Kjøkken for enhver smak

Kjøkkeninnredning
På kjøkkenet skal vi lage mat, spise, betale regninger, leke, slappe av og hygge oss. Innredningen av kjøkkenet bør derfor planlegges til minste detalj.

For å få mest mulig glede av kjøkkenet er det viktig med god planlegging.
Foto: Ikea


Kjøkkenet har overtatt rollen som husets uoffisielle hjerte. Det er herfra hjemmet drives og det er hit venner og familie uvilkårlig trekkes. Et kjøkken skal fungere som et arbeidsrom, samtidig som det skal være hyggelig og lett å gjøre rent. Rommets mange funksjoner har ført til en økende interesse for kjøkkenstil og -innredning. I dag er kjøkkeninnredning en storindustri og markedet tilbyr stilarter for enhver smak og lommebok.

Hensikten med ferdige kjøkkenløsninger er å lage en praktisk arbeidsplass. For når du innreder et kjøkken, bør funksjonaliteten stå i fokus. Et kjøkken som er lekkert innredet, men er mareritt å jobbe på, skaper mer frustrasjon enn hygge. For å få mest mulig glede av kjøkkenet, kreves det grundig planlegging.

Behov i fokus
Før du begynner å planlegge noe som helst, bør du tenke på hvordan familien din faktisk bruker – eller ønsker å bruke – kjøkkenet.

- Har dere ofte middagsgjester?
- Er dere flere som pleier å lage mat sammen?
- Trenger dere en stor fryser for storinnkjøp, eller handler du lite og ofte?
- Fungerer kjøkkenet som arbeidsrom? I så fall er det plass til et arbeidsbord?
- Trenger dere mye skapplass til oppbevaring av servise og dekketøy?
- Spiser dere ofte utendørs? Kan dere få lett tilgang til utendørsområdet fra kjøkkenet?

Bor du alene og sjelden lager eksklusive måltider, vil et kompakt kjøkken som er lett å stelle være løsningen. Har du derimot en familie som trenger stor plass til matlaging, oppbevaring og andre aktiviteter, bør du overveie å øke graden av fleksibilitet på kjøkkenet. En løsning kan være å åpne for en forbindelse til resten av huset.

Små kjøkken
Har du et lite kjøkken uten muligheter for utvidelse, er det viktig å skape en følelse av luftighet og lage et fleksibelt rom. Både innredningen og fargetonen er viktig for romfølelsen. Store møbler, ruvende skap og mørke vegger virker påtrengende. En åpen innredning gjør det enkelt å jobbe effektivt.

Det er også verdt å merke seg at detaljene i et lite rom er mer fremtredende enn i et stort rom. Det bør derfor ikke være tilfeldig hvor du plasserer kopper og kar. Sett vekk ting du ikke bruker så ofte og gjør det til en vane å holde det ryddig. Når du skal innrede bør du også huske på at skuffer krever mindre plass enn skapdører.

Har du begrenset plass til kjøkkenbordet så skaff deg et klapp-sammen eller trekk-ut-bord for å få utnyttet plassen. Hyller, skap og bord på hjul gir også kjøkkenet en ekstra fleksibilitet. Velg også stoler som kan klappes sammen eller stables. Kjøkkenet bør være trivelig og praktisk.

Kilde: Nytt og praktisk hjemme, Elizabeth Wilhide, Cappelen 2002


Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Nytt kjøkken på 1-2-3

Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen for å få et nytt kjøkken. Med enkle grep kan du friske opp og fornye mye.

Arkitektens kjøkken

Å utnytte plassen best mulig og satse på miljøvennlige produkter, var hovedtanken da arkitekt Mikael Pedersen skulle pusse opp kjøkkenet.

Nytt kjøkken til et par tusenlapper

Familien var lei av den blå kjøkkeninnredningen, og besluttet å male hele rommet, både vegger og innredning.

Kjøkkeninnredning - nye impulser og idéer

For å få et grep om mulighetene, kan det være lurt å besøke byggevarehusene og kikke litt på utstillingsmodellene.

Tidløs eleganse på kjøkkenet

Etter omfattende ombygging har et ekteparet på Ullern byttet ut sitt gamle 1970-talls kjøkken med et nytt tidløst landkjøkken, preget av høy kvalitet...

Stramme linjer på kjøkkenet

Stramme linjer og skarpe vinkler er høstens nyheter på kjøkkenet.

Sort og sofistikert kjøkkenluksus fra uno form

’Black Oak’ fra Uno Form er stilig kjøkkendesign basert på luksus og passer til deg som har sansen for rene linjer, lekre materialer og et sterkt indivi...

Hyttekjøkken på lavbudsjett

Det er fullt mulig å skape god atmosfære på fritidseiendommens kjøkken til trossfor få kvadratmeter og stramt budsjett. Mobile skapløsninger med integre...

Interiørhjelp langt fra folk?

Trenger du interiørhjelp til feriehuset? Fjerninnredning kan være løsningen.

Slik gjør du et kjøkkenkupp

Drømmer du om nytt kjøkken, men har dårlig råd? Det er faktisk mulig å gjøre et kjøkkenkupp. Vi viser deg hvordan.

De viktige kjøkkendetaljene

Detaljene på kjøkkenet kan utgjøre forskjellen mellom irritasjon og glede.

Sluttfasen for fast interiør

Nå begynner det å nærme seg bestemmelsestid for alt av fast interiør inne.

Klassisk og funksjonelt kjøkken

Et klassisk og funksjonelt kjøkken var drømmen! Kjøkkenet skulle passe inn i en gård fra 1800-tallet, men ha moderne løsninger slik at det også ble...

Slitesterkt kjøkken for aktiv familie

Med tre barn i huset valgte familien på Jar i Bærum å bygge nytt kjøkken i materialer som tåler røff bruk. Corian-benkeplater, industriparkett, flislagt...

Rommelig på Risløkka

På dette kjøkkenet er trivselsfaktoren høy. Her foregår alt fra matlaging til lekselesing.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no