Bilde: Frode Meosli / Kvandal Kjøkken AS

Nordmenn velger tradisjonelt og klassisk

Kjøkkeninnredning

Nordmenn liker den moderne og minimalistiske kjøkkenstilen, men velger likevel klassisk og tradisjonelt hjemme.

– Den tradisjonelle stilen, som vi har sett i mange år, selger bedre enn folk tror, sier Øystein Kvandal, daglig leder i Kvandal Kjøkken.

– Bransjen har fokusert mye på den minimalistiske stilen gjennom annonser og kampanjer de siste fem-ti årene, men vårt inntrykk er at denne stilen likevel ikke har slått helt gjennom, sier Kvandal, som mener at den antikke stilen med slitte overflater vil slå bedre an enn den minimalistiske.

Selv om hvit fremdeles er en populær og trygg farge, forteller Kvandal at det er en tendens til at flere og flere velger svart når de går for den antikke stilen. Kjøkken i mørkebrunt tre er også på vei tilbake.

Innerdører er toneangivende
Kvandal peker på en faktor som har fått liten oppmerksomhet når det gjelder valg av kjøkken, og det er samspillet med innerdørene.

– Hvis vi ser på hvilke innedører folk velger hjemme, er det ofte tradisjonelle, hvite dører med tre eller seks fyllinger. Det er den stilen mange liker. Da er det lite gjennomtenkt om man velger en helt minimalistisk kjøkkeninnredning, men har fyllinger i innerdørene. Det passer ikke sammen.

God plass er viktig, tross alt
I mange annonser og interiørblader vises ofte minimale kjøkken med små eller ingen overskap. Men mange tenker nok at det som er fint på bilder, ikke alltid er like praktisk å ha hjemme.

– Vi tegner ofte forslag til kjøkkenløsninger for kunder. De kan synes det ser pent ut om vi tegner løsninger i den minimalistiske stilen, men folk flest velger nok ikke små overskap likevel. De tenker på hva de har bruk for av plass og ender til slutt opp med et tradisjonelt valg, sier Kvandal.


Tidløst: Nordmenn velger klassisk og tidløst til kjøkkenet. Foto Strai Kjøkken

Stort og klassisk
En annen norsk kjøkkenprodusent, Strai Kjøkken, opplever mye av det samme.

– Etter ”finanskrisen” har vi opplevd et enda sterkere fokus på klassiske, tidløse kjøkken av høy kvalitet. Kjøkkenet skal gjerne være stort; i følge Prognosesenterets undersøkelse, Future Living, ønsker mange seg et større kjøkken enn det de har i dag, og det kan gjerne være åpent eller halvåpent mot stue, forteller Marianne Løwenstein, markedssjef hos Strai Kjøkken.

– Undersøkelsen understreker at klassiske kjøkken med rause detaljer er å foretrekke. Man har nå mer fokus på kos og kvalitetstid, noe som for mange er enklere å få til i et klassisk og ”koselig” kjøkken, enn i et stramt, minimalistisk kjøkken, sier hun.

Kvalitet og miljø
Forbrukerne blitt mer bevisste, og når kjøkkenet skal velges, er det ikke bare lommeboka det skal taes hensyn til. Miljøpåvirkning og kvalitet er elementer som spiller inn.

– Økt miljøfokus gjør at mange kunder nå foretrekker et kvalitetskjøkken som lever lenge. At kjøkkenet er produsert i Norge og dermed er ”kortreist” har også betydning for valg av kjøkkenleverandør, mener Løwenstein.

Og Kvandal, som kunne feire 25 års jubileum i fjor, er av samme oppfatning. De gjorde sitt største løft og satset fullt ut da finanskrisa kom i 2008.

– Det er viktig å ta vare på det norske. Det gjør vi best ved å prøve å bygge opp egne nisjer og ikke konkurrere med de store på det de gjør best. Det er fremdeles et marked for kvalitetsprodukter, sier Kvandal.

24 januar 2011

Merethes Hus - kjøkkenet

Slik ble kjøkkenet i Merethes hus.

Kokkens kjøkken

I den gamle drengestuen på Røer gård på Nesodden har kokken Anna Røer skapt personlig atmosfære på kjøkkenet. Norske bondeantikviteter og fargerike...

Tidløst og trendy

Kombinasjonen av moderne komfort og klassisk form preger det nye kjøkkenet til et ektepar på Nordstrand.

Storstue med åpent kjøkken

Rett bak Frognerparken i Oslo har et par i 30-årene pusset opp en kjedet enebolig fra 1960. Annen etasje består nå kun av ett stort rom etter at to...

Håndsnekret designkjøkken

Etter mange år med trangt furukjøkken drømte familien om en mer praktisk og åpen kjøkkentilværelse. Ved hjelp av tømrermester Erik Aarsbog har eierne...

Herregårdskjøkken til minipris

På smalt budsjett har tusenkunstneren Pia Dann skapt et herskapelig kjøkken med Ikea-moduler, noen liter med maling, enkle tekstildraperier og rikelig...

Smarte finesser

Elegant kjøkken med smarte løsninger.

Italiensk kjøkkenglede

Italiensk kjøkkenglede i 70-tallshus. Hvit høyglans og oljet mahogni, brede skuffer og lange arbeidsbenker. Mariann Wessel Fevang visste hva hun ville...

Flott i blått - kjøkken

Det er ikke alltid like lett å sette farge på et kjøkken, men for denne familien gikk det greit. Fargen på de blå stolene fikk bestemme.

Hyttekjøkken på lavbudsjett

Det er fullt mulig å skape god atmosfære på fritidseiendommens kjøkken til trossfor få kvadratmeter og stramt budsjett. Mobile skapløsninger med integre...

Puss opp kjøkkenet - mellom

Vil du satse litt til? Legg inn et nytt kjøkkengulv eller skap mere rom med åpne hyller. I mellomklassen mangler det heller ikke på nye, spreke kjøkken.

Proffens kjøkken

Med fire barn og en brennende interesse for matlaging både profesjonelt og privat vet Helena Lidfeldt hvor viktig det er å ha et praktisk og lettstelt...

Kjøkken – bland nytt og gammelt

I en villa nær Moss har et ungt par bygget på et gammelt hus. I nybygget er det blitt plass til nytt kjøkken som er utformet i harmoni til husets opprin...

Kjøpeguide: Høstens nye kjøkken

Kjøkkenet er den nye stua, og vi nordmenn elsker å pusse opp rommet hvor vi lager mat, spiser og sosialiserer. Drømmer du om nytt kjøkken? Vi gir deg...

Hvor høy bør kjøkkenbenken være?

Kjøkkeninnredninger kommer ofte i faste høyder, men det er ikke gitt at de passer for alle og enhver.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no