Bilde: iStock

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Mat

Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Hvit ris

Forskere fra Utah State University har undersøkt hvor lang tid hvit ris kan holde på ernæringen og smaken – og resultatet er overraskende. Hvit ris kan holde seg i 30 år, hvis den oppbevares i en lufttett beholder i cirka 4,5 grader.

Så før du kaster risen, bør du tenke deg om en ekstra gang om det egentlig er vits.

Brun ris kan til gjengjeld ikke holde seg like lenge. På grunn av de naturlige oljene, kan brun ris kun holde seg i 6 måneder.

Honning

Honning er en av de matvarene som holder seg best og lengst – og det skal vi takke biene for. Blandingen av kjemi, nektar og enzymer skaper et mikromiljø hvor bakterier ikke kan vokse eller leve.

Men den honningen du kjøper i matbutikken har blitt ytterligere behandlet og kommer i ny beholder, noe som forandrer mikromiljøet. For at den behandlede honningen skal kunne holde seg, er det viktig at beholderen er lufttett.

Så raskt det kommer luft inn, vil bakterieutviklingen settes i gang og nedbrytingen vil starte.

Salt

Det kommer neppe som noen overraskelse at salt er et naturprodukt som kan holde seg i lang tid. I mange år har salt blitt brukt til å bevare andre matvarers holdbarhet.

Saltets lange holdbarhet skyldes dets høye innhold av natriumklorid. Men i bordsaltet ditt hjemme, er det tilsatt jod som forkortet saltets levetid. Salt med jod i kan holde seg i cirka 5 år.

Foto: Getty Images

Sukker

Generelt er holdbarheten til et produkt avhengig av fremstillingsmetoden og oppbevaringen. Hvis du oppbevarer matvarene dine riktig, vil de holde seg lenger.

Sukker skal oppbevares i lufttette beholdere, for å unngå fukt og andre bakterier. Når sukkeret begynner å klumpe seg og få en myk, mer klistrete konsistens, bør du vurderer om du skal skifte det ut.

Soya

Soya er blant matvarene som kan holde seg lenger enn man skulle trodd.

På grunn av at soya inneholder mye salt, kan det stort sett ikke bli for gammelt, så lenge du husker å oppbevare den i kjøleskapet og fester lokket etter bruk.

Gjør hverdagen enklere med flere smarte triks – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Ren lønnesirup

Som honningen kan ren lønnesirup nesten ikke bli for gammel. Det er av ren formalitet at den får utløpsdato i butikken. Men utløpsdatoen på lønnesirupen er ikke avgjørende.

Drikke med alkoholinnhold

Alkohol er hjemmets beste bakteriedreper og jo høyere prosent er, desto renere er den for bakterier. Drikkevarene dine i barskapet kan derfor også holde seg lenge.

Men når du åpner en flaske, vil innholdet bli utsatt for luft og bakterier, som både påvirker smaken og holdbarheten.

Det er vanskelig å vurdere når en flaske har blitt for gammel. I stedet må du vurdere flaskens innhold fra gang til gang. hvis du er i tvil om en matvare har blitt for gammel, bør du kaste den. Du kan nemlig bli syk av gammel mat og gammel drikke, og det er derfor viktig å være forsiktig.

Kilde: Mentalfloss.com 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

10 juni 2016

Lag himmelske sjokoladepannekaker

Ta pannekakekosen til nye høyder med disse deilige sjokoladepannekakene!

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses...

Slik skreller du en appelsin i ett snitt

Og appelsinen kan pakkes sammen igjen med en gummistrikk.

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Så enkelt skreller du ingefær

Ja, det er mulig å skrelle en ingefær uten å skjære bort halvparten.

Sjokolade er den beste kuren mot hoste

Når du hoster og harker, bør du finne frem sjokoladen. Ifølge en engelsk professor, er sjokolade mer effektivt mot hoste enn andre hostemedisiner.

11 typiske feil du gjør når du koker pasta

Å koke pasta er ikke bare å koke pasta. Her får du tips til hvordan du koker pasta helt riktig.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

Derfor bør du ikke bruke varmt vann fra springen til mat og drikke

Bruker du varmtvann fra springen til matlaging eller til tevann? Da bør du tenke deg godt om - i verste fall kan du bli alvorlig syk.

Hullet i pastaskjeen har en smart funksjon

Nei, det er ikke bare for at vannet skal renne gjennom.

Grille i helgen? Pass på dette!

Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Visste du at brødet egentlig skulle oppbevares slik?

Vi kaster mye brød, rett og slett fordi det ikke oppbevares riktig. Her er fire viktige oppbevaringstips, som mange av oss åpenbart har glemt.