8 tips om orden og system på kjøkkenet

Det er lett å rydde når alt har sin faste plass – da er jobben fort gjort!


Skuffende oversikt. Du får mye bedre oversikt over hva som ligger i en skuff enn inne i et skap, sier den ryddige husfruen. Skuffen leveres med utsparring for vannlåsen og regulerbare oppbevaringsrom.

Tenk på den såkalte arbeidstrekanten når du skal innrede. Hvordan er oppvask, kokesone og kjøleskap plassert i forhold til hver andre? jo enklere vei, desto bedre glir arbeidet.

Plasser de mest brukte redskap ene innen en armlengdes avstand fra den mest brukte arbeidsplassen. Har du stort kjøkken, kan du gjerne lage flere arbeidsplasser. en til typiske frokostaktiviteter, og én til mer krevende matlaging.

Husk avlastningsflater ved både kjøleskapet og kokesonen.

Bruk så mange skuffer som mulig – det gir bedre oversikt og mer ergonomisk innredning! innholdet i en skuff er langt mer tilgjengelig enn innholdet nederst og innerst i et benkeskap!

Utnytt takhøyden. I rom med vanlig takhøyde bør du velge innredning som går helt til taket. Har du ekstra høy takhøyde, kan du gjerne bruke to sett overskap. De øverste skapene passer ikke til det som brukes daglig, men er supre som lagringsplass for ting som brukes sjelden.

Rydd og kast! De fleste av oss er nok «hamster typer» – vi samler og tar vare på langt mer enn vi behøver. Det du ikke har brukt i de to–tre siste årene kan du kanskje vurdere å kvitte deg med?

Spør deg selv hva du egentlig trenger! når du står og skal kjøpe deg noe nytt, kan det være lurt å spørre seg selv «trenger jeg denne?» Det er kanskje ikke nødvendig med tre par sorte hansker eller ti kjøkkenhåndklær.

Gi alt fast plass! når saker og ting har faste plasser, går det helt av seg selv å finne frem og – ikke minst – legge på plass det du har brukt.