Bilde: Thomas Floyd

Kokkens kjøkken

Kjøkkeninnredning

I den gamle drengestuen på Røer gård på Nesodden har kokken Anna Røer skapt personlig atmosfære på kjøkkenet. Norske bondeantikviteter og fargerike tekstiler fra Asia er en sjelden miks.

Akkurat her har det stått en stor grue i gamle dager, sier husets frue som er spesialist på asiatisk matlaging.
Hun peker på et punkt på den ene langveggen på kjøkkenet, der det ble bakt brød i en steinovn i gamle dager.

– Av og til kan jeg fornemme at det har vært folksomt og stor aktivitet på kjøkkenet i den gamle drengestuen, hevder Anna.For over 100 år siden besto dette huset av kun to rom. Fremdeles er det like lavtunder taket som den gang. Kjøkkenet er utvidet i flere etapper. For ti år siden ble siste utvidelse sluttført med påbygg i to etasjer. Det gamle huset som tidligere var rødmalt, er ikke til å kjenne igjen fra sitt opprinnelige og enkle uttrykk. Nå fremstår boligen som en idyll med god plass og komfort.

Kjøkkenet er utvidet med spisestue og utgang til overbygget terrasse. Det nye tilbygget er tegnet av arkitekt Eivind Øyen. Han har tilført det 100 år gamle huset samtidspreg med store vinduer ikontrast til de opprinnelige,
som er utstyrt med hvitmalte sprosser.

Hvit og tidløs kjøkkeninnredning fra Norema og blåmalte vegger utgjør den klassiske rammen på Annas kjøkken. På gulvet er det lagt høvlet ask fra egen skog. Røer gård har 5000 mål skog og 400 mål dyrket mark. Den gamle herregården har vært i familien til Anna Røers mann siden 1600-tallet.Gamle møbler fra bruktbutikker og fra låven på gården gir rommet landlig preg. Hjemmelaget kjøkkenøy: På låven på gården fant Anna et gammelt bord, som hun har fikset på ved å legge en steinplate på toppen. Nå fungerer møbelet som praktisk kjøkkenøy.Friske tekstiler fra Asia bryter frekt inn i den tradisjonsrike og bonderomantiske stilen.


Kokken Anna Røer Opprinnelig fra Tyskland. Bosatt på Røer gård på Nesodden med sin norske mann. Spesialist i asiatisk matlaging. Har lært matkunsten gjennom flere kurs og studieturer til Asia.

Asiatisk matambassadør
Tyskfødte Anna Røer har i en årrekke, lenge før asiatisk mat ble trendy i Norge, vært opptatt av asiatisk matlaging. Hun kom til Norge på slutten av 1970-tallet og giftet seg da med sin norske mann.


– I Asia blandes syrlige, søte og friske smaker om hverandre. Da jeg ble presentert for asiatisk mat tidlig på 1960-tallet likte jeg straks de smaksrike rettene. Kjøtt og fisk i Asia er nesten alltid tilført marinader preget av friske krydderurter.

– Gjennom en venninne fra Kina har jeg lært det meste om Asias kjøkkenkunst. Hun ga meg innsikt i en verden av spennende smaker og oppskrifter. Når lokket taes av grytene og maten er ferdig er det bare å hengi seg inn i et eventyr av rike smaksopplevelser.Etter å ha undervist i Østens kokekunst på eget kjøkken både på gården og i leiligheten i Oslo har hun någitt ut noen av sine beste oppskrifter i boken Asia.I 2007, ett år etter utgivelsen, ble Annas kokebok rangert som den femte beste kokeboken i sitt slag på verdensbasis gjennom det internasjonale forlaget Gourmand, som har base i Spania. I alt ble 20 kokebøker om asiatisk mat vurdert dette året.Hjemme på gården er det Annas mann som skjemmes bort med hjemmelaget mat. Sønnen Matihas har fløyet ut av redet, men skal en gang i fremtiden overta slektsgården, som har vært i familiens eie i 12. generasjoner. Annas mange katter, ti i alt, får også utmerket stell og pleie av sin matmor.

– Å være omgitt av katter gir masse glede. De holder meg blant annet med selskap når jeg rører i grytene. Fremdeles foretrekker jeg nesten alltid å lage middag fra grunnen av. Hjemmelaget mat skapt med omtanke og kjærlighet går nemlig aldri av moten, mener 67-åringen.

Annas fem på topp i kjøkkenet

  • Gi plass til bruksgjenstander i åpne hyller.
  • Et stort bondeskap fra gulv til tak skaper rustikk og landlig atmosfære på kjøkkenet.
  • Lag din egen kjøkkenøy av et gammelt bord toppet med steinplate.
  • Vinduer med utsikt som slipper inn dagslys trenger ikke gardiner.
  • Fargerike tekstiler kan brukes på puter og duker for å tilføre rommet «ekstra krydder».

Forbrukerinfo:
Norema kjøkkeninnredning

tlf. 61 31 81 00
www.norema.no

Asiatiske tekstiler fra Rainbow Tekstil AS
tlf. 22 17 80 88
www.rainbowtekstil.no

Skarpe kjøkkenkniver fra Zwilling
www.zwilling.com

05 august 2009
Mer om Kjøkkeninnredning

Merethes Hus - kjøkkenet

Kjøkkeninnredning Slik ble kjøkkenet i Merethes hus.

Tidløst og trendy

Kjøkkeninnredning Kombinasjonen av moderne komfort og klassisk form preger det nye kjøkkenet til et ektepar på Nordstrand.

Storstue med åpent kjøkken

Kjøkkeninnredning Rett bak Frognerparken i Oslo har et par i 30-årene pusset opp en kjedet enebolig fra 1960. Annen etasje består nå kun av ett stort rom etter at to...

Håndsnekret designkjøkken

Kjøkkeninnredning Etter mange år med trangt furukjøkken drømte familien om en mer praktisk og åpen kjøkkentilværelse. Ved hjelp av tømrermester Erik Aarsbog har eierne fått et skreddersydd kjøkken som ingen andre har maken til.

Herregårdskjøkken til minipris

Kjøkkeninnredning På smalt budsjett har tusenkunstneren Pia Dann skapt et herskapelig kjøkken med Ikea-moduler, noen liter med maling, enkle tekstildraperier og rikelig...

Smarte finesser

Kjøkkeninnredning Elegant kjøkken med smarte løsninger.

Italiensk kjøkkenglede

Kjøkkeninnredning Italiensk kjøkkenglede i 70-tallshus. Hvit høyglans og oljet mahogni, brede skuffer og lange arbeidsbenker. Mariann Wessel Fevang visste hva hun ville ha da hun skulle fornye kjøkkenet i det nyervervede huset i Drammen.

Flott i blått - kjøkken

Kjøkkeninnredning Det er ikke alltid like lett å sette farge på et kjøkken, men for denne familien gikk det greit. Fargen på de blå stolene fikk bestemme.

Hyttekjøkken på lavbudsjett

Kjøkkeninnredning Det er fullt mulig å skape god atmosfære på fritidseiendommens kjøkken til trossfor få kvadratmeter og stramt budsjett. Mobile skapløsninger med integre...

Puss opp kjøkkenet - mellom

Kjøkkeninnredning Vil du satse litt til? Legg inn et nytt kjøkkengulv eller skap mere rom med åpne hyller. I mellomklassen mangler det heller ikke på nye, spreke kjøkken.

Proffens kjøkken

Kjøkkeninnredning Med fire barn og en brennende interesse for matlaging både profesjonelt og privat vet Helena Lidfeldt hvor viktig det er å ha et praktisk og lettstelt...

Kjøkken – bland nytt og gammelt

Kjøkkeninnredning I en villa nær Moss har et ungt par bygget på et gammelt hus. I nybygget er det blitt plass til nytt kjøkken som er utformet i harmoni til husets opprin...

Kjøpeguide: Høstens nye kjøkken

Kjøkkeninnredning Kjøkkenet er den nye stua, og vi nordmenn elsker å pusse opp rommet hvor vi lager mat, spiser og sosialiserer.  Drømmer du om nytt kjøkken? Vi gir deg de harde fakta om de største kjøkkenleverandørene. 

Hvor høy bør kjøkkenbenken være?

Kjøkkeninnredning Kjøkkeninnredninger kommer ofte i faste høyder, men det er ikke gitt at de passer for alle og enhver.

Planlegg ditt drømmekjøkken

Kjøkkeninnredning Kjøkkenet skal være en praktisk arbeidsplass, ha god atmosfære og et pent interiør. Her er noen tips til hva du bør tenke på når du skal velge kjøkkenlø...