset, men det er også aktuelt i kjøkken hvor spiseplassen er av større viktighet enn arbeidsplassen.

Parallell
Det parallelle kjøkkenet har arbeidssoner på to motstående vegger eller sider. Sintef Byggforsk anbefaler at vann og kok er samlet på den ene siden, slik at du slipper å snu deg for å løfte kokekar fra komfyr til vaskekum.

I et parallellkjøkken hvor arbeidssonene står mot to vegger, kan det være lett å gå i veien for hverandre dersom man er flere på kjøkkenet samtidig. Men i de tilfellene hvor den ene siden  i parallellkjøkkenet er frittstående, kan den fungere som en arbeidsøy som gjør det lettere å samarbeide om matlaging.

Tosidig
Det tosidige kjøkkenet kan nærmest sies å være en hybrid av parallellkjøkkenet og det ensidige kjøkkenet. Arbeidssonene står som en frittstående del i rommet, en arbeidsøy, med tilgang fra begge sider. På denne måten kan to personer jobbe sammen uten å gå i veien for hverandre.

Kilde: Byggforskserien 361.411 Kjøkken i bolig

24 februar 2010

Merethes Hus - kjøkkenet

Slik ble kjøkkenet i Merethes hus.

Kokkens kjøkken

I den gamle drengestuen på Røer gård på Nesodden har kokken Anna Røer skapt personlig atmosfære på kjøkkenet. Norske bondeantikviteter og fargerike...

Tidløst og trendy

Kombinasjonen av moderne komfort og klassisk form preger det nye kjøkkenet til et ektepar på Nordstrand.

Storstue med åpent kjøkken

Rett bak Frognerparken i Oslo har et par i 30-årene pusset opp en kjedet enebolig fra 1960. Annen etasje består nå kun av ett stort rom etter at to...

Håndsnekret designkjøkken

Etter mange år med trangt furukjøkken drømte familien om en mer praktisk og åpen kjøkkentilværelse. Ved hjelp av tømrermester Erik Aarsbog har eierne...

Herregårdskjøkken til minipris

På smalt budsjett har tusenkunstneren Pia Dann skapt et herskapelig kjøkken med Ikea-moduler, noen liter med maling, enkle tekstildraperier og rikelig...

Smarte finesser

Elegant kjøkken med smarte løsninger.

Italiensk kjøkkenglede

Italiensk kjøkkenglede i 70-tallshus. Hvit høyglans og oljet mahogni, brede skuffer og lange arbeidsbenker. Mariann Wessel Fevang visste hva hun ville...

Flott i blått - kjøkken

Det er ikke alltid like lett å sette farge på et kjøkken, men for denne familien gikk det greit. Fargen på de blå stolene fikk bestemme.

Hyttekjøkken på lavbudsjett

Det er fullt mulig å skape god atmosfære på fritidseiendommens kjøkken til trossfor få kvadratmeter og stramt budsjett. Mobile skapløsninger med integre...

Puss opp kjøkkenet - mellom

Vil du satse litt til? Legg inn et nytt kjøkkengulv eller skap mere rom med åpne hyller. I mellomklassen mangler det heller ikke på nye, spreke kjøkken.

Proffens kjøkken

Med fire barn og en brennende interesse for matlaging både profesjonelt og privat vet Helena Lidfeldt hvor viktig det er å ha et praktisk og lettstelt...

Kjøkken – bland nytt og gammelt

I en villa nær Moss har et ungt par bygget på et gammelt hus. I nybygget er det blitt plass til nytt kjøkken som er utformet i harmoni til husets opprin...

Kjøpeguide: Høstens nye kjøkken

Kjøkkenet er den nye stua, og vi nordmenn elsker å pusse opp rommet hvor vi lager mat, spiser og sosialiserer. Drømmer du om nytt kjøkken? Vi gir deg...

Hvor høy bør kjøkkenbenken være?

Kjøkkeninnredninger kommer ofte i faste høyder, men det er ikke gitt at de passer for alle og enhver.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no