12 skritt til et nytt kjøkken

Trøtt av ditt gamle kjøkken? Er det for mørkt, for trangt, for upraktisk eller bare for fullt?! Vi guider deg hele veien med 12 smarte tips.


1. Forberedelser.
Begynn med å kikke rundt hos de forskjellige kjøkkenleverandørene, kjenn på kjøkkenet, dra ut skuffer og liknende. Tenk over hvor mange penger du vil spandere og sett opp et budsjett.  Mål deretter opp alle veggene i rommet, takhøyden samt størrelsen på dører, vinduer, eventuelle karmer og radiatorer.  Lag en nøyaktig skisse over rommet, marker hvor stor plass dører og vinduer trenger for å åpnes og om de åpnes innover eller utover.  Marker også el-uttak, strømbrytere og varmeovner.

2. Hva trenger du?
Still deg spørsmål om hvilke hvitevarer du trenger. Hvor stort kjøleskap og hvor stor frys trenger du. Hvordan bruker du komfyren?  Har du bruk for gass, induksjon, en mikrobølgeovn eller en espressomaskin? Du kan få smarte innbyggningsløsninger for ulike maskiner, slik at du sparer benkeplass.

3. Tegn selv eller be om hjelp.
Å bestemme seg for om man skal tegne selv eller få hjelp av en kjøkkenkonsulent er ofte et økonomisk spørsmål.  Flere kjøkkenleverandører har ulike planleggingsverktøy der man selv kan tegne sitt kjøkken.  Du kan laste ned slike program fra hjemmesidene til flere av kjøkkenleverandørene for deretter å ta med tegningen din til kjøkkenkonsulenten.

4. Hvilken form passer best?
De vanligste formene på kjøkken er U-form, L-form, kjøkken med kjøkkenøy, G-form (med utskutt barløsning), parallellkjøkken og rett kjøkken.  Spør din kjøkkenleverandør om hvilken variant som passer best til ditt kjøkken. Man trenger kanskje ikke overskap på alle veggene, noen skap kan med fordel erstattes av åpne hyller.

5. Tenk på arbeidstriangelet.
Det er viktig å skape en naturlig arbeidsflyt i kjøkkenet. Del inn kjøkkenet i tre arbeidssoner – matlaging, oppbevaring og oppvask. Riktig plassering avgjør om du får et ergonomisk arbeidstriangel der du har alt innen rekkevidde. Det er praktisk å plassere oppvaskbenken mellom kjøleskapet og komfyren – da går både matlaging og oppvask lettere. For at kjøkkenet skal fungere best mulig er det veldig viktig med en romslig arbeidsbenk. Den største benkeflaten bør være på min. 80 cm.

6. Oppvaskmaskin og oppvaskkum.
Tenk grundig over hvordan man vasker opp og bruker kummen. Fyller man den opp og legger oppvasken i bløt, er det praktisk med 2 kummer. Skyller man kun av oppvasken under rennende vann holder det med en. Vil man kunne bløtlegge langpanner og andre store ting, bør man vurdere en ekstra stor kum.

Å dekke en hel vegg med høyskap og innbyggete hvitevarer har blitt populært i det siste. Smart og lekker oppbevaringside.

Benkeplater i laminat gir uendelige utseendemessige muligheter. Dessuten er de vedlikeholdsfrie. Laminat består som oftest av en kjerne av sponplate som er impregnert

Glem ikke å utnytte all plass. Det finnes smarte hjørneløsninger for både skap og skuffer. Foto: Vedum

7. Skapdører – MDF, finer eller tre.
MDF er et materiale som brukes i mange skapdører – for eksempel lakkede eller folierte. MDF er en trefiberplate som er et hardt og glatt materiale tilvirket av 100 prosent bartre. Overflatebehandlingene i lakk eller folie beskytter mot fukt og støt. Mange skapdører produseres også i massivt tre eller i en kombinasjon av massivt tre og finer. For eksempel kan rammen være i tre og dørspeilet i finer. En skapdør i massivt tre er naturligvis eksklusivt, men kan innebære risk for at treet slår seg og døren blir skjev.

8. Benkeplater.
Massivt tre – det fins benkeplater i massivt tre i alt fra valnøtt og svartbeiset eik til ask og hvitbeiset bjørk.  En benkeplate i heltre krever litt vedlikehold i form av eventuell sliping og oljing, men den gir en lun følelse i kjøkkenet.  
Granitt – naturstein trekker ikke til seg vann og misfarges derfor ikke når det brukes i kjøkkenet.    
Den tåler varme og mange bakere bruker granitt da den letter utbakingen.
Silestone – Silestone er et materiale hvor ca.  90 % består av uorganiske komponenter (slik som kvarts og silikon). Den er meget slitesterk, er betydelig lettere enn granitt og finnes i en mengde ulike farger og strukturer.
Laminat – Billig, slitesterkt, formstabilt og i prinsippet vedlikeholdsfritt (men vær litt forsiktig med skarpe kniver). Med laminat kan du i prinsipp få et hvilket som helst utseende på din benkeplate til en meget gunstig pris. Kanskje en knallrød variant eller en som ser ut som eik?  Laminat har som regel en kjerne av sponplate.

9. Oppbevaringsideer.
Man får sjelden for mye oppbevaringsplass i et kjøkken og det er mange steder som ofte ikke utnyttes ordentlig. Det finnes en utrolig mengde ulike løsninger for hjørneskap med uttrekkshyller og det er også uttrekksløsninger for skap som skal romme brett, kjeler, gjenvinningsbeholdere, kjøkkenhåndklær og div rengjøringsutstyr. Et godt tips kan være å utnytte plassen på innsiden av skapdørene – krydder på innsiden av et overskap og rengjøringsmiddel på innsiden av skapdøren under oppvaskbenken. Hyller for dette finnes hos kjøkkenleverandøren.

10. Skuffer å bli glad i.
Skuffer er ofte en meget smidigere måte å oppbevare porselen, glass og kolonialvarer i enn skap. Det behøver ikke å synes fra utsiden at det er skuffer. Nå kan man også få skuffer til høyskap, slik at det bak skapdøren finnes en mengde uttrekksbare hyller som gir et bedre overblikk og gjør det lettere å komme til varene.

11. Nytt på belysningsfronten.
Har man en åpen planløsning mellom kjøkken og stue, eller man har ofte gjester på kjøkkenet, er det fint å kunne dimme lyset. Det er viktig  å ha et skikkelig arbeidslys når man gjør rent og lager mat for igjen å dempe lyset når det er tid hygge og kos.  Den miljøvennlige LED-belysningen har gjort sitt inntog i kjøkkenet og fins i flere varianter. Den gir lavere energiforbruk og klarere lys.
 
12. Det elektroniske kjøkkenet.
Flere kjøkkenleverandører har ulike elektroniske løsninger for å åpne og stenge skuffer og skap med. De fleste løsningene styres av et enkelt tastetrykk på en fjernkontroll. Dessuten fins det leverandører som tilbyr heisbare underskap, slik at man kan få kjøkkenbenken i ulike høyder.Kjøkkenkonsulentens beste tips

Kjøkkentegnernes beste tips:
Lars Peter Sandung fra Marbodal mener at hans kunder ofte er ”måloptimistiske” når de kommer til ham.  De vil ofte ha plass til alt og ønsker skap fra gulv til tak i tillegg til en kjøkkenøy.  Det er sjelden man får plass til alt, man må prioritere.  Derfor, mener han, at det er viktig å ta seg tid til å kunne komme fram til hvilken kjøkkenløsning som passer best hos deg.