Bilde: Istockphoto

Test av stavmiksere

Kjøkkenmaskiner

Vi har testet stavmiksere.

Hva er det egentlig som er viktig når det gjelder en stavmikser? Vi gikk ut fra at en god stavmikser skal være enkel å bruke og vedlikeholde. Forskjellige hastigheter kan være bra dersom man for eksempel skal mikse væske. En lavere hastighet hindrer at det spruter, men mer enn en lav og en høy hastighet virker unødvendig.

Tilbehøret er omtrent det samme på alle disse stavmikser-modellene, med unntak av Dualit som i tillegg til en ballongvisp også har en dobbelvisp og en metall ­bolle.

De fleste stavene kan man vaske i maskin og også det meste tilbehøret. Men, det er vel så enkelt å raskt vaske delene for hånd. Da er stavmikseren alltid klar til å brukes når kreativiteten slår til. 

Slik testet vi
Vi ba en del leverandører velge ut sine mest representative stavmiksermodeller for å ­tilberede følgende:
* Pesto
* Puré
* Smoothie

For å teste forskjellige typer av råvarer mikset vi deretter en pesto med revet parmesan, olje, pinjekjerner, fersk basilikum og en hvitløkskløft. Der­etter lettkokte gulrotterninger og til slutt en smoothie av fros­ne jordbær, banan og yougurt.

Karakterskala 1-5:

Les også:

Skill deg ut med dette unike bordet

Se på dette tøffe bordet. Det som tar lengst tid er tørketiden til fliselimet. Da tar du deg en pust i bakken, med en god kopp kaffe. Lag deg et...

1 = skuffende
2 = Tilfredsstillende
3 = God
4 = Meget god
5 = Suveren

Phillips HR1617, kr 699

Godt hjelpemiddel

Motoreffekt: 650w
Materiale (håndtak): Plast/gummi.
Tilbehør eller ekstra ­finesser: Visp. Ekstra stor hakker. Ekstra stor bolle.
Garantitid: 2 år.
Pluss: Gummi på handtaket gir godt feste også hvis hendene er litt fuktige. God og rask ved alle tre oppgaver. Fikk et godt grep på alt, selv om man måtte røre litt rundt i den store bollen.
Minus: Litt små og trege gummiknapper. Den store bollen og ditto hakkeren fun­gerer mindre bra for små mengder.
Sammendrag: En god og praktisk stavmikser, men bollen kunne vært bedre tilpasset staven. Større boller har man ofte hjemme likevel.
www.philips.no

Karakter: 4

Les også:

Farlig peiskos

Oslo (NW): Mange nordmenn mangler fyringskompetanse. Antall branner som starter i ildsted og pipe er nesten dobbelt så høyt i desember som i en gjenno...

OBH NORDICA 6710, kr 595

God, men bråkete

Motoreffekt: 800w
Materiale (håndtak): Plast/metalldetaljer
Tilbehør eller ekstra ­finesser: Visp. Hakker, bolle, LED display
Garantitid: 2 år ved fabrikasjons­feil, 1 års ­reklamasjonsrett
Pluss: Kraffull. Lykkes med jobben selv om det tok litt ekstra tid før mikseren fikset det.
Minus: En forkrommet liten detalj løsnet med en gang fra hastighetsregulatoren. Høyt lydnivå som eskalerer til falsett ved mixing av frosne jordbær. I følge bruksanvisnigen skal man ikke vaske noen av delene i oppvaskmaskinen.
Sammendrag: LED-belysningen er kanskje en morsom detalj eller en unødvendig gimmick. Gjorde en god jobb, men det høye lydnivået ­trekker drastisk ned.
www.obhnordica.no

Karakter: 2

Wilfa SM-750 Gourmet, kr 599

Les også:

En levende adventskrans

Forny den gamle adventsstaken og lag en blomstrende adventskrans i år.

Favoritten!

Motoreffekt: 750w
Materiale (håndtak): Plast/gummi.
Tilbehør eller ekstra ­finesser:  Visp, hakker, bolle
Garantitid: 5 år.
Pluss: Bra med gummi på håndtaket. Den lange ledningen gjør det mulig å jobbe fritt uten at den er i veien – fordel også at ledningen er spiralformet. Har også enkle og tydelige knotter i metall. Enkel å håndtere og kraftfull. Det ­virker som om mikseren suger råvarene inn mot knivene. ­Veldig effektiv til alle tre opp­gavene. Dessuten 5 års garanti.
Minus: Vi fant ikke noe å bemerke her.
Sammendrag: Vi i Villas ­favoritt!
www.wilfa.no

Karakter: 5

Bosch MSM67PE, kr 539

Grei, men vanskelig å manøvrere

Motoreffekt: 750w
Materiale (håndtak): Plast/gummi.
Tilbehør eller ekstra ­finesser: Visp, hakker, bolle
Garantitid: 2 år.
Pluss: Gummi på håndtaket.
Minus: Litt klumpete håndtak for mindre hender. Gummiknappene er relativt små og plassert dypt noe som gjør dem ganske vanskelige å håndtere både for større og mindre hender. Gulrøttene trengte en del ekstra jobbing.
Sammendrag: God mikseevne, men litt dårligere manøvrering drar ned karakteren. Kanskje er dette en litt mer maskulin modell for folk som er vant med å håndtere store bormaskiner, var en kommentar.
www.bosch-home.no

Karakter: 3

Dualt stavmikser, kr 1329

OK, men for dyr

Motoreffekt: 500w
Materiale (håndtak): Plast.
Tilbehør eller ekstra finesser: Vanlig ballongvisp, dobbelvisp, hakker, metallbolle
Garantitid: 1 år.
Pluss: Den ekstra dobbelvispen og metallsbollen
Minus: Høres litt ut som et tannlegebor og virker ikke spesielt kraftfull. Lyktes godt med pestoen og smoothien, men den fikset ikke gulrøttene like bra. Kort garantitid og høy pris. Med tanke på at den er omtrent dobbelt så dyr som de andre modellene, hadde vi forventet mer. Vår karakter er gitt ut fra funksjon og bruk, ikke for prisverdi.
Sammendrag: En helt OK stavmikser, men til alt for høy pris.
www.dualit.no

Karakter: 3

10. oktober 2011
Mer om Kjøkkenmaskiner

Derfor må du ikke sette glassene opp-ned

Kjøkkenmaskiner Setter du glassene opp ned for å forhindre at de støver ned? Da risikerer du å ødelegge glassene permanent.

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Kjøkkenmaskiner Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron!

Annonsørinnhold

Vet du hva denne ventilen brukes til?

Kjøkkenmaskiner Denne kan være årsåken til at du må betale mye mer hvis uhellet er ute og du får vannlekkasje på kjøkkenet ditt.

Vasker du opp i en skitten oppvaskmaskin?

Kjøkkenmaskiner Har du husket å rense oppvaskmaskinen? Den kan nemlig gjemme på ubehagelige overraskelser.

Grunnen til at du ikke burde skylle tingene du putter i oppvaskmask...

Kjøkkenmaskiner Skal serviset skylles før det settes i oppvaskmaskinen? Du tror kanskje det, men vi gir deg fire grunner til hvorfor du bør la være.

Derfor bruker du kaffefilteret feil

Kjøkkenmaskiner Har du også undret deg over hvorfor kaffefiltre aldri passer helt i kaffetrakteren? Dette trikset vil endre dine kaffevaner og du vil aldri bruke kaffef...

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Kjøkkenmaskiner Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.

Matbloggernes favorittredskaper

Kjøkkenmaskiner Se hva Anne Brith og tre andre matbloggere ikke kan klare seg uten på kjøkkenet!

Rengjort disse i det siste?

Kjøkkenmaskiner Når rengjorde du egentlig kaffetrakteren, vannkokeren, vaffeljernet eller mikrobølgeovnen sist? Slik gjør du det rent!

Vi velger seks favoritter!

Kjøkkenmaskiner Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hus og hage.

Test av espressomaskiner

Kjøkkenmaskiner Vi tester fire forskjellige espressomaskiner. Her er det noe for enhver smak enten du liker lekkert design, smarte funksjoner eller vil ha flere kaffe­m...

Hobbykokkens favoritter

Kjøkkenmaskiner God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

Kaffe for den kresne

Kjøkkenmaskiner Utvalget av kaffemaskiner blir stadig større, med priser fra rundt 2000 kroner og oppover. Men før du kjøper en espressomaskin, er det flere ting du bør tenke over, blant annet hvor ofte du kommer til å bruke maskinen.

Test av espressomaskiner

Kjøkkenmaskiner Espressomaskinene har blitt testet, og de beste er kåret.

Funksjonelle foodprosessorer

Kjøkkenmaskiner Velger du å investere i en foodprosessor, sparer du tid på kjøkkenet og kan konsentrere deg om andre nødvendige gjøremål.