Komfyren er en hyppig kilde til brann i Norge. Dette kan unngås med en komfyrvakt.
Komfyren er en hyppig kilde til brann i Norge. Dette kan unngås med en komfyrvakt. Bilde: Colourbox

Unngå brann på kjøkkenet med komfyrvakt

Kjøkkenmaskiner

Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren. Likevel gjør vi svært lite for å sikre oss. Bare seks prosent har montert komfyrvakt, en teknisk innretning som forebygger komfyrbrann.

Dette viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og If Skadeforsikring i anledning Brannvernuka 2013.

16 prosent av alle boligbranner med kjent årsak i femårsperioden 2008-2012 skyldes tørrkoking eller overoppheting, i følge statistikk fra DSB. Dette gjør komfyren til hjemmets desidert største brannkilde.

Komfyrvakt kan hindre komfyrbranner

- Som regel har komfyrbrannene helt banale årsaker som at man glemmer at komfyren står på, blir distrahert, eller sovner fra matlagingen. En komfyrvakt kunne ha hindret mange av disse brannene, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

En komfyrvakt er en teknisk innretning som monteres i tilknytning til komfyren. De mest avanserte har sensorer som bryter strømtilførselen til komfyren og gir et varsel, dersom temperaturen over kokeplatene blir for høy. Noen typer komfyrvakter kan man montere selv, mens andre må monteres av en godkjent installatør.

- Ved å innføre krav til komfyrvakt i alle nye elektriske anlegg fra 2010, håper vi å redusere antall dødsbranner som tilberedes på komfyren. Vi oppfordrer også alle til å ettermontere komfyrvakt på eksisterende komfyrer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Mer om kjøkken, komfyrer og komfyrvakt

Brannfarlig fett

Undersøkelsen som er gjort i anledning Brannvernuka, viser også at en av fire har ikke rengjort kjøkkenventilatoren over komfyren for brannfarlig fett i løpet av det siste året.

- Dette skremmer oss, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring.

- Over tid samler det seg opp store mengder brannfarlig fett i ventilatoren. Dette fettet kan bidra til at en brann raskt sprer seg til avtrekkskanalen og kjøkkeninnredningen. Man oppnår altså ikke bare en hygienisk gevinst ved å rengjøre ventilatoren jevnlig, for eksempel en gang i kvartalet – det er også et enkelt og viktig brannsikringstiltak, sier Thorsrud.

Slik sikrer du trygg komfyrbruk:

•    Hold komfyren under oppsikt mens du koker eller steker.

•    Skru av eller demp varmen dersom du blir avbrutt i matlagingen.

•    Monter komfyrvakt som bryter strømtilførselen og gir alarm ved for høy varme.

•    Rengjør kjøkkenventilatoren jevnlig for brannfarlig fett.

•    Pass på at brennbare ting ikke ligger for nær kokeplatene.

•    Opplever du at olje eller frityr i gryten tar fyr, legg et passende lokk over og trekk gryten til side. Forsøk aldri å slokke med vann – det gir en eksplosjonsartet brannutvikling.

•    Komfyrbruk og alkohol/rus kan være en farlig kombinasjon. Kjøp med mat på vei hjem fra festen, i stedet for å fyre opp komfyren mens du er påvirket av alkohol.

Kilde: Norsk Brannvernforening.

22 september 2013

Plassmangel i kjøkkenskapet? Disse 9 tingene må ut

Det fyller seg raskt opp i kjøkkenskapene - vi hjelper deg med å rydde!

5 smarte kjøkkenmaskiner med wifi som gjør livet enklere

Vi bruker apper og elektroniske maskiner daglig. Hvorfor ikke la appene gjøre jobben på kjøkkenet også? Her er 5 smarte kjøkkenmaskiner som gjør hverdag...

Derfor må du ikke sette glassene opp-ned

Setter du glassene opp ned for å forhindre at de støver ned? Da risikerer du å ødelegge glassene permanent.

Derfor bør du putte en sitron i oppvaskmaskinen

Har du bruk deler av en sitron i søpla? Ikke kast restene av den i søpla. Oppvaskmaskinen din elsker nemlig sitron!

Annonsørinnhold

Vet du hva denne ventilen brukes til?

Denne kan være årsåken til at du må betale mye mer hvis uhellet er ute og du får vannlekkasje på kjøkkenet ditt.

Vasker du opp i en skitten oppvaskmaskin?

Har du husket å rense oppvaskmaskinen? Den kan nemlig gjemme på ubehagelige overraskelser.

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.

Grunnen til at du ikke burde skylle tingene du putter i oppvaskmask...

Skal serviset skylles før det settes i oppvaskmaskinen? Du tror kanskje det, men vi gir deg fire grunner til hvorfor du bør la være.

Derfor bruker du kaffefilteret feil

Har du også undret deg over hvorfor kaffefiltre aldri passer helt i kaffetrakteren? Dette trikset vil endre dine kaffevaner og du vil aldri bruke kaffef...

Vi velger seks favoritter!

Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hus og hage.

Test av espressomaskiner

Vi tester fire forskjellige espressomaskiner. Her er det noe for enhver smak enten du liker lekkert design, smarte funksjoner eller vil ha flere kaffe­m...

Hobbykokkens favoritter

God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

En sunn start på året

Med riktig utstyr på kjøkkenet blir det lettere å virkeliggjøre nyttårsforsettet om et sunnere liv.

Gaver til kjøkkenentusiastene

Her er seks gaveforslag til kjøkkenentusiastene, fra det rimelige til det dyre.

Funksjonelle foodprosessorer

Velger du å investere i en foodprosessor, sparer du tid på kjøkkenet og kan konsentrere deg om andre nødvendige gjøremål.