Komfyren er en hyppig kilde til brann i Norge. Dette kan unngås med en komfyrvakt.
Komfyren er en hyppig kilde til brann i Norge. Dette kan unngås med en komfyrvakt. Bilde: Colourbox

Unngå brann på kjøkkenet med komfyrvakt

Kjøkkenmaskiner

Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren. Likevel gjør vi svært lite for å sikre oss. Bare seks prosent har montert komfyrvakt, en teknisk innretning som forebygger komfyrbrann.

Dette viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og If Skadeforsikring i anledning Brannvernuka 2013.

16 prosent av alle boligbranner med kjent årsak i femårsperioden 2008-2012 skyldes tørrkoking eller overoppheting, i følge statistikk fra DSB. Dette gjør komfyren til hjemmets desidert største brannkilde.

Komfyrvakt kan hindre komfyrbranner

- Som regel har komfyrbrannene helt banale årsaker som at man glemmer at komfyren står på, blir distrahert, eller sovner fra matlagingen. En komfyrvakt kunne ha hindret mange av disse brannene, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

En komfyrvakt er en teknisk innretning som monteres i tilknytning til komfyren. De mest avanserte har sensorer som bryter strømtilførselen til komfyren og gir et varsel, dersom temperaturen over kokeplatene blir for høy. Noen typer komfyrvakter kan man montere selv, mens andre må monteres av en godkjent installatør.

- Ved å innføre krav til komfyrvakt i alle nye elektriske anlegg fra 2010, håper vi å redusere antall dødsbranner som tilberedes på komfyren. Vi oppfordrer også alle til å ettermontere komfyrvakt på eksisterende komfyrer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Mer om kjøkken, komfyrer og komfyrvakt

Brannfarlig fett

Undersøkelsen som er gjort i anledning Brannvernuka, viser også at en av fire har ikke rengjort kjøkkenventilatoren over komfyren for brannfarlig fett i løpet av det siste året.

- Dette skremmer oss, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring.

- Over tid samler det seg opp store mengder brannfarlig fett i ventilatoren. Dette fettet kan bidra til at en brann raskt sprer seg til avtrekkskanalen og kjøkkeninnredningen. Man oppnår altså ikke bare en hygienisk gevinst ved å rengjøre ventilatoren jevnlig, for eksempel en gang i kvartalet – det er også et enkelt og viktig brannsikringstiltak, sier Thorsrud.

Les også:

Mugg- og råtesopper og skadedyr trives i krypkjelleren

Er du klar over at huset ditt har krypkjeller? Hvis ikke bør du sjekke nå - for her kan muggsopp, råtesopp og skadedyr trives.

Slik sikrer du trygg komfyrbruk:

•    Hold komfyren under oppsikt mens du koker eller steker.

•    Skru av eller demp varmen dersom du blir avbrutt i matlagingen.

•    Monter komfyrvakt som bryter strømtilførselen og gir alarm ved for høy varme.

•    Rengjør kjøkkenventilatoren jevnlig for brannfarlig fett.

•    Pass på at brennbare ting ikke ligger for nær kokeplatene.

•    Opplever du at olje eller frityr i gryten tar fyr, legg et passende lokk over og trekk gryten til side. Forsøk aldri å slokke med vann – det gir en eksplosjonsartet brannutvikling.

Les også:

Test av espressomaskiner

Vi tester fire forskjellige espressomaskiner. Her er det noe for enhver smak enten du liker lekkert design, smarte funksjoner eller vil ha flere kaffe­m...

•    Komfyrbruk og alkohol/rus kan være en farlig kombinasjon. Kjøp med mat på vei hjem fra festen, i stedet for å fyre opp komfyren mens du er påvirket av alkohol.

Kilde: Norsk Brannvernforening.

22. september 2013

Mer om Kjøkkenmaskiner

Derfor må du ikke sette glassene opp-ned

Kjøkkenmaskiner Setter du glassene opp ned for å forhindre at de støver ned? Da risikerer du å ødelegge glassene permanent.

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Kjøkkenmaskiner Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron!

Plassmangel i kjøkkenskapet? Disse 9 tingene må ut

Kjøkkenmaskiner Det fyller seg raskt opp i kjøkkenskapene - vi hjelper deg med å rydde!

Annonsørinnhold

Vet du hva denne ventilen brukes til?

Kjøkkenmaskiner Denne kan være årsåken til at du må betale mye mer hvis uhellet er ute og du får vannlekkasje på kjøkkenet ditt.

Vasker du opp i en skitten oppvaskmaskin?

Kjøkkenmaskiner Har du husket å rense oppvaskmaskinen? Den kan nemlig gjemme på ubehagelige overraskelser.

Grunnen til at du ikke burde skylle tingene du putter i oppvaskmask...

Kjøkkenmaskiner Skal serviset skylles før det settes i oppvaskmaskinen? Du tror kanskje det, men vi gir deg fire grunner til hvorfor du bør la være.

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Kjøkkenmaskiner Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.

Matbloggernes favorittredskaper

Kjøkkenmaskiner Se hva Anne Brith og tre andre matbloggere ikke kan klare seg uten på kjøkkenet!

Rengjort disse i det siste?

Kjøkkenmaskiner Når rengjorde du egentlig kaffetrakteren, vannkokeren, vaffeljernet eller mikrobølgeovnen sist? Slik gjør du det rent!

Vi velger seks favoritter!

Kjøkkenmaskiner Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hus og hage.

Test av espressomaskiner

Kjøkkenmaskiner Vi tester fire forskjellige espressomaskiner. Her er det noe for enhver smak enten du liker lekkert design, smarte funksjoner eller vil ha flere kaffe­m...

Hobbykokkens favoritter

Kjøkkenmaskiner God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

Kaffe for den kresne

Kjøkkenmaskiner Utvalget av kaffemaskiner blir stadig større, med priser fra rundt 2000 kroner og oppover. Men før du kjøper en espressomaskin, er det flere ting du bør tenke over, blant annet hvor ofte du kommer til å bruke maskinen.

Test av espressomaskiner

Kjøkkenmaskiner Espressomaskinene har blitt testet, og de beste er kåret.

Funksjonelle foodprosessorer

Kjøkkenmaskiner Velger du å investere i en foodprosessor, sparer du tid på kjøkkenet og kan konsentrere deg om andre nødvendige gjøremål.