Bilde: Ikea, Vedum, Marbodal og Ballingslöv

12 skritt til et nytt kjøkken

Kjøkken inspirasjon

Trøtt av ditt gamle kjøkken? Er det for mørkt, for trangt, for upraktisk eller bare for fullt?! Vi guider deg hele veien med 12 smarte tips.

1. Forberedelser.
Begynn med å kikke rundt hos de forskjellige kjøkkenleverandørene, kjenn på kjøkkenet, dra ut skuffer og liknende. Tenk over hvor mange penger du vil spandere og sett opp et budsjett.  Mål deretter opp alle veggene i rommet, takhøyden samt størrelsen på dører, vinduer, eventuelle karmer og radiatorer.  Lag en nøyaktig skisse over rommet, marker hvor stor plass dører og vinduer trenger for å åpnes og om de åpnes innover eller utover.  Marker også el-uttak, strømbrytere og varmeovner.

2. Hva trenger du?
Still deg spørsmål om hvilke hvitevarer du trenger. Hvor stort kjøleskap og hvor stor frys trenger du. Hvordan bruker du komfyren?  Har du bruk for gass, induksjon, en mikrobølgeovn eller en espressomaskin? Du kan få smarte innbyggningsløsninger for ulike maskiner, slik at du sparer benkeplass.

3. Tegn selv eller be om hjelp.
Å bestemme seg for om man skal tegne selv eller få hjelp av en kjøkkenkonsulent er ofte et økonomisk spørsmål.  Flere kjøkkenleverandører har ulike planleggingsverktøy der man selv kan tegne sitt kjøkken.  Du kan laste ned slike program fra hjemmesidene til flere av kjøkkenleverandørene for deretter å ta med tegningen din til kjøkkenkonsulenten.

4. Hvilken form passer best?
De vanligste formene på kjøkken er U-form, L-form, kjøkken med kjøkkenøy, G-form (med utskutt barløsning), parallellkjøkken og rett kjøkken.  Spør din kjøkkenleverandør om hvilken variant som passer best til ditt kjøkken. Man trenger kanskje ikke overskap på alle veggene, noen skap kan med fordel erstattes av åpne hyller.

5. Tenk på arbeidstriangelet.
Det er viktig å skape en naturlig arbeidsflyt i kjøkkenet. Del inn kjøkkenet i tre arbeidssoner – matlaging, oppbevaring og oppvask. Riktig plassering avgjør om du får et ergonomisk arbeidstriangel der du har alt innen rekkevidde. Det er praktisk å plassere oppvaskbenken mellom kjøleskapet og komfyren – da går både matlaging og oppvask lettere. For at kjøkkenet skal fungere best mulig er det veldig viktig med en romslig arbeidsbenk. Den største benkeflaten bør være på min. 80 cm.

6. Oppvaskmaskin og oppvaskkum.
Tenk grundig over hvordan man vasker opp og bruker kummen. Fyller man den opp og legger oppvasken i bløt, er det praktisk med 2 kummer. Skyller man kun av oppvasken under rennende vann holder det med en. Vil man kunne bløtlegge langpanner og andre store ting, bør man vurdere en ekstra stor kum.


Å dekke en hel vegg med høyskap og innbyggete hvitevarer har blitt populært i det siste. Smart og lekker oppbevaringside.

Benkeplater i laminat gir uendelige utseendemessige muligheter. Dessuten er de vedlikeholdsfrie. Laminat består som oftest av en kjerne av sponplate som er impregnert

Glem ikke å utnytte all plass. Det finnes smarte hjørneløsninger for både skap og skuffer. Foto: Vedum

7. Skapdører – MDF, finer eller tre.
MDF er et materiale som brukes i mange skapdører – for eksempel lakkede eller folierte. MDF er en trefiberplate som er et hardt og glatt materiale tilvirket av 100 prosent bartre. Overflatebehandlingene i lakk eller folie beskytter mot fukt og støt. Mange skapdører produseres også i massivt tre eller i en kombinasjon av massivt tre og finer. For eksempel kan rammen være i tre og dørspeilet i finer. En skapdør i massivt tre er naturligvis eksklusivt, men kan innebære risk for at treet slår seg og døren blir skjev.

8. Benkeplater.
Massivt tre – det fins benkeplater i massivt tre i alt fra valnøtt og svartbeiset eik til ask og hvitbeiset bjørk.  En benkeplate i heltre krever litt vedlikehold i form av eventuell sliping og oljing, men den gir en lun følelse i kjøkkenet.  
Granitt – naturstein trekker ikke til seg vann og misfarges derfor ikke når det brukes i kjøkkenet.    
Den tåler varme og mange bakere bruker granitt da den letter utbakingen.
Silestone – Silestone er et materiale hvor ca.  90 % består av uorganiske komponenter (slik som kvarts og silikon). Den er meget slitesterk, er betydelig lettere enn granitt og finnes i en mengde ulike farger og strukturer.
Laminat – Billig, slitesterkt, formstabilt og i prinsippet vedlikeholdsfritt (men vær litt forsiktig med skarpe kniver). Med laminat kan du i prinsipp få et hvilket som helst utseende på din benkeplate til en meget gunstig pris. Kanskje en knallrød variant eller en som ser ut som eik?  Laminat har som regel en kjerne av sponplate.

9. Oppbevaringsideer.
Man får sjelden for mye oppbevaringsplass i et kjøkken og det er mange steder som ofte ikke utnyttes ordentlig. Det finnes en utrolig mengde ulike løsninger for hjørneskap med uttrekkshyller og det er også uttrekksløsninger for skap som skal romme brett, kjeler, gjenvinningsbeholdere, kjøkkenhåndklær og div rengjøringsutstyr. Et godt tips kan være å utnytte plassen på innsiden av skapdørene – krydder på innsiden av et overskap og rengjøringsmiddel på innsiden av skapdøren under oppvaskbenken. Hyller for dette finnes hos kjøkkenleverandøren.

10. Skuffer å bli glad i.
Skuffer er ofte en meget smidigere måte å oppbevare porselen, glass og kolonialvarer i enn skap. Det behøver ikke å synes fra utsiden at det er skuffer. Nå kan man også få skuffer til høyskap, slik at det bak skapdøren finnes en mengde uttrekksbare hyller som gir et bedre overblikk og gjør det lettere å komme til varene.

11. Nytt på belysningsfronten.
Har man en åpen planløsning mellom kjøkken og stue, eller man har ofte gjester på kjøkkenet, er det fint å kunne dimme lyset. Det er viktig  å ha et skikkelig arbeidslys når man gjør rent og lager mat for igjen å dempe lyset når det er tid hygge og kos.  Den miljøvennlige LED-belysningen har gjort sitt inntog i kjøkkenet og fins i flere varianter. Den gir lavere energiforbruk og klarere lys.
 
12. Det elektroniske kjøkkenet.
Flere kjøkkenleverandører har ulike elektroniske løsninger for å åpne og stenge skuffer og skap med. De fleste løsningene styres av et enkelt tastetrykk på en fjernkontroll. Dessuten fins det leverandører som tilbyr heisbare underskap, slik at man kan få kjøkkenbenken i ulike høyder.Kjøkkenkonsulentens beste tips

Kjøkkentegnernes beste tips:
Lars Peter Sandung fra Marbodal mener at hans kunder ofte er ”måloptimistiske” når de kommer til ham.  De vil ofte ha plass til alt og ønsker skap fra gulv til tak i tillegg til en kjøkkenøy.  Det er sjelden man får plass til alt, man må prioritere.  Derfor, mener han, at det er viktig å ta seg tid til å kunne komme fram til hvilken kjøkkenløsning som passer best hos deg.

22 januar 2010

Få maks ut av spiseplassen

Middager, lekser, hobbysysler og spillkvelder – slik får du en fleksibel spiseplass som fyller flere funksjoner.

Ett kjøkken - tre stiler

Er du lei av ditt gamle kjøkken? Med en hvit, flislagt base, er det lett å skifte stil. Her får du tre varianter av det samme kjøkket.

Tinas beste tips til et godt kjøkken

For kjendiskokk Tina Nordström handler alt om funksjon. Få hennes beste til å skape et godt kjøkken.

Kjøkken: Frisk opp kjøkkenet med fargerike detaljer

Kjøkkenet kan fint fornyes uten de helt store oppussings- og investeringsutgiftene. Sett fram litt tilbehør i en farge eller fargegruppe og ditt kjøkken...

Kjøkken: Kjøkkentrendene for 2012

Vi vil fortsatt ha den tradisjonelle, koselige stilen på kjøkkenet, men en strengere og renere trend kommer nå for fullt. Her er kjøkkentrendene for...

10 nye kjøkkenfavoritter

Litt hjelp i kjøkkenet takker vel ingen nei til? Med riktig verktøy blir det lettere og går raskere å lage mat, bake og gjøre rent.

Ingrid Espelid Hovigs beste kjøkkentips

Ingrid Espelid Hovig er hele Norges matmor, og har inspirert og formidlet kokekunst til flere generasjoner TV seere. Her gir hun tips til et godt og...

Fornye kjøkkenet!

Lyst til å fornye kjøkkenet uten å skifte ut alt? Vi har funnet de nyeste innovasjonene og fiffigste løsningene. Noe for både små og store lommebøker.

Slik skal kjøkkenet se ut i 2011

Et nytt år betyr produktnyheter i de aller fleste bransjer, også på kjøkkenet. Hva er viktig for oss nordmenn på kjøkkenfronten, og hva slags design...

Fire flotte funksjoner til kjøkkenet

Disse fire løsningene vil hjelpe deg å holde orden på kjøkkenet.

19 tips til hvordan du frisker opp kjøkkenet

Det er mulig å friske opp kjøkkenet uten at det koster deg skjorta.

Fotografens kjøkken

Få kjøkkenrom kan skilte med en så personlig atmosfære som dette. Med utsøkt blikk for å kombinere sarte pasteller med røffe skapdører i sort og transpa...

Lyst og vakkert på 8 kvadrat

Motedesigner Cecilie Juvodden bor i et gammelt murhus fra 1920-tallet sentralt i Oslo. Kjøkkenet i boligen er på 8 kvadratmeter.

Vårlige kjøkkentekstiler

Nye tekstiler i vårens glade farger er en billig og enkel måte å gi kjøkkenet et lite løft.

8 tips om orden og system på kjøkkenet

Det er lett å rydde når alt har sin faste plass – da er jobben fort gjort!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no