Kenwood kjøkkenmaskin: Denne kjøkkenmaskinen, Kenwood Major Titanium, er kåret til best i test i Forbrukerrådets kjøkkenmaskintest.
Kenwood kjøkkenmaskin: Denne kjøkkenmaskinen, Kenwood Major Titanium, er kåret til best i test i Forbrukerrådets kjøkkenmaskintest. Bilde: Produsenten

Kenwood kjøkkenmaskin er best i test

Kjøkkenmaskiner

Forbrukerrådet har testet syv kjøkkenmaskiner. Kenwoods kjøkkenmaskin er testens klare vinner.

En god kjøkkenmaskin kan hjelpe deg med en rekke arbeidskrevende oppgaver, og håndterer alt fra eggedosis og kakerører til tunge deiger. I tillegg kan maskinene bygges ut.

En fellesnevner for kjøkkenmaskinene er at de er tunge og lite brukervennlige. Derfor bør du – om mulig – gi maskinen en fast plass på kjøkkenet.

Men hvilken maskin er best?

Forbrukerrådet har i samarbeid med svenske Testfakta sendt syv kjøkkenmaskiner til testing i det britiske laberatoriumet Intertek.

Maskinene gikk gjennom disse testdisiplinene:

Les også:

Hvilken kjøkkenmaskin er best i test?

Vi har testet syv forskjellige kjøkkenmaskiner i samarbeid med vårt danske søsterblad. Se hvilken kjøkkenmaskin som kom best ut i test her!

  • Pisking av eggehvite
  • Visping av kakerøre
  • Blanding og elting av brøddeig
  • Sprut og søl
  • Utholdenhet
  • Brukervennlighet

De ulike disiplinene ble karaktersatt fra 1 til 5, der 5 er best.

Ingen av testens maskiner er tildelt mer enn 3 poeng i brukervennlighet.

Kenwoods kjøkkenmaskin best i test

Kenwood kjøkkenmaskin

Resultatet taler sitt tydelige språk - Kenwood Major Titanium KMM020 vinner en klar seier med 3,8 av 5,0 oppnåelige sammenlagtpoeng.

Kenwoods kjøkkenmaskin oppnår jevnt over sterke resultater i alle testdisipliner.

Kun når det kommer til elting av brøddeig er det andre maskiner som oppnår bedre karakterer enn Kenwood Major Titanium.

Les også:

Test av espressomaskiner

Vi tester fire forskjellige espressomaskiner. Her er det noe for enhver smak enten du liker lekkert design, smarte funksjoner eller vil ha flere kaffe­m...

Kenwood-maskinen ble også kåret til best i test i vår egen test av kjøkkenmaskiner.

Anbefalt utsalgspris er 6000 kr, men i følge Forbrukerrådet selges maskiner for 4000 kr ute hos forhandlerne. Er du god til å lete kan du også finne maskinen til enda lavere pris.

2. Hercules Kitchen Machine fra OBH Nordica

Nest best i testen ble Hercules Kitchen Machine fra OBH Nordica som fikk 3,4 poeng sammenlagt.

Den urmerker seg særlig med gode resultater når det kommer til blanding og elting av brøddeig.

- Det som først og fremst forhindrer Hercules fra å vinne hele testen, er at den gjør det relativt svakt i disiplinene brukervennlighet og holdbarhet. Spesielt når det gjelder holdbarhet, blir Hercules grundig slått av Kenwoods maskin, konkluderer Forbrukerrådet.

Les også:

Vi velger seks favoritter!

Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hus og hage.

Maskinen har en anbefalt utsalgspris på 3600 kr.

3. Bosch MUM86

Like bak maskinen fra OBH Nordica havner Bosch MUM86. Maskinen har kraftig motor (1600 watt) og er testens nest tyngste maskin med sine 11,1 kg.

En av Bosch-maskinens sterkeste egenskaper er elting av brøddeig. I denne disiplinen oppnår Bosch 4,0 poeng, noe bare sølvvinner Hercules kan måle seg med. Den kraftige Bosch-maskinen oppnår i tillegg full score i utholdenhetstesten, en poengsum kun testvinneren tangerer.

Maskinen oppnådde svake resultater i displinene pisking av eggehvite, brukervennlighet og sprut og søl.

 

4. KitchenAid Artisan 5KSM150PS

Maskinen fra KitchenAid har en uvanlig svak motor - kun 300 watt. I tillegg er bollen liten (4,25 liter.)

Med utgangspunkt i den svake motoren, skulle man ikke tro at KitchenAid egnet seg til tunge jobber som brødbaking. Men det gjør den. KitchenAid henter respektable 3,0 poeng i denne disiplinen.

I tillegg oppnår den 4,0 poeng i den tunge holdbarhetstesten. Karakterene er jevnt over gode, men i likhet med sølv- og bronsevinnerne må KitchenAid lav poengsum når det gjelder brukervennlighet.

5. Ankarsrum Assistent AKM6220

Denne maskinen får 3,0 sammenlagtpoeng. Den har den største bollen av alle kjøkkenmaskinene (7 liter).

Det som ødelegger for maskinen er svake resultater i brukervennlighet og blanding av sukkerbrød-røre. I disse testdisplinene er maskinen dårlig av samtlige testede maskiner.

6. Krups KA990T

Maskinen er testens dyreste maskin, men ender allikevel på nest siste plass.

Kjøkkenmaskinen feilet fullstendig da brøddeigen skulle eltes. Den stoppet opp hele ni ganger i løpet av tre minutter.

Laboratoriepersonalet måtte hver gang fjerne deig fra eltekroken og starte maskinen på nytt.

På bakgrunn av dette ble ikke maskinen utsatt for utholdenhetstesten, som er tøffere enn eltetesten.

Den klarte seg bra når den pisket eggehvite og blandet sukkerbrød-røre. Den er også blant de mest brukervennlige maskinene.

7. Testens taper

Testens jumbo ble den billigste maskinen - Menuett 802338 - som selges gjennom Jula.

Det som først og fremst ødelegger for denne billigmaskinen, er motoren. Den fikk store problemer i utholdenhetstesten. Maskinen ble varm, bråkte kraftig og avga lukt.

Til sammenligning var maskinene fra Kenwood og Bosch tilsynelatende fullstendig upåvirket av stresstesten, som går ut på å blande 4 tunge deiger på rad, med kun to minutter hvile mellom hver deig.

Her finner du tabellen med samtlige testresultater. 

Bruker du noen av maskinene som Forbrukerrådet har testet eller har du en annen maskin som du er fornøyd eller misfornøyd med? Del dine tips, råd og erfaringer i kommentarfeltet under!

18 desember 2012
Mer om Kjøkkenmaskiner

Unngå brann på kjøkkenet med komfyrvakt

Kjøkkenmaskiner Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren. Likevel gjør vi svært lite for å sikre oss. Bare seks prosent har montert komfyrvakt, en teknisk innretning som forebygger komfyrbrann.

Kjøkkenutstyret som må holdes rent

Kjøkkenmaskiner Kjøkkenutstyr som kaffetrakter, vannkoker, vaffeljern og mikrobølgeovn brukes ofte, men kanskje stemoderlig behandlet med tanke på rengjøring. Slik...

Vi velger seks favoritter!

Kjøkkenmaskiner Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hus og hage.

God morgenkaffe!

Kjøkkenmaskiner Kaffemaskiner med kapselfunksjoner i friske farger og former liver opp på kjøkkenet.

Matbloggernes favorittredskaper

Kjøkkenmaskiner Se hva Anne Brith og tre andre matbloggere ikke kan klare seg uten på kjøkkenet!

Funksjonelle foodprosessorer

Kjøkkenmaskiner Velger du å investere i en foodprosessor, sparer du tid på kjøkkenet og kan konsentrere deg om andre nødvendige gjøremål.

Frityr uten olje

Kjøkkenmaskiner Frityrkoker som nesten ikke bruker olje kan være redningen for chipselskere som vil vise seg i bikini til sommeren.

Kunsten å lage god traktekaffe

Kjøkkenmaskiner Du behøver ikke være barrista for å lage god traktekaffe. Men det er likevel et par ting du bør passe på.

Test av håndstøvsugere

Kjøkkenmaskiner Vi har testet seks forskjellige håndstøvsugere på kjøkkenet.

Hobbykokkens favoritter

Kjøkkenmaskiner God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

Rengjør blenderen på 30 sekunder

Kjøkkenmaskiner Det kan være tungvint å vaske blenderen. Heldigvis finnes det et enkelt triks som løser problemene på bare noen sekunder.

Snedige maskiner til kjøkkenet

Kjøkkenmaskiner Den tiden er forbi da kjøleskap og komfyr var det eneste av faste elektriske inventar på kjøkkenet. Nå bugner det av utvalg for de som ønsker seg snedig...

Test av vannkokere

Kjøkkenmaskiner Størrelsen betyr nesten alt for at vannkokeren skal være lett å håndtere, synes vårt testpanel. Se hvilken koker som fikk beste karakter!

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Kjøkkenmaskiner Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron!

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Kjøkkenmaskiner Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.