Kaffe for den kresne

Kjøkkenmaskiner

Utvalget av kaffemaskiner blir stadig større, med priser fra rundt 2000 kroner og oppover. Men før du kjøper en espressomaskin, er det flere ting du bør tenke over, blant annet hvor ofte du kommer til å bruke maskinen.

Vil du ha en god espresso raskt og uten for mye søl, bør du kanskje bestemme deg for en helautomatisk maskin.

– Manuelle espressomaskiner gir ofte best kaffe, men om du ikke veldig interessert, velg heller en helautomatisk maskin, anbefaler barista Marit Studsrød på Babels i Tønsberg.

– Du må trene for å lære deg å få til et godt resultat med en manuell espressomaskin, understreker hun. Marit har holdt på som profesjonell kaffebrygger i snart ti år, og kurser stadig andre kaffeentusiaster som gjerne vil lære seg kunsten.


KAFFEFRELST: Barista Marit Studsrød elsker å jobbe med kaffe og holder ofte kurs for andre kaffeentusiaster.

Nykvernet
Velger du manuell maskin, må du investere i kaffekvern for et godt resultat. Nykvernet kaffe er et must, cirka syv gram per enkel espresso. Helautomatiske maskiner kverner kaffen eller bruker porsjonspakket kaffe. De billigste maskinene får ikke frem sødmen i kaffen. –Sats derfor på kvalitet, enten du velger manuell eller helautomatisk.Ellers kan du like gjerne kjøpe en Bialetti til noen få hundrelapper, sier Maritsråd.

Sjekk på nett
Mange nettsteder har god informasjon om kaffemaskiner. Her finner du også resultater fra forskjellige forbrukertester. Nettstedene byr på oppskrifter og annet interessant stoff både for dem som allerede har en maskin og for alle som planlegger å gå til anskaffelse av en.

Gylden og delikat
Når espresso tilberedes riktig, frambringes den beste smaken fra kaffebønnene som benyttes. Kjennetegnet på en riktig tilberedt espresso er at det danner seg et delikat skumlag på toppen. Skumlaget kalles crema. Fargen på cremaen skal være gylden, skummet tett og kompakt. – Cremaen er derfor en viktig indikator på god espresso, understreker Marit.


Temperatur og trykk
Den første espressomaskinen ble patentert i Italia i 1901, men det tok mange tiår før den første moderne maskinen kom på markedet. Muligheten til å kontrollere temperatur og trykk under ekstrahering viste seg å være nøkkelen til suksess. Fortsatt jobber produsentene med å videreutvikle dette. Perfekt traktetemperatur er skal ligge på cirka 90 grader, perfekt traktetid cirka 25 sekunder. Maskinen bør være stabil i temperatur og ha et arbeidstrykk på mellom åtte og ni bar.

Hjemme-espresso
Små espressomaskiner for hjemmebruk har lenge vært tilgjengelig, men det var først på begynnelsen av 90-tallet at markedet for alvor skjøt fart. – I 1998 introduserte Rancilio sin Silva, en maskin som gjennom ti år har gledet alle som vil lage god espresso hjemme, og som også er min favoritt, sier Marit.

Se film om kaffe her:


RANCILIO SILVA: Manuell espressomaskin. Pris ca 6000 kroner.

GAGGIA BABY TWIN: Manuell espressomaskin. Pris 5795 kroner.

JURA IMPRESSA Z5: Automatisk espressomaskin. Pris 20.490 kroner.

JURA IM PRESSA J5: Automatisk espressomaskin. Pris 12.590 kroner

Antikvitet: Fortidens kaffetrakter vekker minner om nytraktet kaffe og konditori-besøk.

NESPRESSO DELONGI: Automatisk espressomaskin for porsjonspakket kaffe. Pris 4999 kroner.

GAGGIA PLATINIUM VISION: Automatisk espressomaskin. Pris 13.950 kroner.

JURA ENA: Automatisk espressomaskin. Pris 7350 kroner.
22 januar 2009

Plassmangel i kjøkkenskapet? Disse 9 tingene må ut

Det fyller seg raskt opp i kjøkkenskapene - vi hjelper deg med å rydde!

5 smarte kjøkkenmaskiner med wifi som gjør livet enklere

Vi bruker apper og elektroniske maskiner daglig. Hvorfor ikke la appene gjøre jobben på kjøkkenet også? Her er 5 smarte kjøkkenmaskiner som gjør hverdag...

Derfor må du ikke sette glassene opp-ned

Setter du glassene opp ned for å forhindre at de støver ned? Da risikerer du å ødelegge glassene permanent.

Derfor bør du putte en sitron i oppvaskmaskinen

Har du bruk deler av en sitron i søpla? Ikke kast restene av den i søpla. Oppvaskmaskinen din elsker nemlig sitron!

Annonsørinnhold

Vet du hva denne ventilen brukes til?

Denne kan være årsåken til at du må betale mye mer hvis uhellet er ute og du får vannlekkasje på kjøkkenet ditt.

Vasker du opp i en skitten oppvaskmaskin?

Har du husket å rense oppvaskmaskinen? Den kan nemlig gjemme på ubehagelige overraskelser.

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.

Grunnen til at du ikke burde skylle tingene du putter i oppvaskmask...

Skal serviset skylles før det settes i oppvaskmaskinen? Du tror kanskje det, men vi gir deg fire grunner til hvorfor du bør la være.

Derfor bruker du kaffefilteret feil

Har du også undret deg over hvorfor kaffefiltre aldri passer helt i kaffetrakteren? Dette trikset vil endre dine kaffevaner og du vil aldri bruke kaffef...

Vi velger seks favoritter!

Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hus og hage.

Test av espressomaskiner

Vi tester fire forskjellige espressomaskiner. Her er det noe for enhver smak enten du liker lekkert design, smarte funksjoner eller vil ha flere kaffe­m...

Hobbykokkens favoritter

God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

En sunn start på året

Med riktig utstyr på kjøkkenet blir det lettere å virkeliggjøre nyttårsforsettet om et sunnere liv.

Gaver til kjøkkenentusiastene

Her er seks gaveforslag til kjøkkenentusiastene, fra det rimelige til det dyre.

Funksjonelle foodprosessorer

Velger du å investere i en foodprosessor, sparer du tid på kjøkkenet og kan konsentrere deg om andre nødvendige gjøremål.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no