Derfor smaker usunn mat så godt

Mat

Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.

Det kan være vanskelig å holde seg unna usunn mat, og det er det en helt naturlig forklaring på.
Det kan være vanskelig å holde seg unna usunn mat, og det er det en helt naturlig forklaring på. Bilde: iStockphoto

Trangen til å innta usunn mat skyldes at den ofte inneholder mye fett, salt og sukker. Dette er noe vi hungrer etter fra naturens side.

Kroppen har for eksempel bruk for karbohydrater så vi kan få energi til musklene. Karbohydrater er sukkerstoffer og fås blant annet gjennom frukt og matvarer med tilsatt sukker.

Når vi har sukkersug, er det altså biologisk bestemt.

Les også:

5 ting du kan vaske med klorin

Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Vi hungrer etter bestemte ting 

Nettstedet videnskap.dk har undersøkt hvorfor mennesker har en trang etter usunne matvarer.

Ifølge nettstedet er mennesket utviklet til å gå etter fire forskjellige egenskaper i matvarer:

  • Fett
  • Karbohydrater
  • Protein
  • Sprøhet

De tre førstnevnte er næringsstoffer, hvor fett smaker av fett, søt smak indikerer karbohydrater og umami er smaken av lettfordøyelig protein. Sprøheten indikerer at matvaren er frisk.

Næringsstoffene er livsnødvendige for oss, og derfor er vi innrettet slik at vi hele tiden prøver å få tak i dem.

– Det er meningen at vi biologisk reagerer på det vi spiser. Vi liker å spise de tingene som indikerer at de har høyt innhold av det vi trenger, nemlig fett, karbohydrater og proteiner, sier førstamanuensis Michael Bom Frøst ved Førdvarevidenskab ved Københavns Universitet til videnskap.dk.

Les også:

Derfor bør du vaske dongeribuksa så sjelden som mulig

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Tiden har endret seg, men driftene består

Det er altså ikke så merkelig at vi hungrer etter søte, salte og fettholdige matvarer.

Ifølge Frøst, som blant annet forsker på gastronomi og opplevelsen av smak, har historisk sett tilgangen til karbohydrater vært begrenset, og derfor var det viktig å få i seg så mye som mulig når man fant det.

– De samme driftene eksisterer i dag, men adgangen til de energitette matvarene har blitt bedre, sier Frøst.

Les også:

Vill, villere, vafler

Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Kroppen kjenner ikke forskjell på frukt og godteri

Både frukt og godteri inneholder mye sukker. Som nevnt er sukker karbohydratrikt, og smaker naturligvis søtt.

Hjernen kjenner ikke forskjell på den søte smaken i frukt og den søte smaken i godteri, selv om det er stor forskjell på sukkerinnhold og sukkerstoffer.

Når vi spiser noe søtt, vil hjernens nytelsessenter aktiveres av smaken og begynner å skille ut dopamin.

– Det er en grunnleggende biologisk drift som gjør at vi har spist de tingene vi har trengt. Nytelsessenteret i hjernen blir påvirket og sier: «Mer av det, takk» Derfor er det vanskelig å la være å fortsette å spise godteri før skålen er tom, forklarer Frøst.

Det var smart den gangen vi var nødt til å lete etter karbohydratene. Men i dag er det begrensningens kunst som gjelder, og det gjelder å holde seg selv i ørene for å ikke få i seg for mye karbohydrater.

Lur hjernen

Heldigvis kan vi lure hjernen.

Det kan vi for eksempel gjøre med å gi sunne matvarer noen av de egenskapene som de usunne matvarene har.

Frøst peker som eksempel på eplebiter som både er sprø og søte og dermed indikerer både karbohydrater og friskhet, men ikke er så usunne som potetchips eller godteri.

– Eplebiter har noen av de samme gjenskaper som de usunne matvarene, men med et mye lavere kaloriinnhold, sier han.

Et annet eksempel er å spise nøtter i stedet for godteri. Nøtter både sprø, salte og søte, samt at de er naturlig kilde til protein. Du kan også lage chips av rotfrukt i ovnen få den søte og salte smaken.

21. september 2017
Mer om Mat

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Mat Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på. 

Slik fryser du ned egg, melk og andre meieriprodukter

Mat Noen ganger kjøper man inn for mye mat. Da er det greit å vite at egg og meieriprodukter, som melk og ost kan legges i fryseren.

Slik fryser du brødskiver – og bevarer smak og konsistens

Mat Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Mat Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Mat Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

Mat En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

Mat En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som ikke trenger å skylles.

Slik modner du advokadoen på 10 minutter

Mat Er du også lei av at avokadoene dine aldri er modne når du skal bruke dem? Dette trikset viser hvordan du modner dem lynraskt.

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

Mat For en sunn og kjapp middag hver eneste dag, bør du alltid kjøpe med deg disse råvarene hjem fra butikken.