Bilde: iStock

Derfor må du ikke sette glassene opp-ned

Kjøkkenmaskiner

Setter du glassene opp ned for å forhindre at de støver ned? Da risikerer du å ødelegge glassene permanent.

Å sette glassene i skapet med bunden opp, kan virke som en smart løsning for å unngå at de støver ned. Men visste du at det faktisk er skadelig for glassene?

For mens glass tåler kontakt med de fleste kjemikalier, tåler det dårlig fuktighet. Fuktigheten kan nemlig føre til et kjemisk angrep på glasset der enkelte deler i glassoverflaten byttes ut med vannmolekyler.

Så når du setter nyvaskede glass opp ned i skapet, stenger du fukten inne. Over tid kan det føre til at det dukker opp en hvit hinne som bryter ned glasset. Dette fenomenet kalles glasskorrosjon.

– Glasskorrosjon fører etter hvert til at glassene blir matte og ugjennomsiktige med en melkeaktig farge. Hvor mye glasset angripes avhenger av en rekke faktorer: glassets kvalitet, sammensetning og form, overflatens tilstand, oppvasktemperatur, oppvasktid, overdosering av oppvaskmiddel, vannkvalitet og fuktighet generelt, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs forbrukerservice og Vi i villas rengjøringsekspert.

– Glasskorrosjon vil ikke skje spontant, men over lang tid og etter et stort antall oppvaskrunder. Påbegynt korrosjon vil alltid fortsette å utvikle seg, men hastigheten dette skjer med kan variere, sier hun til Viivilla.no

Kan forveksles med kalkbelegg

Glasskorrosjon kan ofte forveksles med ulike typer belegg, som kalkbelegg. Dersom det bare er belegg som gjør glassene matte kan dette fjernes ved å skylle dem i sitronsyre eller eddik.

Glasskorrosjon er det derimot lite å gjøre med hvis det først har oppstått. Noen glassverk kan reparere ved hjelp av syrepolering.

Det finnes flere forholdsregler mot glasskorrosjon. Det aller viktigste du gjør er å ikke sette glassene opp-ned i skapet, fordi det stenger fuktighet inne i glasset. Lokk og korker burde heller ikke skrus på glassbeholdere, men ligge ved siden av.

Flere ting du kan gjøre for å unngå glasskorrosjon:

– Glass bør generelt oppbevares så kjølig og tørt som mulig.

– Åpne oppvaskmaskinen med en gang slik at dampen slipper ut.

– Verdifulle glass kan med fordel tørkes med et oppvaskhåndkle rett etter vask.

– Unngå at glass slår hverandre i oppvaskmaskinen. Riper og hakk i glassoverflaten gjør glassene mer tilgjengelige for angrep.

– Bly gir økt fare for glasskorrosjon fordi blyet lett vaskes ut av glassmaterialet. Krystallglass inneholder ofte bly, og det anbefales derfor ikke at man vasker disse i oppvaskmaskinen.

– Tynnveggede glass eller glass med stett bør ikke vaskes i oppvaskamskinen siden selve spylingen kan gi skader på glassoverflaten. 

– Vask alltid glass ved lavest mulig temperatur, altså helt ikke over 55 °C, ettersom glasskorrosjon øker med økende temperatur. Velg også et skånsomt program.

– Bruk korte maskinprogrammer, for å korte ned tiden glasset har kontakt med fuktighet.

– Hardt vann bidrar også til å fremskynde vannkorrosjonsprosessen. Dersom du har hardt vann kan dette bløtgjøres ved å tilsette salt i maskinen. 

– Bruk av salt ved maskinoppvask med bløtt vann kan derimot øke risikoen for glasskorrosjon.

– Rengjør glass et par ganger i året uansett om de brukes eller ikke. Dette vil fjerne den alkaliske hinnen som dannes ved kontakt med fuktigheten i lufta. Videre er det viktig å beskytte glassene så langt det er mulig mot fuktighet for å forhindre angrep.

Kilde: Lilleborg

Få flere smarte tips og triks  – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

26 august 2017

Unngå brann på kjøkkenet med komfyrvakt

Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren. Likevel gjør vi svært lite for å sikre oss. Bare seks prosent har montert komfyrvakt, en teknisk...

Kjøkkenutstyret som må holdes rent

Kjøkkenutstyr som kaffetrakter, vannkoker, vaffeljern og mikrobølgeovn brukes ofte, men kanskje stemoderlig behandlet med tanke på rengjøring. Slik...

Vi velger seks favoritter!

Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hus og hage.

God morgenkaffe!

Kaffemaskiner med kapselfunksjoner i friske farger og former liver opp på kjøkkenet.

Matbloggernes favorittredskaper

Se hva Anne Brith og tre andre matbloggere ikke kan klare seg uten på kjøkkenet!

Funksjonelle foodprosessorer

Velger du å investere i en foodprosessor, sparer du tid på kjøkkenet og kan konsentrere deg om andre nødvendige gjøremål.

Frityr uten olje

Frityrkoker som nesten ikke bruker olje kan være redningen for chipselskere som vil vise seg i bikini til sommeren.

Kunsten å lage god traktekaffe

Du behøver ikke være barrista for å lage god traktekaffe. Men det er likevel et par ting du bør passe på.

Test av håndstøvsugere

Vi har testet seks forskjellige håndstøvsugere på kjøkkenet.

Hobbykokkens favoritter

God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

Rengjør blenderen på 30 sekunder

Det kan være tungvint å vaske blenderen. Heldigvis finnes det et enkelt triks som løser problemene på bare noen sekunder.

Snedige maskiner til kjøkkenet

Den tiden er forbi da kjøleskap og komfyr var det eneste av faste elektriske inventar på kjøkkenet. Nå bugner det av utvalg for de som ønsker seg snedig...

Test av vannkokere

Størrelsen betyr nesten alt for at vannkokeren skal være lett å håndtere, synes vårt testpanel. Se hvilken koker som fikk beste karakter!

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron!

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.