Sett opp et budsjett så du vet hva du har å rutte med.
Sett opp et budsjett så du vet hva du har å rutte med. Bilde: Colourbox

Slik velger du kjøkkeninnredning

Kjøkkeninnredning

Mange ting spiller inn når kjøkkeninnredningen skal velges. Her er de viktigste.

Et nytt kjøkken er en stor investering. Etter badet er kjøkkenet det dyreste rommet i huset å pusse opp. Da er det best å få det riktig første gang du pusser opp.

Prisklasse
Lommeboka er ofte det første kriteriet folk velger etter. Det er logisk. Det er ingen vits å drømme seg bort i et kjøkken som ligger langt utenfor rekkevidde. Sett opp et budsjett så du vet hva du har å rutte med, og begynn jakten på drømmekjøkkenet utfra det.

Det kan være verdt å begynne jakten på internett. En rekke produsenter selger nemlig utstillingsmodeller til svært gunstige priser. Dette kan du lese mer om i artikkelen Slik gjør du et kjøkkenkupp.

Plass
Hva har du behov for av oppbevaringsplass til matvarer, kopper, kar, kjeler, duker og nips? Hvor mye plass har du til rådighet? Hvor mye er plassen begrenset av i form av døråpninger, vinduer i ukurante høyder, upraktiske kroker osv? Hvor høyt under taket skal innredningen gå?

Dette er spørsmål du bør avklare før du skal kjøpe kjøkkeninnredning.

Stilvalg
Kjøkkeninnredningen bør til en viss grad passe inn med resten av interiøret og arkitekturen i boligen. Ofte vil faktisk innerdørene være et hint om hva som kan være riktig stil.

Slette dører kan være et godt utgangspunkt for en moderne stil, mens malte fyllingsdører sender tankene til det bonderomantiske eller tradisjonelle kjøkkenet.

– Det er lite gjennomtenkt om man velger en helt minimalistisk kjøkkeninnredning, men har fyllinger i innerdørene. Det passer ikke sammen, mener Øystein Kvandal, daglig leder i Kvandal Kjøkken.

(Saken fortsetter under bildet)

Velg stil med omhu: Kjøkkeninnredningen bør passe inn med resten av interiøret.

Velg stil med omhu: Kjøkkeninnredningen bør passe inn med resten av interiøret.  Illustrasjonsfoto: Colourbox

Materialer
Skal skapdørene være av massivt tre eller finér? Laminat eller melamin? Skal de være malte eller høyglanset? Hva med glassfelt?

– Glassfronten brukes for å få et lettere uttrykk i kjøkkenet. Man skaper en ekstra effekt ved å kombinere med innebygd skapbelysning, skriver HTH.

Det kan være lurt å ha i tankene at du kan gå lei av kjøkkenet om noen år. Hvor lett vil det da være å gjøre om på dagens valg ut i fra det materialvalget du har tatt?

Funksjonalitet
Dagens kjøkken kan komme med en rekke smarte finesser, fra ekstra brede skuffer til gryteunderlag integrert i benkeplaten. Det kan være lurt å bruke litt tid på både å finne ut hva du har behov for og hva som finnes av muligheter på markedet.

Artikkelen De viktige kjøkkendetaljene har en oversikt over noe av alt det smarte du kan få til kjøkkenet i dag.

Miljø
– Økt miljøfokus gjør at mange kunder nå foretrekker et kvalitetskjøkken som lever lenge. At kjøkkenet er produsert i Norge og dermed er ”kortreist” har også betydning for valg av kjøkkenleverandør, sier Marianne Løwenstein, markedssjef hos Strai Kjøkken.

Det er nå mulig å få kjøpt svanemerkede kjøkken. Dette er kjøkken som tilfredsstiller de høye kravene som stilles til produktene gjennom hele levetiden.

– Det handler for eksempel om at limet skal inneholde et minimum av miljøfarlige kjemikalier. At treverket ikke kommer fra truede skoger. At produksjonen av sponplatene er miljøvennlig, sier markedsansvarlig ved Marbodal.

Viivilla.no aug. 2011

15 august 2011

Velge kjøkkeninnredning

Kjøkkenet er en stor investering som skal vare i mange år. Valg av kjøkkeninnredning er derfor en stor avgjørelse.

Nordmenn velger tradisjonelt og klassisk

Nordmenn liker den moderne og minimalistiske kjøkkenstilen, men velger likevel klassisk og tradisjonelt hjemme.

Nytt kjøkken med små midler

Klart det går an å få et flott og velfungerende kjøkken med små midler. Følg med på besøk i et kjøkken som ble nytt med helt egne løsninger.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen for å få et nytt kjøkken. Med enkle grep kan du friske opp og fornye mye.

Høstens kjøkkentrender

Høstens kjøkkentrender er preget av smarte løsninger og elegant design.

Kjøkken - Total forandring

For ett år siden var dette et ordinært kjøkkenrom med knallblå vegger. Taket var senket, på gulvet lå det linoleum og kjøkkenskapene i plast var fra...

Kjøkkeninnredning - nye impulser og idéer

For å få et grep om mulighetene, kan det være lurt å besøke byggevarehusene og kikke litt på utstillingsmodellene.

Tidløs eleganse på kjøkkenet

Etter omfattende ombygging har et ekteparet på Ullern byttet ut sitt gamle 1970-talls kjøkken med et nytt tidløst landkjøkken, preget av høy kvalitet...

Stramme linjer på kjøkkenet

Stramme linjer og skarpe vinkler er høstens nyheter på kjøkkenet.

Sluttfasen for fast interiør

Nå begynner det å nærme seg bestemmelsestid for alt av fast interiør inne.

God planløsning = en enklere hverdag

Detaljer og små forandringer kan skape system og oversikt på kjøkkenet.

Kjøkkendrøm på Senja

Ti år har det tatt å bygge drømmehuset i sveitserstil. Kjøkkenet har nostalgisk kirsebærinnredning og glassdekor på skap og vinduer.

Klassisk og funksjonelt kjøkken

Et klassisk og funksjonelt kjøkken var drømmen! Kjøkkenet skulle passe inn i en gård fra 1800-tallet, men ha moderne løsninger slik at det også ble...

Slitesterkt kjøkken for aktiv familie

Med tre barn i huset valgte familien på Jar i Bærum å bygge nytt kjøkken i materialer som tåler røff bruk. Corian-benkeplater, industriparkett, flislagt...

Rommelig på Risløkka

På dette kjøkkenet er trivselsfaktoren høy. Her foregår alt fra matlaging til lekselesing.