Et kjøkken skal være praktisk og enkelt å jobbe i. Med to utslagsvasker kan en person skylle salat mens en annen kan skrelle poteter.
Et kjøkken skal være praktisk og enkelt å jobbe i. Med to utslagsvasker kan en person skylle salat mens en annen kan skrelle poteter. Bilde: Johanna Frenkel

Sosialt kjøkken med fokus på kokkelering

Kjøkkeninnredning

Når kokken Kristina Valentins kjøkken skulle renoveres ble funksjon og design forenet. Her er kjøkkenet husets hjertet og matlagingen hjertet i kjøkkenet.

På en feriereise til Gotland ble ideen om et eget Gotlandhus født.

I og med at Kristina Valentin og hennes mann bodde på fastlandet lot de en lokal byggmester vurdere flere forskjellige objekter.

Over 20 ulike hus hadde blitt befart over ca. to år før det rette stedet dukket opp.

De kom til Visby en mørk novemberdag på visning da de allerede etter en halv time følte at de endelig hadde funnet det rette stedet og at huset hadde stort potensiale.


Skjenken fra ROOM rommer serveringsfat.

Ekteparet ville bo i perioder, gjennom hele året, i huset på Gotland. Det var derfor viktig å få satt huset godt i stand.

Huset som er bygget på 1780-tallet hadde behov for å renoveres. Det 15 kvadratmeter store kjøkkenet var intet unntak. Romløsningen ble beholdt men all innredning måtte byttes ut og friskes opp.

−Vi leide inn en meget kunnskapsrik, lokal kunstsnekker som spurte oss om vi ønsket å lage mat i kjøkkenet eller om det bare skulle være pent, sier Kristina med et smil.

Ettersom matlaging er en så sentral del i Kristinas liv var funksjon helt essensielt.


En nisje for bøker er en smart løsning om du ikke får målene på skapene til å gå helt opp når du pusser opp eller bygger nytt kjøkken.

Det var enkelt å få på plass vann til en ekstra kjøkkenvask, noe som er veldig praktisk når man lager mye mat.

Nå er det blitt plass til en stor vask med en kran der man kan spyle skitne tallerkener og en mindre vask der man kan skylle grønnsaker og salatblader.

−Det finnes så mange trendy vasker med bare en kum, men vi trenger to, noe annet fungerer ikke mener hun.

Åpne hyller ble valgt på omtrent halvparten av veggplassen, for å gjøre kjøkkenet mer personlig. De ville gjerne skape en gotlandsk atmosfære på kjøkkenet.


Kniver som henger på veggen er et smart grep. Servantkranen «Burges» kommer fra den franske flisebutikken i Sverige.

Snekkeren har skapt et interiør som nå gir en touch av både Gotland og Frankrike. Dette kommer frem i materialene med skap i gotlandsk alm og benkeplater i kalkstein fra Slite på Gotland.

Den gotlandske steinen er brukt både på veggen og på benkeplatene.

Kalksteinen tåler ikke sitron eller mineralvannsøl, men ellers er den like solid som andre harde steinmaterialer.

Snekkeren fikk relativt frie hender med utformingen av kjøkkenet og Kristina er svært fornøyd med resultatet.

Gulvet består av et fliselignende betongmateriale som er lakkert. Terrakottafargen gir rommet varm glød. Da de bestilte flisene var beskjeden at de kun fantes i en farge. Men da de ble levert var flisene i ulike nyanser. De ble derfor lagt i et mønster med lysere og mørkere valører, og som til slutt endte opp som et lykkelig hell i uhell.

−Vi slapp heldigvis å bo her under oppussingen. Men å ikke være tilstede underveis gjorde sitt til at det var vanskeligere å kontrollere arbeidet da det pågikk, sier Kristina.

Det rustikke trebordet har gitt plass til 14 personer. Bak glassdørene skimtes bakgården.

Huset fylles ofte av gjester og Kristina lager gjerne middag av lokale råvarer blant annet av lam og grønnsaker fra gårdene på Gotland. Da samles alle i kjøkkenet.

−Selv om kjøkkenet ikke er stort har vi faktisk fått plass til 14 personer her rundt spisebordet, sier Kristina.

Om Kristina Valentin

Kristina Valentin er kokk og har jobbet både i utlandet, og i Sverige. Hun har arbeidet i mange år i magasinet ”Alt om Mats” prøvekjøkken. Hun har prøvelaget og undersøkt oppskrifter til mange kokebøker, blant annet Bonniers kokebok og nå nylig ”Per Morberg lager husmannskost”.

 

 

Kristinas beste kjøkkentips! 

 • Stillegående oppvaskmaskin. I dette kjøkkenet lages det mye mat og her er det ofte mange mennesker på besøk.

 • Mange stikkontaker. Det er nødvendig i et kjøkken.

 • Bygg en nisje til bøker. Dersom det finnes plass til dette, skapes det et mer levende kjøkken.

 • Sokkelskap. Det er lurt å gi ekstra plass til oppbevaring.

 • Monter en ekstra vask. Dersom du har muligheten til det er det praktisk med to utslagsvasker. Om du kun har plass til en velg en med to soner.

 • Ikke ha for mange ting på benkeplaten. Det er best med rene flater å jobbe på.

 • Installer dimmer. Et kjøkken fungerer også fint som spisestue.

 • Gulvvarme. Særlig om du står ofte og lenge ved komfyren er det kjekt med lune gulv.

Klarer seg ikke uten:

 • Spisse kniver
 • Gode skjærefjøler
 • Tidsur som man kan slå av

Viktigste kjøkkennyheter:

 • Digitalt termometer
 • Stavmikser
 • Induksjonskomfyr
11. februar 2013
Mer om Kjøkkeninnredning

Merethes Hus - kjøkkenet

Kjøkkeninnredning Slik ble kjøkkenet i Merethes hus.

Kokkens kjøkken

Kjøkkeninnredning I den gamle drengestuen på Røer gård på Nesodden har kokken Anna Røer skapt personlig atmosfære på kjøkkenet. Norske bondeantikviteter og fargerike...

Tidløst og trendy

Kjøkkeninnredning Kombinasjonen av moderne komfort og klassisk form preger det nye kjøkkenet til et ektepar på Nordstrand.

Storstue med åpent kjøkken

Kjøkkeninnredning Rett bak Frognerparken i Oslo har et par i 30-årene pusset opp en kjedet enebolig fra 1960. Annen etasje består nå kun av ett stort rom etter at to vegger er revet ned, og fungerer som husets storstue med åpen kjøkkenløsning.

Håndsnekret designkjøkken

Kjøkkeninnredning Etter mange år med trangt furukjøkken drømte familien om en mer praktisk og åpen kjøkkentilværelse. Ved hjelp av tømrermester Erik Aarsbog har eierne...

Herregårdskjøkken til minipris

Kjøkkeninnredning På smalt budsjett har tusenkunstneren Pia Dann skapt et herskapelig kjøkken med Ikea-moduler, noen liter med maling, enkle tekstildraperier og rikelig...

Smarte finesser

Kjøkkeninnredning Elegant kjøkken med smarte løsninger.

Italiensk kjøkkenglede

Kjøkkeninnredning Italiensk kjøkkenglede i 70-tallshus. Hvit høyglans og oljet mahogni, brede skuffer og lange arbeidsbenker. Mariann Wessel Fevang visste hva hun ville...

Flott i blått - kjøkken

Kjøkkeninnredning Det er ikke alltid like lett å sette farge på et kjøkken, men for denne familien gikk det greit. Fargen på de blå stolene fikk bestemme.

Hyttekjøkken på lavbudsjett

Kjøkkeninnredning Det er fullt mulig å skape god atmosfære på fritidseiendommens kjøkken til trossfor få kvadratmeter og stramt budsjett. Mobile skapløsninger med integrert benkeplate og åpne hyller er et smart valg.

Puss opp kjøkkenet - mellom

Kjøkkeninnredning Vil du satse litt til? Legg inn et nytt kjøkkengulv eller skap mere rom med åpne hyller. I mellomklassen mangler det heller ikke på nye, spreke kjøkken.

Proffens kjøkken

Kjøkkeninnredning Med fire barn og en brennende interesse for matlaging både profesjonelt og privat vet Helena Lidfeldt hvor viktig det er å ha et praktisk og lettstelt...

Kjøkken – bland nytt og gammelt

Kjøkkeninnredning I en villa nær Moss har et ungt par bygget på et gammelt hus. I nybygget er det blitt plass til nytt kjøkken som er utformet i harmoni til husets opprinnelige uttrykk. Spenstige detaljer i stål strammer opp interiøret uten at rommet mister sin landlige sjarm.

Kjøpeguide: Høstens nye kjøkken

Kjøkkeninnredning Kjøkkenet er den nye stua, og vi nordmenn elsker å pusse opp rommet hvor vi lager mat, spiser og sosialiserer. Drømmer du om nytt kjøkken? Vi gir deg...

Hvor høy bør kjøkkenbenken være?

Kjøkkeninnredning Kjøkkeninnredninger kommer ofte i faste høyder, men det er ikke gitt at de passer for alle og enhver.