Kaffeguide

Kjøkkenmaskiner
Det finnes et vell av måter å tilberede kaffe på. Her er en guide til de ulike kaffemaskinene.

Foto: Colourbox
- Utfordringen vår er at folk har så mye penger at de har råd til å kjøpe det dyreste. De vil ha det beste, men uten å vurdere hva som er det beste for dem. De har ikke tenkt gjennom alle spørsmålene de bør stille seg selv før de går til innkjøp av en kaffemaskin, sier Marit Lynes ved Norsk Kaffeinformasjon.

Kaffetrakter
Kaffetrakteren er nok ennå den vanligste måten å tilberede kaffe på her til lands. Den er enkel å bruke og gir lite søl under tilberedningen.
- Det er fortsatt den løsningen som er enklest når du skal servere kaffe til flere mennesker, sier Lynes.

Det er mange traktere på markedet, og lekker design er ingen garanti om at trakteren gir god kaffe.
- Du bør bruke en godkjent trakter. Den vil holde riktig temperatur og traktetid, slik at du får den optimale smak og aroma fra kaffen, sier Lynes.

Har du problemer med kolesterolnivået i blodet, er traktekaffe den beste løsningen for deg. Papirfilteret fjerner nemlig fettstoffene i kaffen.

Kokekaffe
Mens noen forbinder kokekaffe med besteforeldregenerasjonen, har andre et romantisk syn på kokekaffen som den sanne måten å tilberede kaffe på.
- 6% av alle kaffedrikkere her til lands, bruker kokekaffe. Men spør du hva folk foretrekker, vil nærmere 25% av befolkningen svare kokekaffe, forteller Lynes.

- Det skyldes nok at kokekaffen smaker litt annerledes. Når du bruker papirfilter, forsvinner fettstoffene i kaffen. Og som ved mat, sitter det også mye smak i fettet. Men det er nok også psykologiske årsaker til at noen foretrekker kokekaffe, f.eks. at de forbinder den med turer i skauen hvor kaffen alltid synes å smake bedre.

Presskanne
Foretrekker du å holde kjøkkenbenken fri for store maskiner og traktere, kan en presskanne i glass være et alternativ. Med filtermalt kaffe skal kaffen trakte 4-5 minutter før du presser ned stempelet. Med kokemalt bør du vente 6-7 minutter. Husk at presskannen bør varmes opp ved at du heller kokende vann i den før kaffen tilberedes.

- Presskanne er en sjarmerende løsning, og mange velger den fordi den kan settes på bordet foran gjestene. I stedet for å anskaffe seg en stor kanne, kan det være morsomt å kjøpe flere av de minste porsjonskannene og så sette frem et utvalg av kaffesorter. På den måten kan hver enkelt gjest lage den kaffen de foretrekker, og man kan få en diskusjon om kaffeopplevelse og smaker, slik man gjerne har om mat og vin, foreslår Lynes.

Mokkakanne
Som kokekaffe tilberedes også kaffe laget med mokkakanne på komfyren. Spesiallagde kanner presser vanndamp gjennom finmalt kaffe og opp i et eget kammer. Du bør bruke finmalt kaffe til mokkakanner, da filtermalt i mokkakanne gir en kaffen som er tynn på smak.

- Med mokkakanner er vi over på espressodelen av kaffeopplevelsen, sier Lynes.
Mokkakanner gir riktignok ikke espresso, men du får en mørk, intens og litt bitter kaffe.

- Mokkakannen er en italiensk hjemmemåte å lage kaffe på. Den er mye bedre enn de billige og dårlige espressomaskinene. Mokkakanner egner seg ikke når du skal servere mange, men kan anbefales til de som kanskje bare drikker en kopp om morgenen og en på ettermiddagen.

Espressomaskin
- De fleste i Norge har en eller annen kaffetrakter, og når folk vil investere i noe nytt, er det gjerne espressomaskiner de tenker på, sier Lynes.

Selv om hun er entusiastisk til alt som har med god kaffe å gjøre, er ikke Lynes like begeistret over nordmenns fascinasjon over espressomaskiner.
- Folk bør kanskje heller legge større vekt på å kjøpe god og spennende kaffe enn digre maskiner som ikke er svaret på deres bønner. Hvis du drikker en kopp om morgenen og kanskje en om kvelden, skal du da investere i en espressomaskin til 15.000 kroner? I USA står halvparten av alle espressomaskiner i garasjen. Det kan være til ettertanke, sier Lynes.

Perkulator
Perkulatoren er en populær måte å tilberede kaffe på, blant annet i Sverige.
- I Norge har vi heldigvis i stor grad vært forskånet mot denne måten å tilberede kaffe på, men nå ser vi at perkulatoren har dukket opp på markedet også her til lands i redesignet, fiffige utforminger. Men perkulator gir en bitter, resirkulert kaffe, og det er ikke noe vi anbefaler, sier Lynes.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008
Mer om Kjøkkenmaskiner

Unngå brann på kjøkkenet med komfyrvakt

Kjøkkenmaskiner Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren. Likevel gjør vi svært lite for å sikre oss. Bare seks prosent har montert komfyrvakt, en teknisk innretning som forebygger komfyrbrann.

Kjøkkenutstyret som må holdes rent

Kjøkkenmaskiner Kjøkkenutstyr som kaffetrakter, vannkoker, vaffeljern og mikrobølgeovn brukes ofte, men kanskje stemoderlig behandlet med tanke på rengjøring. Slik...

Vi velger seks favoritter!

Kjøkkenmaskiner Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hus og hage.

God morgenkaffe!

Kjøkkenmaskiner Kaffemaskiner med kapselfunksjoner i friske farger og former liver opp på kjøkkenet.

Matbloggernes favorittredskaper

Kjøkkenmaskiner Se hva Anne Brith og tre andre matbloggere ikke kan klare seg uten på kjøkkenet!

Funksjonelle foodprosessorer

Kjøkkenmaskiner Velger du å investere i en foodprosessor, sparer du tid på kjøkkenet og kan konsentrere deg om andre nødvendige gjøremål.

Frityr uten olje

Kjøkkenmaskiner Frityrkoker som nesten ikke bruker olje kan være redningen for chipselskere som vil vise seg i bikini til sommeren.

Kunsten å lage god traktekaffe

Kjøkkenmaskiner Du behøver ikke være barrista for å lage god traktekaffe. Men det er likevel et par ting du bør passe på.

Test av håndstøvsugere

Kjøkkenmaskiner Vi har testet seks forskjellige håndstøvsugere på kjøkkenet.

Hobbykokkens favoritter

Kjøkkenmaskiner God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

Rengjør blenderen på 30 sekunder

Kjøkkenmaskiner Det kan være tungvint å vaske blenderen. Heldigvis finnes det et enkelt triks som løser problemene på bare noen sekunder.

Snedige maskiner til kjøkkenet

Kjøkkenmaskiner Den tiden er forbi da kjøleskap og komfyr var det eneste av faste elektriske inventar på kjøkkenet. Nå bugner det av utvalg for de som ønsker seg snedig...

Test av vannkokere

Kjøkkenmaskiner Størrelsen betyr nesten alt for at vannkokeren skal være lett å håndtere, synes vårt testpanel. Se hvilken koker som fikk beste karakter!

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Kjøkkenmaskiner Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron!

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Kjøkkenmaskiner Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no