Bilde: iStock

Derfor må du ikke sette glassene opp-ned

Kjøkkenmaskiner

Setter du glassene opp ned for å forhindre at de støver ned? Da risikerer du å ødelegge glassene permanent.

Å sette glassene i skapet med bunden opp, kan virke som en smart løsning for å unngå at de støver ned. Men visste du at det faktisk er skadelig for glassene?

For mens glass tåler kontakt med de fleste kjemikalier, tåler det dårlig fuktighet. Fuktigheten kan nemlig føre til et kjemisk angrep på glasset der enkelte deler i glassoverflaten byttes ut med vannmolekyler.

Så når du setter nyvaskede glass opp ned i skapet, stenger du fukten inne. Over tid kan det føre til at det dukker opp en hvit hinne som bryter ned glasset. Dette fenomenet kalles glasskorrosjon.

– Glasskorrosjon fører etter hvert til at glassene blir matte og ugjennomsiktige med en melkeaktig farge. Hvor mye glasset angripes avhenger av en rekke faktorer: glassets kvalitet, sammensetning og form, overflatens tilstand, oppvasktemperatur, oppvasktid, overdosering av oppvaskmiddel, vannkvalitet og fuktighet generelt, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs forbrukerservice og Vi i villas rengjøringsekspert.

– Glasskorrosjon vil ikke skje spontant, men over lang tid og etter et stort antall oppvaskrunder. Påbegynt korrosjon vil alltid fortsette å utvikle seg, men hastigheten dette skjer med kan variere, sier hun til Viivilla.no

Kan forveksles med kalkbelegg

Glasskorrosjon kan ofte forveksles med ulike typer belegg, som kalkbelegg. Dersom det bare er belegg som gjør glassene matte kan dette fjernes ved å skylle dem i sitronsyre eller eddik.

Glasskorrosjon er det derimot lite å gjøre med hvis det først har oppstått. Noen glassverk kan reparere ved hjelp av syrepolering.

Det finnes flere forholdsregler mot glasskorrosjon. Det aller viktigste du gjør er å ikke sette glassene opp-ned i skapet, fordi det stenger fuktighet inne i glasset. Lokk og korker burde heller ikke skrus på glassbeholdere, men ligge ved siden av.

Flere ting du kan gjøre for å unngå glasskorrosjon:

– Glass bør generelt oppbevares så kjølig og tørt som mulig.

– Åpne oppvaskmaskinen med en gang slik at dampen slipper ut.

– Verdifulle glass kan med fordel tørkes med et oppvaskhåndkle rett etter vask.

– Unngå at glass slår hverandre i oppvaskmaskinen. Riper og hakk i glassoverflaten gjør glassene mer tilgjengelige for angrep.

– Bly gir økt fare for glasskorrosjon fordi blyet lett vaskes ut av glassmaterialet. Krystallglass inneholder ofte bly, og det anbefales derfor ikke at man vasker disse i oppvaskmaskinen.

– Tynnveggede glass eller glass med stett bør ikke vaskes i oppvaskamskinen siden selve spylingen kan gi skader på glassoverflaten. 

– Vask alltid glass ved lavest mulig temperatur, altså helt ikke over 55 °C, ettersom glasskorrosjon øker med økende temperatur. Velg også et skånsomt program.

– Bruk korte maskinprogrammer, for å korte ned tiden glasset har kontakt med fuktighet.

– Hardt vann bidrar også til å fremskynde vannkorrosjonsprosessen. Dersom du har hardt vann kan dette bløtgjøres ved å tilsette salt i maskinen. 

– Bruk av salt ved maskinoppvask med bløtt vann kan derimot øke risikoen for glasskorrosjon.

– Rengjør glass et par ganger i året uansett om de brukes eller ikke. Dette vil fjerne den alkaliske hinnen som dannes ved kontakt med fuktigheten i lufta. Videre er det viktig å beskytte glassene så langt det er mulig mot fuktighet for å forhindre angrep.

Kilde: Lilleborg

Få flere smarte tips og triks  – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

25 august 2016

Plassmangel i kjøkkenskapet? Disse 9 tingene må ut

Det fyller seg raskt opp i kjøkkenskapene - vi hjelper deg med å rydde!

5 smarte kjøkkenmaskiner med wifi som gjør livet enklere

Vi bruker apper og elektroniske maskiner daglig. Hvorfor ikke la appene gjøre jobben på kjøkkenet også? Her er 5 smarte kjøkkenmaskiner som gjør hverdag...

Derfor bør du putte en sitron i oppvaskmaskinen

Har du bruk deler av en sitron i søpla? Ikke kast restene av den i søpla. Oppvaskmaskinen din elsker nemlig sitron!

Annonsørinnhold

Vet du hva denne ventilen brukes til?

Denne kan være årsåken til at du må betale mye mer hvis uhellet er ute og du får vannlekkasje på kjøkkenet ditt.

Vasker du opp i en skitten oppvaskmaskin?

Har du husket å rense oppvaskmaskinen? Den kan nemlig gjemme på ubehagelige overraskelser.

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.

Grunnen til at du ikke burde skylle tingene du putter i oppvaskmask...

Skal serviset skylles før det settes i oppvaskmaskinen? Du tror kanskje det, men vi gir deg fire grunner til hvorfor du bør la være.

Derfor bruker du kaffefilteret feil

Har du også undret deg over hvorfor kaffefiltre aldri passer helt i kaffetrakteren? Dette trikset vil endre dine kaffevaner og du vil aldri bruke kaffef...

Kan man koke det samme vannet to ganger?

Er du blant dem som har fått høre at man ikke kan koke det samme vannet to ganger? Fortvil ikke, flere forskere tar nå livet av denne myten.

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron!

Vi velger seks favoritter!

Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hus og hage.

Test av espressomaskiner

Vi tester fire forskjellige espressomaskiner. Her er det noe for enhver smak enten du liker lekkert design, smarte funksjoner eller vil ha flere kaffe­m...

Hobbykokkens favoritter

God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

Gaver til kjøkkenentusiastene

Her er seks gaveforslag til kjøkkenentusiastene, fra det rimelige til det dyre.

Funksjonelle foodprosessorer

Velger du å investere i en foodprosessor, sparer du tid på kjøkkenet og kan konsentrere deg om andre nødvendige gjøremål.