Bilde: Thomas X. Floyd

Smart kjøkkenliv for rullestolbruker

Kjøkkeninnredning

Selv om man sitter i rullestol er det fullt mulig å kokkelere på kjøkkenet . Det gjelder bare å innrette seg mer praktisk enn før med kjøkkenskap som blant annet kan styres opp og ned i ønsket høyde kun ved å trykke på en knapp.

Helle Margrethe Campbell(65) elsker å lage mat og sysler med planer om å gi ut sine beste oppskrifter i bokform. De siste 20 årene har Helle sittet i rullestol på grunn av polio. Men hun har aldri latt seg bremse når det gjelder å være i aktivitet blant annet med stor lidenskap for å lage mat. – Jeg bruker mye tid på viktig for meg å finne en løsning som gjør at jeg lett får tak i alt utstyret jeg har behov for når jeg lager mat. På en boligmesse oppdaget jeg mitt nåværende kjøkken. Det passer mitt behov perfekt både på grunn av den klassiske stilen og de smarte finessene.

– Når jeg lager mat kan jeg heise arbeidsbenken opp i passe høyde og sette meg godt til rette i rullestolen. Kopper og kar får jeg tak i ved å senke skapene ned til bordkanten ved å trykke på en knapp. Da oppnår jeg ønsket høyde på skapene og når alt jeg trenger. Skapene er styrt med en elektrisk heisemekanisme som tåler flittig bruk. Det meste av utstyret jeg bruker til daglig har jeg plassert på benken. Her står krukker og kar med sleiver, krydderbokser, te og kaffekrukker lett tilgjengelig.Når Helle skal ha tak i noen kopper og kar i de øverste hyllene senker hun skapene helt ned på benkeplaten.

Eikeskap tåler en støyt
Når Helle er i gang med matlaging hender det ofte at hun kommer borti benkeskapene med rullstolen. Det blir noen sammenstøt med eikeskapene av og til, men heldigvis tåler de stor belastning fra rullestolhjulene. Skapene er helt frie for hakk og riper til tross for til tider små bulkinger med rullestolen. På gode dager kan Helle reise seg opp å gå tilsammen en time, og det hender da at hun rekker opp til de øverste skapene.

– Selv om man sitter i rullestol er livet godt å leve, mener Helle. Hun kjører bil og handler all maten selv og er glad i å rulle avgårde på småveier der hun bor.Brød bakes ofte, gjerne surdeigsbrød eller brød med nøtter og frø i. All maten er hjemmelaget i Helles hjem.

– Mat jeg lager selv smaker mye bedre enn ferdigmat og er dessuten langt sunnere, mener Helle.

I skufferadene har hun plassert plastbokser med tørrvarer. Her er mel og gryn i ulike varianter sirlig plassert på rekke og rad, alt lett tilgjengelig. Komfyren er plassert lavt og har uttrekksbrett som gjør det enkelt å plassere varme brødformer og diverse andre glohete fat på, før de settes på bordet.

Estetikk gir økt livslyst
– Jeg er glad for at det er utviklet et kjøkken for handicapede som også ivaretar estetikken. Eikeskapene har en varm glød og formen på skapene tiltaler meg. De er både moderne og litt nostalgiske. Hvitvarer i stål og gamle kopper og kar som jeg har stilt ut på hyller kler å være omgitt av et litt herskapelig kjøkken i landlig stil.

Helle liker dessuten å samle på gamle bondemøbler og malerier.– Min far var skotte og jeg har derfor røtter både i Norge og Storbritannia. Når jeg ikke lager mat liker jeg å male eller å skrive, samt å oppsøke bruktbutikker og loppemarkeder. Jeg er alltid i gang med ett eller annet, og er også med i to foreninger, Solviks Venner og et handicaplag. Noe av det jeg liker best er å dekke et pent bord og samle venner til middag med hjemmelaget mat .– Via min mor, som var hustellærerinne, lærte jeg å lage mat, hun var helt suveren på kjøkkenet. Etter at jeg giftet meg og stiftet familie økte interessen for matlaging. Jeg har tre voksne barn og flere barnebarn og det er alltid hyggelig å samles rundt bordet til god mat og drikke. Noen av mine favorittretter er supper, gryteretter og godt bakverk.

– Jeg liker å «pynte opp hverdagene», blant annet ved å dekke bord med pent servise, tenne stearinlys og være omgitt av orden og ro. Det er flest hverdager, og alle dager kan gjøres om til en liten fest med god mat, lys og blomster, mener Helle.Mer informasjon:
Kjøkkenskap i eik fra Fleksibo

tlf. 57 69 40 00

www.fleksibo.no

Kjøleskap fra Samsung

tlf. 815 56 480
www.samsung.no

Komfyr fra Siemens
tlf. 22 63 30 00
www.siemens-hvitevarer.com

Oppvaskmaskin fra Husqvarna er kjøpt i nettbutikken
www.kelkoo.no

Plastbokser til tørrvarer fra Tupperware
se
www.tupperware.no for forhandler.

6 august 2009

Nytt kjøkken på 1-2-3

Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen for å få et nytt kjøkken. Med enkle grep kan du friske opp og fornye mye.

Arkitektens kjøkken

Å utnytte plassen best mulig og satse på miljøvennlige produkter, var hovedtanken da arkitekt Mikael Pedersen skulle pusse opp kjøkkenet.

Nytt kjøkken til et par tusenlapper

Familien var lei av den blå kjøkkeninnredningen, og besluttet å male hele rommet, både vegger og innredning.

Kjøkkeninnredning - nye impulser og idéer

For å få et grep om mulighetene, kan det være lurt å besøke byggevarehusene og kikke litt på utstillingsmodellene.

Tidløs eleganse på kjøkkenet

Etter omfattende ombygging har et ekteparet på Ullern byttet ut sitt gamle 1970-talls kjøkken med et nytt tidløst landkjøkken, preget av høy kvalitet...

Stramme linjer på kjøkkenet

Stramme linjer og skarpe vinkler er høstens nyheter på kjøkkenet.

Sort og sofistikert kjøkkenluksus fra uno form

’Black Oak’ fra Uno Form er stilig kjøkkendesign basert på luksus og passer til deg som har sansen for rene linjer, lekre materialer og et sterkt indivi...

Hyttekjøkken på lavbudsjett

Det er fullt mulig å skape god atmosfære på fritidseiendommens kjøkken til trossfor få kvadratmeter og stramt budsjett. Mobile skapløsninger med integre...

Interiørhjelp langt fra folk?

Trenger du interiørhjelp til feriehuset? Fjerninnredning kan være løsningen.

Slik gjør du et kjøkkenkupp

Drømmer du om nytt kjøkken, men har dårlig råd? Det er faktisk mulig å gjøre et kjøkkenkupp. Vi viser deg hvordan.

De viktige kjøkkendetaljene

Detaljene på kjøkkenet kan utgjøre forskjellen mellom irritasjon og glede.

Sluttfasen for fast interiør

Nå begynner det å nærme seg bestemmelsestid for alt av fast interiør inne.

Klassisk og funksjonelt kjøkken

Et klassisk og funksjonelt kjøkken var drømmen! Kjøkkenet skulle passe inn i en gård fra 1800-tallet, men ha moderne løsninger slik at det også ble...

Slitesterkt kjøkken for aktiv familie

Med tre barn i huset valgte familien på Jar i Bærum å bygge nytt kjøkken i materialer som tåler røff bruk. Corian-benkeplater, industriparkett, flislagt...

Rommelig på Risløkka

På dette kjøkkenet er trivselsfaktoren høy. Her foregår alt fra matlaging til lekselesing.