Dette er grunnen til at du enten elsker eller hater koriander

Mat

Hvilken mat man liker handler om smak og behag – men ikke når det kommer til den populære urten koriander. 

Folket er delt når det kommer til smaken av koriander.
Folket er delt når det kommer til smaken av koriander. Bilde: iStock

Det er genetisk bestemt om du liker koriander

Den grønne urten koriander har virkelig inntatt det norske kjøkken. Både på thaimat, meksikansk, mat fra Midtøsten og India. Men har du lagt merke til at folk sjelden stiller seg likegyldig til hvordan koriander smaker? Enten elsker man smaken av koriander, eller så kan man ikke utstå den. 

Dette faktum har blitt undersøkt ved Universitet i Toronto. Der kom de fram til at ditt genetiske opphav bestemmer hvorvidt du liker smaken av koriander eller ei. 

Gruppen av forsøkspersoner som avskydde koriander mest, var de som kunne spore genene sine tilbake til Øst-Asia. 14 prosent hadde afrikansk bakgrunn, mens syv prosent hadde bakgrunn fra Sørøst-Asia. Den siste gruppen beskriver smaken av koriander som smaken av såpe, jord, insekter og mugg. 

Den gruppen av forsøkspersoner som elsket smaken av koriander mest var de som hadde røtter i Midtøsten. Latin-Amerika skilte seg særlig ut, siden koriander er en hovedingrediens i latinamerikanernes kjøkken. De beskriver koriander som frisk med en smak av sitrus.  

Les også:

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Det er vanskelig å unngå koriander hvis du er ute og bestiller ekte meksikansk mat... Foto: iStock.

Hvordan går du fra å hate koriander til å elske det?

Hvis du smaker noe du ikke liker, legger du det automatisk over i kategorien "ting jeg skal unngå". Det er en automatisk prosess i hjernen. 

Når noe først er plassert i denne kategorien er det ofte vanskelig å bytte mening. Derfor må du trene hjernen til å ignorere din egen holdning til koriander, og rett og slett prøve å spise koriander i mange forskjellige sammenhenger. Da kan du etter hvert lære deg å like det.

Men det er altså vanskeligere for noen av oss. 

Kilde: Mashed

Les også:

Slik baker du  gode rundstykker

Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer.

Vil du har flere tips og triks til hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

2. februar 2017
Mer om Mat

Du har åpnet isbitposen helt feil i alle år!

Mat Nå kan du endelig slutte å irritere deg over at isbitene flyr i alle mulige retninger.

Dette er den ideelle oljen til steking

Mat Hvilke typer matolje egner seg egentlig best til steking - og er det egentlig så ille å steke i smør? Få 5 råd om sunn og sikker steking

4 gode grunner til at du bør spise mer sjokolade

Mat Gode nyheter til alle sjokoladeelskere! Flere studier viser faktisk også at mørk sjokolade er bra for helsen din.

Slik fjerner du fastbrent knekk fra stekepanna

Mat Fastbrent knekk er et utbredt problem i disse førjulstider. Her lærer du hvordan du får løsnet det fra stekepanna. 

10 utrolige kaker for gutter (og tøffe jenter)

Mat Har du eventyrlystne barn som fortjener en kake utenom det vanlige? Da MÅ du se disse 10 elleville kakene.

Enkel og rask oppskrift på smakfull ingefærshot

Mat En ingefærshots inneholder en masse fine ingredienser som styrker immunforsvaret ditt. Vi gir deg den perfekte oppskrift på ingefærshots med eple.

Slik baker du  gode rundstykker

Mat Her får du enkel oppskrift på hjemmebakte rundstykker, og 10 tips til hele bakeprosessen: Elting, heving, pensling og mye mer. 

Annonsørinnhold

Slik får du mer energi!

Mat 6 smarte tips som garantert funker.

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Mat Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Slik lager du brente mandler (søte og salte)

Mat Her får du to enkle oppskrifter på både søte og salte brente mandler. Perfekt julesnacks!  

Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

Mat De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Slik koker du perfekte bløtkokte egg

Mat Det er mange meninger om hva som er et perfekt bløtkokt egg, men svaret får du her.

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Mat Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring. 

Vill, villere, vafler

Mat Lyst til å gjøre noe spennende ut av vaffelrøra? Her er 10 gode ideer til forskjellige vaffelvarianter du kan prøve deg på.

Derfor smaker usunn mat så godt

Mat Har du lurt på hvorfor usunn mat smaker så godt? Det har en helt naturlig forklaring.