Komfyren er en hyppig kilde til brann i Norge. Dette kan unngås med en komfyrvakt.
Komfyren er en hyppig kilde til brann i Norge. Dette kan unngås med en komfyrvakt. Bilde: Colourbox

Unngå brann på kjøkkenet med komfyrvakt

Kjøkkenmaskiner

Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren. Likevel gjør vi svært lite for å sikre oss. Bare seks prosent har montert komfyrvakt, en teknisk innretning som forebygger komfyrbrann.

Dette viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og If Skadeforsikring i anledning Brannvernuka 2013.

16 prosent av alle boligbranner med kjent årsak i femårsperioden 2008-2012 skyldes tørrkoking eller overoppheting, i følge statistikk fra DSB. Dette gjør komfyren til hjemmets desidert største brannkilde.

Komfyrvakt kan hindre komfyrbranner

- Som regel har komfyrbrannene helt banale årsaker som at man glemmer at komfyren står på, blir distrahert, eller sovner fra matlagingen. En komfyrvakt kunne ha hindret mange av disse brannene, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

En komfyrvakt er en teknisk innretning som monteres i tilknytning til komfyren. De mest avanserte har sensorer som bryter strømtilførselen til komfyren og gir et varsel, dersom temperaturen over kokeplatene blir for høy. Noen typer komfyrvakter kan man montere selv, mens andre må monteres av en godkjent installatør.

- Ved å innføre krav til komfyrvakt i alle nye elektriske anlegg fra 2010, håper vi å redusere antall dødsbranner som tilberedes på komfyren. Vi oppfordrer også alle til å ettermontere komfyrvakt på eksisterende komfyrer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Mer om kjøkken, komfyrer og komfyrvakt

Brannfarlig fett

Undersøkelsen som er gjort i anledning Brannvernuka, viser også at en av fire har ikke rengjort kjøkkenventilatoren over komfyren for brannfarlig fett i løpet av det siste året.

- Dette skremmer oss, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring.

- Over tid samler det seg opp store mengder brannfarlig fett i ventilatoren. Dette fettet kan bidra til at en brann raskt sprer seg til avtrekkskanalen og kjøkkeninnredningen. Man oppnår altså ikke bare en hygienisk gevinst ved å rengjøre ventilatoren jevnlig, for eksempel en gang i kvartalet – det er også et enkelt og viktig brannsikringstiltak, sier Thorsrud.

Slik sikrer du trygg komfyrbruk:

•    Hold komfyren under oppsikt mens du koker eller steker.

•    Skru av eller demp varmen dersom du blir avbrutt i matlagingen.

•    Monter komfyrvakt som bryter strømtilførselen og gir alarm ved for høy varme.

•    Rengjør kjøkkenventilatoren jevnlig for brannfarlig fett.

•    Pass på at brennbare ting ikke ligger for nær kokeplatene.

•    Opplever du at olje eller frityr i gryten tar fyr, legg et passende lokk over og trekk gryten til side. Forsøk aldri å slokke med vann – det gir en eksplosjonsartet brannutvikling.

•    Komfyrbruk og alkohol/rus kan være en farlig kombinasjon. Kjøp med mat på vei hjem fra festen, i stedet for å fyre opp komfyren mens du er påvirket av alkohol.

Kilde: Norsk Brannvernforening.

22 september 2013

Kjøkkenutstyret som må holdes rent

Kjøkkenutstyr som kaffetrakter, vannkoker, vaffeljern og mikrobølgeovn brukes ofte, men kanskje stemoderlig behandlet med tanke på rengjøring. Slik...

Vi velger seks favoritter!

Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hus og hage.

God morgenkaffe!

Kaffemaskiner med kapselfunksjoner i friske farger og former liver opp på kjøkkenet.

Matbloggernes favorittredskaper

Se hva Anne Brith og tre andre matbloggere ikke kan klare seg uten på kjøkkenet!

Funksjonelle foodprosessorer

Velger du å investere i en foodprosessor, sparer du tid på kjøkkenet og kan konsentrere deg om andre nødvendige gjøremål.

Frityr uten olje

Frityrkoker som nesten ikke bruker olje kan være redningen for chipselskere som vil vise seg i bikini til sommeren.

Kunsten å lage god traktekaffe

Du behøver ikke være barrista for å lage god traktekaffe. Men det er likevel et par ting du bør passe på.

Test av håndstøvsugere

Vi har testet seks forskjellige håndstøvsugere på kjøkkenet.

Hobbykokkens favoritter

God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

Rengjør blenderen på 30 sekunder

Det kan være tungvint å vaske blenderen. Heldigvis finnes det et enkelt triks som løser problemene på bare noen sekunder.

Snedige maskiner til kjøkkenet

Den tiden er forbi da kjøleskap og komfyr var det eneste av faste elektriske inventar på kjøkkenet. Nå bugner det av utvalg for de som ønsker seg snedig...

Test av vannkokere

Størrelsen betyr nesten alt for at vannkokeren skal være lett å håndtere, synes vårt testpanel. Se hvilken koker som fikk beste karakter!

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron!

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.

Test av kaffemaskiner

Er du en kresen kaffedrikker? Da vet vi hva du bør ønske deg til jul. De siste månedene har Vi i villa testet tre frittstående kaffemaskiner i topp­sjik...