Kan man koke det samme vannet to ganger?

Kjøkkenmaskiner

Er du blant dem som har fått høre at man ikke kan koke det samme vannet to ganger? Fortvil ikke, flere forskere tar nå livet av denne myten.

Er det trygt å koke opp på nytt?
Er det trygt å koke opp på nytt? Bilde: Getty Images

Det finnes mange historier, myter og påstander om stort og smått. De florerer i sosiale medier og når ut til mange mennesker på rekordtid. Enkelte myter kan gjøre folk bekymret for liv og helse, hvis man for eksempel får beskjed om at måten man har vasket håret, renset grønnsaker eller kokt vann på hele livet plutselig er feil.

Akkurat nå snakkes det mye om at å koke vann to ganger skal være farlig.

Myten avlives ...

Er du blant dem som blir bekymret fordi du støtt og stadig setter på vannkokeren på nytt for å lage en frisk kopp kaffe? Ikke vær redd! I følge Videnskab.dk er det IKKE farlig å koke opp vann på nytt. Flere forskere er enige om konklusjonen.

Myten påstår at innholdet av oksygen endrer seg når vannet kokes for andre gang, og at dette igjen skal frigi skadelige stoffer som arsenikk, fluor og nitrat i vannet. Og hvis du hører noen varselbjeller i sammenheng med ordet «arsenikk» er det nok fordi du forbinder det med gift. Tidligere ble det også brukt til å forgifte rotter. Ikke rart folk blir bekymret! Hvem har vel lyst til å helle i seg arsenikk?

Men så er det altså sånn at myten ikke holder vann, og at det slett ikke er spor av arsenikk i vannet.

Videnskab.dk skriver at innholdet av oksygen i vannet riktig nok endrer seg noe. Men det eneste som skjer er at at luften som første var oppløst i vannet nå er kokt bort. Derfor er det heller ikke samme bobling i vannet andre gang det kokes opp.

– Kalken flyttes ut av vannet

– Det mest alvorlige som skjer når du koker vann, er at du flytter kalk ut av vannet. Det kan sette seg fast i kjelen, sier en forsker til Vitenskab.dk.

I Danmark er det mye mer kalk i vannet enn i Norge, og de må være nøyere med å avkalke vannkokeren.

Uansett kan vi nå høyt og tydelig slå fast at det ikke er farlig å koke vann flere ganger. Så da kan du spare både vann, strøm og bekymringer. 

Kilde: Videnskab.dk

Vi vil gjerne holde deg oppdatert med tips og triks for hjem og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her! 

27 februar 2017

Unngå brann på kjøkkenet med komfyrvakt

Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren. Likevel gjør vi svært lite for å sikre oss. Bare seks prosent har montert komfyrvakt, en teknisk...

Kjøkkenutstyret som må holdes rent

Kjøkkenutstyr som kaffetrakter, vannkoker, vaffeljern og mikrobølgeovn brukes ofte, men kanskje stemoderlig behandlet med tanke på rengjøring. Slik...

Vi velger seks favoritter!

Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hus og hage.

God morgenkaffe!

Kaffemaskiner med kapselfunksjoner i friske farger og former liver opp på kjøkkenet.

Matbloggernes favorittredskaper

Se hva Anne Brith og tre andre matbloggere ikke kan klare seg uten på kjøkkenet!

Funksjonelle foodprosessorer

Velger du å investere i en foodprosessor, sparer du tid på kjøkkenet og kan konsentrere deg om andre nødvendige gjøremål.

Frityr uten olje

Frityrkoker som nesten ikke bruker olje kan være redningen for chipselskere som vil vise seg i bikini til sommeren.

Kunsten å lage god traktekaffe

Du behøver ikke være barrista for å lage god traktekaffe. Men det er likevel et par ting du bør passe på.

Test av håndstøvsugere

Vi har testet seks forskjellige håndstøvsugere på kjøkkenet.

Hobbykokkens favoritter

God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

Rengjør blenderen på 30 sekunder

Det kan være tungvint å vaske blenderen. Heldigvis finnes det et enkelt triks som løser problemene på bare noen sekunder.

Snedige maskiner til kjøkkenet

Den tiden er forbi da kjøleskap og komfyr var det eneste av faste elektriske inventar på kjøkkenet. Nå bugner det av utvalg for de som ønsker seg snedig...

Test av vannkokere

Størrelsen betyr nesten alt for at vannkokeren skal være lett å håndtere, synes vårt testpanel. Se hvilken koker som fikk beste karakter!

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron!

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.