Med disse enkle triksene blir du en litt bedre kokk.
Med disse enkle triksene blir du en litt bedre kokk. Bilde: iStock

14 triks som forbedrer matlagingen din

Mat

Små triks kan gjøre stor forskjell på kjøkkenet. Her er 14 enkle hacks som gjør matlagingen din hakket mer imponerende – og velsmakende!

Matlaging går ikke alltid helt som du hadde planlagt... Noen ganger er det bare et lite triks som står mellom fiasko og suksess. Her er 14 smarte råd som gjør matlagingen din litt proffere, uansett om målet ditt er å steke den perfekte biff eller gi kaffen litt ekstra god smak. 

14 tips til bedre matlaging

1. Legg rå løk i vann

Hvis du synes rå løk smaker en anelse for sterkt, kan du legge løkterningene eller -ringene i litt kaldt vann. Det trekker ut sulfatene og fjerner litt av skarpheten. Etterpå kan du trygt bruke løken som tilbehør til maten.

2. Krydre kaffen

Litt salt og kanel kan gjøre underverker for kaffen din! Tilsett litt av begge deler til kaffepulveret før du brygger kaffen: Saltet vil gjøre kaffen mindre bitter, og kanelen gir god smak. Det er ikke mye salt som skal til, og kanel tilsetter du etter smak og behag.   

3. Bruk buljong i stedet for vann

Skal du koke ris, bulgur, quinoa eller lignende er det en god idé å bruke buljong eller fond i stedet for rent vann. Det gir retten mer smak og dybde. 

4. Salt saftige grønnsaker

Hvis du lager en salat og bruker saftige grønnsaker som tomat, paprika og løk, kan det være lurt å salte dem før du blander dem i salaten. Ikke så mye for smakens skyld, men for å trekke ut overflødig væske. Da blir salaten sprø i stedet for våt og slapp. Vær forsiktig med mengden salt!

5. Salt i bakverk

Når du baker er det alltid smart å tilsette en klype salt, også om du baker kake eller annet søtt bakverk. Det skal ikke mye til, bare en liten halv teskje per porsjon. Bruk den salttypen du liker best. 

6. Bruk peanøttsmør eller sennep i sauser og stuinger

Både sennep og peanøttsmør kan gi ekstra smak i både sauser, stuinger og gryteretter. Peanøttsmør gir dessuten litt tykkere konsistens til stuingen. Smaken skal selvfølgelig passe til retten, men du kan alltid smake deg frem til rett mengde og kombinasjonsmuligheter.

7. Bruk balsamicoeddik

Balsamicoeddik er deilig i mange sammenhenger: Drypp litt balsamico på friske jordbær, stekte grønnsaker eller kanskje spesielt nudelretter – det gir en ekstra spiss på smaken! 

8. Bruk brødrasp i burgerne

Når du lager hjemmetlaget burger, bør du vurdere å tilsette litt brødrasp til kjøttet. Det bidrar til at burgerne blir saftige, holder formen og gir dem en sprø skorpe på den helt riktige måten.  

9. Brun kjøttet riktig

Hvis du skal brune en biff, kotelett eller lignende, bør du først klappe kjøttet tørt med litt kjøkkenpapir og salte det. Neste steg er å sørge for at pannen ikke er for full. Bruk gjerne en panne i stål eller støpejern, og husk at den skal være skikkelig varm før du legger biffen i. 

10. Bruk vodka i paideigen

Vodka fungerer til mye annet enn drinker – for eksempel for å lag en sprø paideig! Vodka består nemlig av 60 prosent vann og 40 prosent etanol, så du kan tilføre mer væske i deigen, noe som gjør den lettere å jobbe med. Hvis du bare bruker vann, kan deigen bli seig.

Alkoholen fordamper når deigen blir stekt, så vodkasmaken forsvinner, mens bakverket blir deilig flakete og lett. 

11. Bruk kalde ingredienser til wienderbrød og lignende

Skal du bake croissanter, wienerbrød eller annet bakverk der det ferdige produktet skal være smøraktig og flakete? Husk da at ingrediensene bør være kalde! Det gjelder både smør, mel, sukker og vann i oppskriften. Da blir resultatet enda bedre.

Salte kjøttet med grovt salt i god tid før steking. Foto: Getty Images. 

12. Få en sprø overflate på biffen

Blodige biffer smaker ekstra godt hvis de har en sprø overflate. Det oppnår du ved å salte kjøttet før du steker det. Bruk helst en grovere salttype, siden du risikerer for salt kjøtt ved å bruke den fineste typen. La kjøttet trekke i en time per 2,5 cm. Det vil si at hvis biffen er 2,5 cm tykk, skal den trekke i en time. 

Når kjøttet har trukket, tørker du av saltet så det passer din smak. Klapp biffen tørr med tørkerull. Og så er det bare å steke på sterk varme. 

13. Hold knivene skarpe

Skarpe kniver skal rengjøres og oppbevares korrekt for å vedikeholde skarpheten. De bør alltid vaskes for hånd, aldri ligge i bløt over lengre tid og bør helst oppbevares i en treblokk i stedet for i skuffen. I tillegg er det en god idé å bruke en trefjøl, som er mindre hardt for kniven. 

14. Temperer tallerknene

Skal du servere noe varmt eller kaldt, kan det lønne seg å matche tallerknens temperatur sånn ca med rettens. Er det en varmrett, kan tallerknen gjerne være lun, og om retten er kald, kan du sette tallerknen i kjøleskapet først. På den måten holder maten bedre temperaturen, og gjestene dine får den best mulige matopplevelsen. 

Lyst på flere triks og tips som gjør hverdagen litt bedre? Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

Kilde: Buzzfeed.   

4 januar 2017

Derfor bør ikke vannmelonen legges i kjøleskapet

Vannmelon er en av de beste sommerfruktene, og den skal gjerne serveres iskald. Men kjøleskapet er ikke det beste stedet å oppbevare vannmelon. Se...

Derfor smaker usunn mat så godt

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Måten du koker ris på kan gå utover helsa di

Bruker du denne metoden for å koke ris, unngår du å få i deg kreftfremkallende arsen.

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Lær deg triksene som gir perfekte egg

Egg kan tilberedes på utallige måter - slik lykkes du med kokte egg, speilegg og eggerøre.

Slik lager du pisket krem uten visp

Med dette smarte trikset har du alltid frisk krem i kjøleskapet. Se hvordan du pisker krem uten visp.

Du kan vakuumpakke mat uten egen maskin

Vakuumpakking av mat har de siste årene blitt svært populært. Vi viser deg hvordan du kan vakuumpakke uten bruk av maskin.

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Deilige sveler fra Sunnmøre

Kos deg ekstra en helg med disse ekstremt gode svelene fra Sunnmøre.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

10 måter å gjenbruke syltelake

Heller du ut resten av laken når glasset med sylteagurker er tomt? Tabbe! Du kan nemlig bruke den til mange praktiske ting i hus og hage!

Dette er grunnen til at du enten elsker eller hater koriander

Hvilken mat man liker handler om smak og behag – men ikke når det kommer til den populære urten koriander.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

5 smarte ting du kan bruke en gryte til

Gryten din har flere bruksområder enn du tror. VI har funnet 5 smarte triks som vil hjelpe deg i hverdagen.

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses...