Pauline Josephsons kjøkken ble dobbelt så stort etter renoveringen. Nå går det i svart-hvitt istedenfor brun-grønt
Pauline Josephsons kjøkken ble dobbelt så stort etter renoveringen. Nå går det i svart-hvitt istedenfor brun-grønt Bilde: Kristian Pohl

Peisen ble kjøkkenets midtpunkt

Kjøkken inspirasjon

Kjøkkenet til Pauline ble dobbelt så stort etter at hun slo ned veggen mellom kjøkken og spisestue – og den nye peisen ble plutselig husets nye midtpunkt.

– Syttitallskjøkkenet som vi arvet fra de tidligere eierne var riktignok funksjonelt og hadde en ganske kul serveringsluke til spisestuen. Men kjøkkenet var veldig mørkt, godt brukt og trengte virkelig og renoveres. Vi ventet i tre år før vi satt i gang, så vi hadde god tid til å tenke på hvordan vi ville ha det, forteller Pauline Josephsson.

Slik så kjøkkenet ut før.

Paulines hus er bygget på 20-tallet og det er en viss verdi i å beholde den opprinnelige planløsningen, men det ble likevel den beste løsningen å forandre den litt for å få plass til hele familiens aktiviteter.

– Kjøkkenet er hele familiens forum; for lekselesning, legobygging, data og vennetreff, sier Pauline.

Familien ble rådet til å planlegge symmetrisk – både av praktiske og estetiske år­saker. Den nye oppvaskkummen fra IKEA er plassert rett under vinduet, istedenfor som tidligere, inne i et hjørne.

– Effekten vi fikk fra tre vinduer i stedenfor ett var enorm. For å få ytterligere lys valgte vi hvite skap og hvite fliser samt lyse vegger. Det gamle mørkegrønne linoliumsgulvbelegget fikk vike for et nytt og hvitoljet eikegulv, forteller Pauline. I et magasin fant vi et flott bilde av en åpen peis i brysthøyde som vi umiddelbart kopierte.

Den åpne peisen er kjøkkenets mittpunkt. Peisavsatsen er delsvis murt og delvis konstruert av kjøkkenoverskap stående på sokkel. Øvest ligger en steinskive av slipt skifer.

En feier hjalp til med å finne en ledig røykkanal i murstokken, slik at familien fikk laget en åpning for å renovere kanalen. Den gamle spisestuen hadde også et lite, ganske stygt vindu som var satt inn en gang på 70-tallet.

Vinudet ble fjernet og istedet ble en terrassedør montert. Muligheten til å sette seg i morgensolen på trappen utenfor kjøkkendøren gir en ekstra god start på dagen.

I den gamle sjenken oppbevares serveringsfat og glass i nærheten av middagsbordet.

Klassiske fliser Biselado fra Kackelspesialisten og skap i tradisjonell stil  ble valgt til 20-tallsvillaens nye kjøkken.

Dette er Pauline mest fornøyd med:

  • Åpen peis! Ilden er en fantastisk stemningsskaper, selv til hverdags.
  • Terrassedøren. Deilig å kunne gå rett ut fra kjøkkenet til hagen.
  • Plassen. Da vi fikk litt mer plass på kjøkkenet er jeg glad for at vi valgte en bred komfyr og en riktig romslig oppvaskkum.

Dette er Pauline minst fornøyd med:

  • Microen. Vi plassert mikroen høyt oppe for at våre småbarn ikke skulle nå opp til den. Nå når de har blitt store og kan bruke den selv er det en ulempe, da de må klatre opp for å nå den.
  • Belysningen. Taklampen ved spisebordet har for dårlig lys, men levende lys er jo så herlig!
  • Oppmålingen. Vi planla inn et skap til brett og fjøler, men på grunn av feil måltagning fikk vi ikke plass til det.

Dette ville Pauline gjort annerledes:

– Jeg angrer på at vi ikke planla inn et skap for avfallssortering. Det hadde hjulpet å ha plass til alle kartonger og glass som skal avfallssorteres. Jeg skulle også gjerne ha innstallert en avfallskvern. Men det får bli det neste prosjektet, sier hun.

Slik får du stilen:

Servietter i pastellfarger, Miss Etoile, 39 kroner


Lysestake Papilio, Stelton, 550 kroner.

Doktorskap, HK Living, 8 600 kroner.

Knott, Svep, 29 kr/2 stk, IKEA.

 

Dobbel servant i porselen Butler, Villeroy & Boch, 12 340 kroner.

Hvitt dørslag, Gemak, 79 kroner, IKEA.


Stol i antikkbeis med pute Alvine, IKEA, 574 kroner.

Rustfri innbygningsovn SCP399X-8, Smeg, 10 995 kroner.

Ramme, 20x25cm, 145 kroner, Miss Etoile.

Vase Alv, Wik & Walsøe, 595 kroner.

Vannkoker hot.it av Wiel Arets, 1,4 dl, 810 kroner.

Basket vedkurv, 149 kroner, Kid Interiør.

Ramme, 15x20 cm, Miss Etoile, 145 kroner.

24 februar 2012

Få maks ut av spiseplassen

Middager, lekser, hobbysysler og spillkvelder – slik får du en fleksibel spiseplass som fyller flere funksjoner.

Ett kjøkken - tre stiler

Er du lei av ditt gamle kjøkken? Med en hvit, flislagt base, er det lett å skifte stil. Her får du tre varianter av det samme kjøkket.

Tinas beste tips til et godt kjøkken

For kjendiskokk Tina Nordström handler alt om funksjon. Få hennes beste til å skape et godt kjøkken.

Kjøkken: Frisk opp kjøkkenet med fargerike detaljer

Kjøkkenet kan fint fornyes uten de helt store oppussings- og investeringsutgiftene. Sett fram litt tilbehør i en farge eller fargegruppe og ditt kjøkken...

Kjøkken: Kjøkkentrendene for 2012

Vi vil fortsatt ha den tradisjonelle, koselige stilen på kjøkkenet, men en strengere og renere trend kommer nå for fullt. Her er kjøkkentrendene for...

10 nye kjøkkenfavoritter

Litt hjelp i kjøkkenet takker vel ingen nei til? Med riktig verktøy blir det lettere og går raskere å lage mat, bake og gjøre rent.

Ingrid Espelid Hovigs beste kjøkkentips

Ingrid Espelid Hovig er hele Norges matmor, og har inspirert og formidlet kokekunst til flere generasjoner TV seere. Her gir hun tips til et godt og...

Fornye kjøkkenet!

Lyst til å fornye kjøkkenet uten å skifte ut alt? Vi har funnet de nyeste innovasjonene og fiffigste løsningene. Noe for både små og store lommebøker.

Fire flotte funksjoner til kjøkkenet

Disse fire løsningene vil hjelpe deg å holde orden på kjøkkenet.

19 tips til hvordan du frisker opp kjøkkenet

Det er mulig å friske opp kjøkkenet uten at det koster deg skjorta.

Fotografens kjøkken

Få kjøkkenrom kan skilte med en så personlig atmosfære som dette. Med utsøkt blikk for å kombinere sarte pasteller med røffe skapdører i sort og transpa...

Lyst og vakkert på 8 kvadrat

Motedesigner Cecilie Juvodden bor i et gammelt murhus fra 1920-tallet sentralt i Oslo. Kjøkkenet i boligen er på 8 kvadratmeter.

Vårlige kjøkkentekstiler

Nye tekstiler i vårens glade farger er en billig og enkel måte å gi kjøkkenet et lite løft.

12 skritt til et nytt kjøkken

Trøtt av ditt gamle kjøkken? Er det for mørkt, for trangt, for upraktisk eller bare for fullt?! Vi guider deg hele veien med 12 smarte tips.

8 tips om orden og system på kjøkkenet

Det er lett å rydde når alt har sin faste plass – da er jobben fort gjort!