Derfor smaker usunn mat så godt

Mat

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Det kan være vanskelig å holde seg unna usunn mat, og det er det en helt naturlig forklaring på.
Det kan være vanskelig å holde seg unna usunn mat, og det er det en helt naturlig forklaring på. Bilde: iStockphoto

Trangen til å innta usunn mat skyldes at den ofte inneholder mye fett, salt og sukker. Dette er noe vi hungrer etter fra naturens side.

Kroppen har for eksempel bruk for karbohydrater så vi kan få energi til musklene. Karbohydrater er sukkerstoffer og fås blant annet gjennom frukt og matvarer med tilsatt sukker.

Når vi har sukkersug, er det altså biologisk bestemt.

Vi hungrer etter bestemte ting 

Nettstedet videnskap.dk har undersøkt hvorfor mennesker har en trang etter usunne matvarer.

Ifølge nettstedet er mennesket utviklet til å gå etter fire forskjellige egenskaper i matvarer:

  • Fett
  • Karbohydrater
  • Protein
  • Sprøhet

De tre førstnevnte er næringsstoffer, hvor fett smaker av fett, søt smak indikerer karbohydrater og umami er smaken av lettfordøyelig protein. Sprøheten indikerer at matvaren er frisk.

Næringsstoffene er livsnødvendige for oss, og derfor er vi innrettet slik at vi hele tiden prøver å få tak i dem.

– Det er meningen at vi biologisk reagerer på det vi spiser. Vi liker å spise de tingene som indikerer at de har høyt innhold av det vi trenger, nemlig fett, karbohydrater og proteiner, sier førstamanuensis Michael Bom Frøst ved Førdvarevidenskab ved Københavns Universitet til videnskap.dk.

Tiden har endret seg, men driftene består

Det er altså ikke så merkelig at vi hungrer etter søte, salte og fettholdige matvarer.

Ifølge Frøst, som blant annet forsker på gastronomi og opplevelsen av smak, har historisk sett tilgangen til karbohydrater vært begrenset, og derfor var det viktig å få i seg så mye som mulig når man fant det.

– De samme driftene eksisterer i dag, men adgangen til de energitette matvarene har blitt bedre, sier Frøst.

Kroppen kjenner ikke forskjell på frukt og godteri

Både frukt og godteri inneholder mye sukker. Som nevnt er sukker karbohydratrikt, og smaker naturligvis søtt.

Hjernen kjenner ikke forskjell på den søte smaken i frukt og den søte smaken i godteri, selv om det er stor forskjell på sukkerinnhold og sukkerstoffer.

Når vi spiser noe søtt, vil hjernens nytelsessenter aktiveres av smaken og begynner å skille ut dopamin.

– Det er en grunnleggende biologisk drift som gjør at vi har spist de tingene vi har trengt. Nytelsessenteret i hjernen blir påvirket og sier: «Mer av det, takk» Derfor er det vanskelig å la være å fortsette å spise godteri før skålen er tom, forklarer Frøst.

Det var smart den gangen vi var nødt til å lete etter karbohydratene. Men i dag er det begrensningens kunst som gjelder, og det gjelder å holde seg selv i ørene for å ikke få i seg for mye karbohydrater.

Lur hjernen

Heldigvis kan vi lure hjernen.

Det kan vi for eksempel gjøre med å gi sunne matvarer noen av de egenskapene som de usunne matvarene har.

Frøst peker som eksempel på eplebiter som både er sprø og søte og dermed indikerer både karbohydrater og friskhet, men ikke er så usunne som potetchips eller godteri.

– Eplebiter har noen av de samme gjenskaper som de usunne matvarene, men med et mye lavere kaloriinnhold, sier han.

Et annet eksempel er å spise nøtter i stedet for godteri. Nøtter både sprø, salte og søte, samt at de er naturlig kilde til protein. Du kan også lage chips av rotfrukt i ovnen få den søte og salte smaken.

21 september 2017

Derfor bør ikke vannmelonen legges i kjøleskapet

Vannmelon er en av de beste sommerfruktene, og den skal gjerne serveres iskald. Men kjøleskapet er ikke det beste stedet å oppbevare vannmelon. Se...

Måten du koker ris på kan gå utover helsa di

Bruker du denne metoden for å koke ris, unngår du å få i deg kreftfremkallende arsen.

Vill, villere, vafler

Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Lær deg triksene som gir perfekte egg

Egg kan tilberedes på utallige måter - slik lykkes du med kokte egg, speilegg og eggerøre.

Slik lager du pisket krem uten visp

Med dette smarte trikset har du alltid frisk krem i kjøleskapet. Se hvordan du pisker krem uten visp.

Du kan vakuumpakke mat uten egen maskin

Vakuumpakking av mat har de siste årene blitt svært populært. Vi viser deg hvordan du kan vakuumpakke uten bruk av maskin.

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Deilige sveler fra Sunnmøre

Kos deg ekstra en helg med disse ekstremt gode svelene fra Sunnmøre.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

10 måter å gjenbruke syltelake

Heller du ut resten av laken når glasset med sylteagurker er tomt? Tabbe! Du kan nemlig bruke den til mange praktiske ting i hus og hage!

Dette er grunnen til at du enten elsker eller hater koriander

Hvilken mat man liker handler om smak og behag – men ikke når det kommer til den populære urten koriander.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

5 smarte ting du kan bruke en gryte til

Gryten din har flere bruksområder enn du tror. VI har funnet 5 smarte triks som vil hjelpe deg i hverdagen.

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses...