Bilde: Getty Images

11 typiske feil du gjør når du koker pasta

Mat

Å koke pasta er ikke bare å koke pasta. Her får du tips til hvordan du koker pasta helt riktig.

Å lage den perfekte pasta er ikke så lett som mange tror. Det krever nemlig mer enn kokende vann og en håndfull pasta.

Bli kokere på hvilke feil du bør unngå – og du vil lage perfekt pasta fremover!

1. Du velger feil form

Mange av oss tror at pastaens form utelukkende handler om utseende. Men slik er de ikke. Det er et formål med de aller fleste pastaformer.

Derfor bør du alltid bruke pastatypen som står oppgitt i oppskriften. Hvis du ikke har den spesifikke pastaen, bør du bruke pasta som er i samme kategori. 

Disse hovedkategoriene gjelder for pasta:

Store rør (Penne & Rigatoni)

Skruer (Ritoni & Gemmeli)

Sløyfer (Farfalle)

Tynne tråder (Spaghetti & Linguine)

Bredere tråder (Fettuccine, Pappardelle)

2. Du følger ubetinget tiden på pakningen

Tiden som står angitt på pakningen bør ses på som et forslag og ikke noe du må følge regelrett. Det skjer nemlig ofte at pastaen ikke har kokt lenge nok, og det er ikke nødvendigvis fordi det står feil på pakningen.

Det er nemlig mange ting som spiller inn, og som kan påvirke pastaens koketid. Det kommer eksempelvis an på hvilken gryte du bruker, og hvor land tid det tar å koke opp vannet igjen etter at du har helt i pastaen.

Smak derfor kontinuerlig på pastaen i intervaller på 30 sekunder etter den er kokt ferdig etter instruksene på emballasjen. På den måten sikrer du at pastaen din ikke blir underkokt.

Koketiden kommer også an på om du ønsker at pastaen skal være al dente eller ikke, altså om den eventuelt skal ha litt tyggemotstand.

3. Du overbaker pastaen

Når du lager lasagne eller andre retter som krever at pastaen bakes, skjer det ofte at pastaen blir overtilberedt.

Det skyldes hovedsakelig at mange glemmer at pastaen tilberedes videre – også etter at den er tatt ut av ovnen.

Derfor skal du alltid ta ut pastaen cirka 10 minutter før den egentlig er ferdig.

4. Du salter ikke vannet nok

Dette er nok den mest utbredte feilen. Du glemmer simpelthen å salte vannet tilstrekkelig, som resulterer i at pastaen ikke smaker noe særlig.

Hvis du for eksempel koker nudler, bør vannet være like saltet som sjøvann. Du skal derfor ikke være så redd for å ha salt i vannet.

Mye av saltet forsvinner nemlig når du heller vannet i vasken. Noe som leder videre til neste punkt...

5. Du heller alt vannet i vasken

Når du skal helle av vannet til pastaen, bør du ikke helle av alt. Du kan nemlig bruke vannet til forskjellige sauser, eksempelvis mer saltede sauser som olivenolje-baserte sauser.

Vannet hjelper dels med å tynne ut sausen, så du lettere kan fordele den i pastaen.

6. Du bruker for lite vann

Hvis du vil unngå at alt vannet er fordampet før pastaen er ferdig kokt, bør du tilsette minst 6 liter vann for hver halve kilo pasta du skal koke.  

Bruk derfor heller for mye vann enn for lite. Vannet som blir igjen kan du jo dessuten bruke til noe annet!

7. Du skyller pastaen til sist

Mange skyller den kokte pastaen med vann etter den er kokt ferdig. Dette er ofte for å stoppe kokeprosessen og for å kjøle ned pastaen. Dette bør kun gjøres dersom pastaen brukes i en kald salat.

Årsaken til dette er at deler av smaken fjernes når du skylder pastaen.

8. Du lar pastaen stå for lenge før du tilsetter sausen

Pasta som står for lenge uten saus blir klistrete og gummiaktig i konsistensen. Derfor kan du med fordel lage sausen mens pastaen koker, eller som det første du gjør når du begynner på retten.

9. Du tilsetter olje til pastaen

Mange tilsetter olje for å unngå at pastaen klistrer seg sammen. I stedet for å tilføye olje, kan du la vannet koke – og hele tiden koke.

Oljen går ofte nemlig dårlig sammen med sausen du skal ha over pastaen i etterkant.

10. Du lager for mye pasta

Pasta utvider seg når det kokes. Som hovedregel er en håndfull spaghetti nok til at en personlig blir mett.

Du kan også bruke denne smarte delen av pastaskjeen til å måle opp porsjoner.

11. Du bruker feil kjele

Desto større gryte jo bedre. Mange velger en for lite gryte når de koker pasta. Dette resulterer i at halvparten av pastaen ikke blir kokt ordentlig.

Sørg derfor alltid for å bruke en stor gryte når du koker pasta.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

11 oktober 2016

Derfor bør ikke vannmelonen legges i kjøleskapet

Vannmelon er en av de beste sommerfruktene, og den skal gjerne serveres iskald. Men kjøleskapet er ikke det beste stedet å oppbevare vannmelon. Se...

Måten du koker ris på kan gå utover helsa di

Bruker du denne metoden for å koke ris, unngår du å få i deg kreftfremkallende arsen.

15 kjøkkentriks du ikke klarer deg uten

Lær deg disse smarte triksene, så blir livet på kjøkkenet blir mye enklere!

Lær deg triksene som gir perfekte egg

Egg kan tilberedes på utallige måter - slik lykkes du med kokte egg, speilegg og eggerøre.

Slik lager du pisket krem uten visp

Med dette smarte trikset har du alltid frisk krem i kjøleskapet. Se hvordan du pisker krem uten visp.

Du kan vakuumpakke mat uten egen maskin

Vakuumpakking av mat har de siste årene blitt svært populært. Vi viser deg hvordan du kan vakuumpakke uten bruk av maskin.

Slik kutter du opp grønnsaker og frukt

Når man skal kutte opp frukt og grønnsaker, er det greit å lære seg noen lure triks.

Deilige sveler fra Sunnmøre

Kos deg ekstra en helg med disse ekstremt gode svelene fra Sunnmøre.

10 kyllingretter hele familien vil elske

Lei av kylling og ris? Prøv en av våre favoritt-oppskrifter!

10 måter å gjenbruke syltelake

Heller du ut resten av laken når glasset med sylteagurker er tomt? Tabbe! Du kan nemlig bruke den til mange praktiske ting i hus og hage!

Sjokolade er den beste kuren mot hoste

Når du hoster og harker, bør du finne frem sjokoladen. Ifølge en engelsk professor, er sjokolade mer effektivt mot hoste enn andre hostemedisiner.

Dette er grunnen til at du enten elsker eller hater koriander

Hvilken mat man liker handler om smak og behag – men ikke når det kommer til den populære urten koriander.

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

5 smarte ting du kan bruke en gryte til

Gryten din har flere bruksområder enn du tror. VI har funnet 5 smarte triks som vil hjelpe deg i hverdagen.

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses...