Bilde: Frode Meosli / Kvandal Kjøkken AS

Nordmenn velger tradisjonelt og klassisk

Kjøkkeninnredning

Nordmenn liker den moderne og minimalistiske kjøkkenstilen, men velger likevel klassisk og tradisjonelt hjemme.

– Den tradisjonelle stilen, som vi har sett i mange år, selger bedre enn folk tror, sier Øystein Kvandal, daglig leder i Kvandal Kjøkken.

– Bransjen har fokusert mye på den minimalistiske stilen gjennom annonser og kampanjer de siste fem-ti årene, men vårt inntrykk er at denne stilen likevel ikke har slått helt gjennom, sier Kvandal, som mener at den antikke stilen med slitte overflater vil slå bedre an enn den minimalistiske.

Selv om hvit fremdeles er en populær og trygg farge, forteller Kvandal at det er en tendens til at flere og flere velger svart når de går for den antikke stilen. Kjøkken i mørkebrunt tre er også på vei tilbake.

Innerdører er toneangivende
Kvandal peker på en faktor som har fått liten oppmerksomhet når det gjelder valg av kjøkken, og det er samspillet med innerdørene.

– Hvis vi ser på hvilke innedører folk velger hjemme, er det ofte tradisjonelle, hvite dører med tre eller seks fyllinger. Det er den stilen mange liker. Da er det lite gjennomtenkt om man velger en helt minimalistisk kjøkkeninnredning, men har fyllinger i innerdørene. Det passer ikke sammen.

God plass er viktig, tross alt
I mange annonser og interiørblader vises ofte minimale kjøkken med små eller ingen overskap. Men mange tenker nok at det som er fint på bilder, ikke alltid er like praktisk å ha hjemme.

– Vi tegner ofte forslag til kjøkkenløsninger for kunder. De kan synes det ser pent ut om vi tegner løsninger i den minimalistiske stilen, men folk flest velger nok ikke små overskap likevel. De tenker på hva de har bruk for av plass og ender til slutt opp med et tradisjonelt valg, sier Kvandal.


Tidløst: Nordmenn velger klassisk og tidløst til kjøkkenet. Foto Strai Kjøkken

Stort og klassisk
En annen norsk kjøkkenprodusent, Strai Kjøkken, opplever mye av det samme.

– Etter ”finanskrisen” har vi opplevd et enda sterkere fokus på klassiske, tidløse kjøkken av høy kvalitet. Kjøkkenet skal gjerne være stort; i følge Prognosesenterets undersøkelse, Future Living, ønsker mange seg et større kjøkken enn det de har i dag, og det kan gjerne være åpent eller halvåpent mot stue, forteller Marianne Løwenstein, markedssjef hos Strai Kjøkken.

– Undersøkelsen understreker at klassiske kjøkken med rause detaljer er å foretrekke. Man har nå mer fokus på kos og kvalitetstid, noe som for mange er enklere å få til i et klassisk og ”koselig” kjøkken, enn i et stramt, minimalistisk kjøkken, sier hun.

Kvalitet og miljø
Forbrukerne blitt mer bevisste, og når kjøkkenet skal velges, er det ikke bare lommeboka det skal taes hensyn til. Miljøpåvirkning og kvalitet er elementer som spiller inn.

– Økt miljøfokus gjør at mange kunder nå foretrekker et kvalitetskjøkken som lever lenge. At kjøkkenet er produsert i Norge og dermed er ”kortreist” har også betydning for valg av kjøkkenleverandør, mener Løwenstein.

Og Kvandal, som kunne feire 25 års jubileum i fjor, er av samme oppfatning. De gjorde sitt største løft og satset fullt ut da finanskrisa kom i 2008.

– Det er viktig å ta vare på det norske. Det gjør vi best ved å prøve å bygge opp egne nisjer og ikke konkurrere med de store på det de gjør best. Det er fremdeles et marked for kvalitetsprodukter, sier Kvandal.

24 januar 2011

Nytt kjøkken på 1-2-3

Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen for å få et nytt kjøkken. Med enkle grep kan du friske opp og fornye mye.

Arkitektens kjøkken

Å utnytte plassen best mulig og satse på miljøvennlige produkter, var hovedtanken da arkitekt Mikael Pedersen skulle pusse opp kjøkkenet.

Nytt kjøkken til et par tusenlapper

Familien var lei av den blå kjøkkeninnredningen, og besluttet å male hele rommet, både vegger og innredning.

Kjøkkeninnredning - nye impulser og idéer

For å få et grep om mulighetene, kan det være lurt å besøke byggevarehusene og kikke litt på utstillingsmodellene.

Tidløs eleganse på kjøkkenet

Etter omfattende ombygging har et ekteparet på Ullern byttet ut sitt gamle 1970-talls kjøkken med et nytt tidløst landkjøkken, preget av høy kvalitet...

Stramme linjer på kjøkkenet

Stramme linjer og skarpe vinkler er høstens nyheter på kjøkkenet.

Sort og sofistikert kjøkkenluksus fra uno form

’Black Oak’ fra Uno Form er stilig kjøkkendesign basert på luksus og passer til deg som har sansen for rene linjer, lekre materialer og et sterkt indivi...

Hyttekjøkken på lavbudsjett

Det er fullt mulig å skape god atmosfære på fritidseiendommens kjøkken til trossfor få kvadratmeter og stramt budsjett. Mobile skapløsninger med integre...

Interiørhjelp langt fra folk?

Trenger du interiørhjelp til feriehuset? Fjerninnredning kan være løsningen.

Slik gjør du et kjøkkenkupp

Drømmer du om nytt kjøkken, men har dårlig råd? Det er faktisk mulig å gjøre et kjøkkenkupp. Vi viser deg hvordan.

De viktige kjøkkendetaljene

Detaljene på kjøkkenet kan utgjøre forskjellen mellom irritasjon og glede.

Sluttfasen for fast interiør

Nå begynner det å nærme seg bestemmelsestid for alt av fast interiør inne.

Klassisk og funksjonelt kjøkken

Et klassisk og funksjonelt kjøkken var drømmen! Kjøkkenet skulle passe inn i en gård fra 1800-tallet, men ha moderne løsninger slik at det også ble...

Slitesterkt kjøkken for aktiv familie

Med tre barn i huset valgte familien på Jar i Bærum å bygge nytt kjøkken i materialer som tåler røff bruk. Corian-benkeplater, industriparkett, flislagt...

Rommelig på Risløkka

På dette kjøkkenet er trivselsfaktoren høy. Her foregår alt fra matlaging til lekselesing.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no