Bilde: Getty Images

11 typiske feil du gjør når du koker pasta

Mat

Å koke pasta er ikke bare å koke pasta. Her får du tips til hvordan du koker pasta helt riktig.

Å lage den perfekte pasta er ikke så lett som mange tror. Det krever nemlig mer enn kokende vann og en håndfull pasta.

Bli kokere på hvilke feil du bør unngå – og du vil lage perfekt pasta fremover!

1. Du velger feil form

Mange av oss tror at pastaens form utelukkende handler om utseende. Men slik er de ikke. Det er et formål med de aller fleste pastaformer.

Derfor bør du alltid bruke pastatypen som står oppgitt i oppskriften. Hvis du ikke har den spesifikke pastaen, bør du bruke pasta som er i samme kategori. 

Disse hovedkategoriene gjelder for pasta:

Store rør (Penne & Rigatoni)

Skruer (Ritoni & Gemmeli)

Sløyfer (Farfalle)

Tynne tråder (Spaghetti & Linguine)

Bredere tråder (Fettuccine, Pappardelle)

2. Du følger ubetinget tiden på pakningen

Tiden som står angitt på pakningen bør ses på som et forslag og ikke noe du må følge regelrett. Det skjer nemlig ofte at pastaen ikke har kokt lenge nok, og det er ikke nødvendigvis fordi det står feil på pakningen.

Det er nemlig mange ting som spiller inn, og som kan påvirke pastaens koketid. Det kommer eksempelvis an på hvilken gryte du bruker, og hvor land tid det tar å koke opp vannet igjen etter at du har helt i pastaen.

Smak derfor kontinuerlig på pastaen i intervaller på 30 sekunder etter den er kokt ferdig etter instruksene på emballasjen. På den måten sikrer du at pastaen din ikke blir underkokt.

Koketiden kommer også an på om du ønsker at pastaen skal være al dente eller ikke, altså om den eventuelt skal ha litt tyggemotstand.

3. Du overbaker pastaen

Når du lager lasagne eller andre retter som krever at pastaen bakes, skjer det ofte at pastaen blir overtilberedt.

Det skyldes hovedsakelig at mange glemmer at pastaen tilberedes videre – også etter at den er tatt ut av ovnen.

Derfor skal du alltid ta ut pastaen cirka 10 minutter før den egentlig er ferdig.

4. Du salter ikke vannet nok

Dette er nok den mest utbredte feilen. Du glemmer simpelthen å salte vannet tilstrekkelig, som resulterer i at pastaen ikke smaker noe særlig.

Hvis du for eksempel koker nudler, bør vannet være like saltet som sjøvann. Du skal derfor ikke være så redd for å ha salt i vannet.

Mye av saltet forsvinner nemlig når du heller vannet i vasken. Noe som leder videre til neste punkt...

5. Du heller alt vannet i vasken

Når du skal helle av vannet til pastaen, bør du ikke helle av alt. Du kan nemlig bruke vannet til forskjellige sauser, eksempelvis mer saltede sauser som olivenolje-baserte sauser.

Vannet hjelper dels med å tynne ut sausen, så du lettere kan fordele den i pastaen.

6. Du bruker for lite vann

Hvis du vil unngå at alt vannet er fordampet før pastaen er ferdig kokt, bør du tilsette minst 6 liter vann for hver halve kilo pasta du skal koke.  

Bruk derfor heller for mye vann enn for lite. Vannet som blir igjen kan du jo dessuten bruke til noe annet!

7. Du skyller pastaen til sist

Mange skyller den kokte pastaen med vann etter den er kokt ferdig. Dette er ofte for å stoppe kokeprosessen og for å kjøle ned pastaen. Dette bør kun gjøres dersom pastaen brukes i en kald salat.

Årsaken til dette er at deler av smaken fjernes når du skylder pastaen.

8. Du lar pastaen stå for lenge før du tilsetter sausen

Pasta som står for lenge uten saus blir klistrete og gummiaktig i konsistensen. Derfor kan du med fordel lage sausen mens pastaen koker, eller som det første du gjør når du begynner på retten.

9. Du tilsetter olje til pastaen

Mange tilsetter olje for å unngå at pastaen klistrer seg sammen. I stedet for å tilføye olje, kan du la vannet koke – og hele tiden koke.

Oljen går ofte nemlig dårlig sammen med sausen du skal ha over pastaen i etterkant.

10. Du lager for mye pasta

Pasta utvider seg når det kokes. Som hovedregel er en håndfull spaghetti nok til at en personlig blir mett.

Du kan også bruke denne smarte delen av pastaskjeen til å måle opp porsjoner.

11. Du bruker feil kjele

Desto større gryte jo bedre. Mange velger en for lite gryte når de koker pasta. Dette resulterer i at halvparten av pastaen ikke blir kokt ordentlig.

Sørg derfor alltid for å bruke en stor gryte når du koker pasta.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

11 oktober 2016

Lag himmelske sjokoladepannekaker

Ta pannekakekosen til nye høyder med disse deilige sjokoladepannekakene!

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses...

Slik skreller du en appelsin i ett snitt

Og appelsinen kan pakkes sammen igjen med en gummistrikk.

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Så enkelt skreller du ingefær

Ja, det er mulig å skrelle en ingefær uten å skjære bort halvparten.

Sjokolade er den beste kuren mot hoste

Når du hoster og harker, bør du finne frem sjokoladen. Ifølge en engelsk professor, er sjokolade mer effektivt mot hoste enn andre hostemedisiner.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

Derfor bør du ikke bruke varmt vann fra springen til mat og drikke

Bruker du varmtvann fra springen til matlaging eller til tevann? Da bør du tenke deg godt om - i verste fall kan du bli alvorlig syk.

Hullet i pastaskjeen har en smart funksjon

Nei, det er ikke bare for at vannet skal renne gjennom.

Denne maten går (nesten) aldri ut på dato

Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

Grille i helgen? Pass på dette!

Vær særlig obs når du griller kyllingkjøtt og marinerer. – Bakteriene florerer hvis man ikke passer på, sier ekspert.

Lag kakepynt av blomstene i hagen

En rekke blomster kan spises og passer perfekt som vakker pynt på kaken. Vi viser deg hvordan du kandiserer blomster.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Visste du at brødet egentlig skulle oppbevares slik?

Vi kaster mye brød, rett og slett fordi det ikke oppbevares riktig. Her er fire viktige oppbevaringstips, som mange av oss åpenbart har glemt.