Slik vedlikeholder du benkeplater i stein

Kjøkkeninnredning

Bord- eller benkeplater i marmor, granitt eller skifer tåler mye, men trenger litt pleie. Følg disse rådene, så holder de (nesten) evig!

Marmor er slitesterkt, men bør behandles pent.
Marmor er slitesterkt, men bør behandles pent. Bilde: Erol Ahmed

Plate i marmor, skifer eller granitt?

Naturstein er et flott materiale, som gir et eksklusivt inntrykk. Men utseendet er ikke natursteinens eneste fordel – den er nemlig også utrolig praktisk. En bordplate i naturstein krever ikke mye vedlikehold, og den tåler det meste.

Hvis du bare husker å pleie den ordentlig. Og husk: Ingen naturstein er like, og de trenger derfor ulik type vedlikehold.

 

Pleie av bordplate i kalkstein/marmor

1. Påfør bivoks

Bordplaten har godt av å få tilført bivoks eller annen voks, som er uten syre. Slik metter du bordplaten og beskytter den mot annet fett. Påfør voksen med en ufarget klut, så du ikke risikerer å misfarge den fine bordplaten din.

2. Bruk bordskånere

Marmor er et sterkt materiale som tåler varme ting som gryter og panner. Men du kan faktisk risikere at varme gjenstander trekker fettstoff opp fra bordplaten og etterlater flekker eller til og med sprekker. Derfor er det alltid lurt å bruke gryteunderlag til ekstra varme ting.

3. Bruk ALDRI syre til rengjøringen

Styr langt unna rengjøringsmidler som inneholder syre når du skal rengjøre marmorplaten din. Syren vil etse marmoren, som er en type kalkstein, og ødelegge overflaten.

4. Daglig rengøring

Varmt vann eller nøytralt rengjøringsmiddel holder til daglig rengjøring. Men til en og annen grundigere vask bør du vurdere å kjøpe et middel som er spesiallaget til kalkstein.

 

Pleie av benkeplate i graitt, gabbro, lava og lignende

1. Mett benkeplaten jevnlig

En bordplate i granitt har godt av å bli mettet jevnlig med bivoks, eller en annen syrefri voks, og bli vasket med såpespon eller kokossåpe. På den måten holder du granitten, som er et naturprodukt, flott og vedlikeholdt.

2. Tåler alle rengjøringsmidler

Granittplaten tåler alle rengjøringsmidler, så her trenger du ikke tenke på om det inneholder syre eller ikke. Likevel er det en fordel å bruke midler som er beregnet til naturstein og å unngå de med for sur PH-verdi.   

3. Bruk bordskånere

Igjen er det en lurt å bruke gryteunderlag til varme gjenstander, selv om bordplaten i naturstein er svært motstandsdyktig. Vil du skåne platen mest mulig og sikre deg mot eventuelle skader, bør du sørge for å legge noe mellom den varmen og platen.

Pleie av bordplate i skifer

1. Bevar den flotte fargen med olje

En bordplate i skifer trenger olje eller fett for å bevare den flotte fargen. Du kan enten bruke skiferolje, såpespon eller kokossåpe.

 

2. Fjern avleiringer med kalksåpe

Har skiferplaten din fått avleiringer av kalk i ujevnhetene? Dette fjerner du skånsomt med et fettavrensende produkt. Skrubb og børst overflaten til den er ren, og vask så av med vann. Videre skal du vaske skiferplaten med vann, såpe og olje.

3. Unngå syreholdige ting

Det er også lurt å unngå rengjøringsmidler med syre, da disse kan skade skiferplaten din.

Kilder: Naturstensgruppen.dk, Diapol.dk

Vil du ha flere tips og triks for hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!  

22 mars 2017

Merethes Hus - kjøkkenet

Slik ble kjøkkenet i Merethes hus.

Kokkens kjøkken

I den gamle drengestuen på Røer gård på Nesodden har kokken Anna Røer skapt personlig atmosfære på kjøkkenet. Norske bondeantikviteter og fargerike...

Tidløst og trendy

Kombinasjonen av moderne komfort og klassisk form preger det nye kjøkkenet til et ektepar på Nordstrand.

Storstue med åpent kjøkken

Rett bak Frognerparken i Oslo har et par i 30-årene pusset opp en kjedet enebolig fra 1960. Annen etasje består nå kun av ett stort rom etter at to...

Håndsnekret designkjøkken

Etter mange år med trangt furukjøkken drømte familien om en mer praktisk og åpen kjøkkentilværelse. Ved hjelp av tømrermester Erik Aarsbog har eierne...

Herregårdskjøkken til minipris

På smalt budsjett har tusenkunstneren Pia Dann skapt et herskapelig kjøkken med Ikea-moduler, noen liter med maling, enkle tekstildraperier og rikelig...

Smarte finesser

Elegant kjøkken med smarte løsninger.

Italiensk kjøkkenglede

Italiensk kjøkkenglede i 70-tallshus. Hvit høyglans og oljet mahogni, brede skuffer og lange arbeidsbenker. Mariann Wessel Fevang visste hva hun ville...

Flott i blått - kjøkken

Det er ikke alltid like lett å sette farge på et kjøkken, men for denne familien gikk det greit. Fargen på de blå stolene fikk bestemme.

Hyttekjøkken på lavbudsjett

Det er fullt mulig å skape god atmosfære på fritidseiendommens kjøkken til trossfor få kvadratmeter og stramt budsjett. Mobile skapløsninger med integre...

Puss opp kjøkkenet - mellom

Vil du satse litt til? Legg inn et nytt kjøkkengulv eller skap mere rom med åpne hyller. I mellomklassen mangler det heller ikke på nye, spreke kjøkken.

Proffens kjøkken

Med fire barn og en brennende interesse for matlaging både profesjonelt og privat vet Helena Lidfeldt hvor viktig det er å ha et praktisk og lettstelt...

Kjøkken – bland nytt og gammelt

I en villa nær Moss har et ungt par bygget på et gammelt hus. I nybygget er det blitt plass til nytt kjøkken som er utformet i harmoni til husets opprin...

Kjøpeguide: Høstens nye kjøkken

Kjøkkenet er den nye stua, og vi nordmenn elsker å pusse opp rommet hvor vi lager mat, spiser og sosialiserer. Drømmer du om nytt kjøkken? Vi gir deg...

Hvor høy bør kjøkkenbenken være?

Kjøkkeninnredninger kommer ofte i faste høyder, men det er ikke gitt at de passer for alle og enhver.